Vanlı ev kadını kendi markasını yarattı
Van'da kadın girişimci Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ve İş Geliştirme Merkezi (İŞGEM) desteğiyle açtığı iş yerinde kendisine ait Meyvan markasını oluşturarak, organik sebze ve meyve kurutma ve doğal reçel ürünlerini vatandaşın hizmetine sunuyor.
Evren Doğruer-Hüseyin Geylani Akdaş
Edremit'te kendi öz kaynakları ve Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı'nın (KOSGEB) makine desteğiyle Van'ın ilk organik meyve ve sebze kurutma işletmesini kurarak, kendi markasını oluşturuyor. İki çocuk annesi girişimci Nadide Göz (48), aile bütçesine katkı sağlıyor. Nadide Göz, ev hanımı kadınlarının el becerilerini geliştirmek, üretici yapmak amacıyla Süphan Mahallesi'nde bulunan İş Geliştirme Merkezi'nde (İŞGEM) kendi işletmesini kurdu. İlk etapta 3 kişinin istihdam edildiği işletmede satış ve siparişlerin artması halinde ise istihdam sayısının 10 kişiye çıkarması hedefliyor. Eşinin bir kamu kurumunda çalışması sebebiyle Hatay'ın İskenderun ilçesinde bulunduğu 22 yıllık süre içinde konfeksiyon, çeyiz ve daha sonra unlu mamuller üzerine pastane işletmeciliği yaptığını belirten Göz, yeniden Van'a dönüş yapınca kentte olmayan organik sebze ve meyve kurutma tesisini kurma hayalini hayata geçirdi.
İşgem'e sunduğu organik ürünler üretim projesinin onay aldığını belirten Göz, sebze ve meyve kurutma ve reçel üretimi için kendisine 125 metrekare bir alan tahsis edildiğini söyledi. Erkek kardeşinin ekonomik destek sağladığı üretim tesisini büyütmek için Kosgeb'e bir proje sunduğunu ve projenin onayının ardından makine desteği de aldığını ve üretime başladığını kaydeden Göz, kendisi dışında 3 bayanın istihdam edildiğini belirtti.
'Meyvan' markasını oluşturdu
Kosgeb'in makine desteğinin ardından 10 ay önce meyve kurutma işlemine başladığını ve ürünlerini daha iyi pazarlamak amacıyla 'Meyvan' ismiyle satışa sunduğunu anlatan Nadide Göz, şunları söyledi: 'İskenderun'dan Van'a dönünce evde oturmak yerine içimdeki girişimcilik ruhunu bir işletme açarak geliştirmek istedim. Daha önce biriktirmiş olduğum sermayeye erkek kardeşimin de katkısı ve teşvikiyle neler yapabilirim diye Van'da araştırmalara başladım. İlimizde doğal organik meyve sebze kurutma ürünleri yapan olmadığını öğrendim. Ben de 10 aydır yaptığımız işi markalaştırmaya karar verdim. Burada yaptığımız iş projelere ya da kişilerin isteklerine göre tamamen organik ürünlerle meyve sebze siparişlerin kurutulması fırına hazır hale getirilmesi. Ürünlerimiz fırına hazır hale geldikten sonra dışarıda bekliyor. 250 derece fırınlarda 40 dakika piştikten sonra 2 gün dinlenme aşaması oluyor. Bu ürünler meyve sebze kurutma işlemlerinde direk kullanıma hazır hale gelmiş oluyor ve paketlenmeden sonra ürünler kullanıma hazır hale geliyor. Çünkü sebze ve meyve kurutulduğu zaman doğallığını, minerallerini hiçbir şekilde kaybetmiyor. Yetiştiricilerden aldığım sebze ve meyvelere herhangi bir katkı maddesi kullanmadan özel bir fırında kurutma işlemini gerçekleştiriyorum. Reçel çeşitlerim de meyve ve şeker pancarı kullanıyorum. Tatlandırıcı ve renklendirici hiçbir ürünümde yok. Sıfır atıkla kullanıyorum ve kalan ürünlerimi de sirkeye dönüştürüyorum.'
'Bayanlar kendi mutfaklarında yetişmiş iyi birer usta'
İlk etapta hedeflerinin Van ve bölge illerinde tanınmak olduğunu ifade eden Nadide Göz, İşgem aracılığıyla ürünlerini yurtdışına pazarlamak istediğini kaydetti. Sipariş ve satışlarının artması halinde şuanda 3 olan istihdam sayısını 10'a çıkarmayı hedeflediğini kaydeden Göz, işletmesinde sadece bayanları istihdam etmek istediğini söyledi. Bayanları tercih etmesinin sebebini kendi mutfaklarında yetişen iyi bir usta olduğunu onun için de işletmesinde değerlendirdiğini ifade eden Göz: 'Bayan ustaların elinden çıkacak olan bir ürün hem leziz hem de sağlıklı olur. Çünkü biz bayanlar hem lezzete hem de hijyene çok önem veriyoruz. En önemlisi ise bayanların üretime katılması ve küçük de olsa aile bütçelerine katkıda bulunması için istihdam tercihimi bayanlardan yana kullandım' dedi.
Vali Bilmez'in eşinden manevi destek gördüm
Bayan girişimci olarak en büyük desteği Vali Mehmet Emin Bilmez 'in eşi Meral Bilmez'den aldığını belirten Nadide Göz, İşgem ve Kosgeb yetkililerinden de projenin hazırlanması sırasında destek gördüğünü söyledi. Meral Bilmez 'in üretime başladıktan sonra İşgem'deki işyerini ziyaret ettiğini kaydeden Göz: 'Valimizin eşinin tesisimizi ziyaret etmesi bizleri oldukça mutlu etti. Çünkü üretime başlarken maddiyattan çok manevi desteğe ihtiyacımız vardı' şeklinde konuştu.