Vanlı Genç Girişimciler solucan gübresi üretim tesisi kurdu
Vanlı genç girişimciler İzzet Er ve Fatih Yıldırım, Erciş yolu üzerinde solucan üretim tesisi kurdu.
Rıdvan Can
Vanlı genç girişimci Fatih Yıldırım, internette gördüğü solucan gübresi üretimi ilgili haberden çok etkilendiğini ifade ederek, söz konusu tesisi Van'da hayata geçirilmesi için gerekli girişimleri başlattıklarını belirtti. Solucan gübresi üretim tesisinin kurulması için bazı firmalarla görüşerek olumlu bilgiler aldıktan sonra tesisi açtığını söyledi.
Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva ile Başkan Yardımcısı Yavuz Kahraman, iş adamı Müjdat Atakan işletme sahibi İzzet Er ve Fatih Yıldırım ile birlikte solucan üretim tesisini gezerek bilgi aldı.
"Tarımsal kalkınmaya önemli katkı sağlayacak"
Van TSO Başkanı Necdet Takva, Doğu Anadolu Bölgesinde ilk kez solucan gübresi üreten bir tesis açıldığını belirterek, "Çok heyecan verici bir işletme olacağını düşünüyorum. Tabi bu tür işletmelerin varlığı Van'daki tarımsal üretimi doğrudan etkileyecek. Tarım kalkınma kırsal programında bu mesele bilinmiyor. Girişimciler KOSGEB'in girişimcilik desteğinden yararlanamadılar. Genç arkadaşlarımız kendi imkanlarıyla öğrendikleri bu işi hayata geçirmek için çaba sarf ettiler. Tesisten çok etkilendim, tesisi açan arkadaşları tebrik ediyorum. Doğrusu gurur duydum, İnşallah bu sektör bilinir hale gelir ve emeklerinin karşılığını alırlar. Bu tür girişimlerin desteklenmesi gerekiyor. Van'ın tarımsal kapasitesinin geliştirilmesine ciddi katkı sağlayacak. Ben inanıyorum ki kısa zamanda kamu kurumları, yerel yönetimler, belediyeler bunu örnek alarak, çok daha etkin ve düşük maliyetler yapabileceklerdir" ifadelerini kullandı.
"Van'da bir ilki gerçekleştirdik"
Solucan üretim tesisini ilk defa Van'da Erciş yolu üzerinde kendilerinin kurduğunu belirten Yıldırım, "Solucanlar çok çabuk üreyen bir hayvan türü olduğu için bir kaç ay gibi kısa bir süre içerisinde 2,5 kat çoğalma oldu. Beslenmelerini büyükbaş hayvan gübresi ile gerçekleştiriyorlar. Solucan gübresinin en önemli özelliği toprağı yakmamasıdır. Bunun yanı sıra normal gübreye göre yüzde 60 ile yüzde 80 fazla verim elde ediliyor. Solucan gübresi üretim tesisini tamamen kendi bütçemizle kurduk. Sürekli akım sistemi dediğimiz 12 metre uzunluğunda, 1,40 eninde yaklaşık 80 santim derinliğinde bir tekne var. Bunun içerisinde altta ızgara bulunuyor. Tekne dolduğu zaman 15 günde bir kesim yapacağız. Bu da yaklaşık 1,5 ton doğal gübre elde etmiş olacağız. Van'da böyle bir üretim sistemini ilk defa biz kurduk. Amerika, Rusya ve İsrail ülkeleri başta olmak üzere Avrupa ülkelerinin birçoğu tarımda 40 yıldır solucan gübresi kullanıyor" diye konuştu.
"Destek verilirse yıllık bir milyon ton organik gübre üretebiliriz"
Erciş yolu üzerinde Vanworm adı altında açtığı solucan gübre üretim tesisi ile Doğu Anadolu Bölgesi'nde olmayan bir tesis ile bir ilke imza atan Vanlı genç girişimci Fatih Yıldırım, organik tarımın teşvik edilmesinde ve toprakların daha verimli hale getirilmesi için solucan gübresinin son derece önemli olduğunu ifade ederek, "Solucanlar mucizevi bir şekilde topraktaki kimyasalları alarak faydalı enzimler olarak toprağa geri bırakıyor. Organik tarıma geçişte solucanlar en büyük destekçimiz olacak. Solucan gübresi tamamen yerli kaynaktan üretiliyor. İyi bir planlama yapılırsa devletimiz tarafından bize destek sağlanırsa yıllık bir milyon ton organik gübreyi üretebiliriz" dedi.