VANLI İMAM, MİNARELER YAPIYOR

İmamlıktan emekli olan Abdulmecit Sağbalta, minare yapmaya başladı. Van depreminde görev yaptığı caminin beton minaresinin yıkılması üzerine alternatifler arayan Sağbalta, depreme dayanıklı minare yaparak iş hayatına atıldı.

Hüseyin Geylani Akdaş

Türkiye'de ilk kez bir emekli imam, minare ustalığına başladı. 53 yaşındaki emekli imam Abdulmecit Sağbalta, 2011 yılında Van'da meydana gelen depremde görev yaptığı Marangozlar Sanayi Sitesi Camii'nin beton minaresi yıkılınca depreme dayanıklı minare yaparak iş hayatına atıldı.

MİNARE ÜRETİMİ YAPAN TEK FİRMA

Marangozlar Sitesi'nde bir hayırsever cami cemaatinin desteğiyle malzeme alan Sağbalta, örnek bir caminin minaresinden ölçü alarak işe başlıyor. Bir elinde metre, bir elinde kaynak makinesiyle demir aksamları montaj eden, Abdulmecit hoca, 3 ay gibi bir sürede 25 metrelik minareyi tamamlıyor. Zorunluluktan dolayı minareciliğe merak saran Abdulmecit hoca, 2015 yılında imamlıktan emekli olunca Van Oto Sanayi Sitesi'nde bir atölye açan Sağbalta, bir yandan minare siparişialırken ,bir yandan da Bartın'da imalat yapan 4 firma ile irtibat kurarak, sanatını daha da geliştiriyor. Sağbalta'nın Van'da kurduğu çelik minare imalat firması aynı zamanda Doğu ve Güneydoğu Anadolu'dademir minare üretimi yapan tek olma özelliği taşıyor.

Depreme dayanıklı minare yapımıyla çok kısa sürede ilgi çeken Sağbalta, tek başına çalışmasına rağmen son 4 yılda onlarca caminin minare imalatını gerçekleştirdi. Sağbalta, ek iş olarak da Komposit mezar imalatı da yapıyor.

TORNA İŞİYLE UĞRAŞTIĞIM İÇİN HEMEN İMALATA BAŞLADIM

Emekli imam Abdulmecit Sağbalta, minare imalatına başlamasının ihtiyaçtan doğduğunu belirterek "2011 yılında Van'da meydana gelen depremde görev yaptığım Marangozlar Sitesi Camii'nin minaresi yıkıldı. Caminin minaresini yapmak için bir çalışma yaptım. Daha önce betondan yapılan minare yıkıldığı için demir aksamdan depreme dayanıklı minare yapma fikri kafamda oluştu. Marangozlar Sitesi'ne yakın olan bir caminin demirden yapılan minaresini örnek aldım. Hayırsever cami cemaatinden bir esnaf da malzemeleri alınca daha önce torna işiyle uğraştığım için hemen imalata başladım. Yaklaşık 3 ay süren bir çalışmayla minareyi tamamladım. 2015 yılında emekli olunca demir minare yapmak için oto sanayi sitesinde dükkan açtım. Allah'a şükür işlerimiz iyi"

MİNARE YAPIMINDA BİRÇOK MALZEME KULLANILIYOR

Minare imalatında kullanılan malzeme ile de ilgili bilgi veren Abdulmecit Sağbalta:"Minare yapımında birçok malzeme kullanılıyor. Temel malzememiz Elyaf ve Polyesterdir. Polyester reçinesi ile birlikte yardımcı maddeler vardır. Polyesterin inceltilmesinde kullanılan stren vardır. Mesela aseton ve renklendirmesinde kullanılan pigment vardır. Bu malzemelerle birlikte hepsi bir araya gelince minarenin temel kaplaması ortaya çıkıyor. Demir aksamı ayrı iş. Demir aksamını da kendi atölyemizde yapıyoruz" dedi.

"MİNARENİN İLK AŞAMASINA DEMİR AKSAMIYLA BAŞLIYORUZ"

Minarenin ilk aşamasına demir aksamıyla başladığını anlatan Sağbalta:"Minarenin ilk aşamasına demir aksamıyla başlıyoruz. Demir aksamını çıkardıktan sonra onun kasnakları bükülüyor. Kasnaklar büküldükten sonra ray üzerine diziyoruz. Rayın üzerine dizdikten sonra ölçülerimizi alıyoruz. Ölçüler alınırken, minarecilikte Simetriye özen gösteriyoruz. Bu ölçülere göre parçalarını diziyoruz kaynak işlemini başlatıyoruz. Demir aksamı bittikten sonra da vinç aracılığıyla dışarıya götürüyoruz. Ondan sonrada kalıpları dışarıdan içeriye alıyoruz"

"MİNARECİLİKTE DİKKAT ÇOK ÖNEMLİ"

Minare yapımında en önemli unsurun dikkat olduğuna dikkat çeken Sağbalta:" Minare aslında atölyede bitiyor. İşyerimizde yapılacak en ufak bir hata montaj yerinde bizi uğraştırır. Montaj yapamayız orda. Tekrar o minarenin montaj yerinden atölyeye gelmesi gerekir. Onun için dikkat çok önemli. Bu geri dönüşü zor olan bir iş. Hatalı bir minarenin yapımı montaj esnasında eksikliklerini gidermek çok zor"

"MİNAREDE MODEL TEK ANCAK RENK ÇEŞİDİ ÇOKTUR"

Minare modelinin olmadığını ve desen ve renk seçeneğinin olduğunu kaydeden Sağbalta, "Minare yapımında kalıp işi maliyetli olduğu için 50 yıldan beri minare imalatı yapan firmalar bir kalıp veya en fazla iki kalıp kullanabilmişler. Ama kalıp aynı olsa da renk çeşidi çoktur. Biz de çok çeşitli renk kullanabiliyoruz"

"DEMİR MİNARE 40 İLE 50 BİN TL'YE MAL OLUYOR"

Yaptığı minarelerinin boyunun 8,5 ile 25 metre yüksekliğinde değiştiğini ifade eden Sağbalta, 1 metresinin ise malzeme ve montajı ile birlikte bin 500 ile 2 bin 500 liraya yaptıklarını, bir minarenin toplam fiyatının ise 40 ile 50 bin TL'ye mal olduğunu söyledi.

"KOMPOZİT MEZAR YAPIYORUM"

Minarenin yanı sıra kompozit mezar imalatına da başladığını kaydeden Sağbalta "Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde Kompozit mezar yapılıyordu. Ben de internet üzerinden Kompozit mezar işinin nasıl yapıldığını inceledim. Kompozit mezar dökümü ile bizim minare panellerinin yapım işi hemen hemen aynı olduğu için ben Kompozit mezarlarla ilgili kalıp hazırladım ve bu işi de yapmaya başladım" dedi.

Vansesi Özel Haber

Bakmadan Geçme