VANLI İŞ KADININDAN MEMLEKETİNE YATIRIM

Van'ın bugüne kadar böylesine büyük yatırım projesi görmediğini ileri süren Aktif İş Kadınları Derneği Başkanı Vanlı Asena Türkoğlu Ateş, 'Çin'deki sanayi bölgeleri ve işletmelerini örnek alıyoruz. Bisikletten motosiklete bebek arabasından ticari araçlara kadar ihracat yapabileceğimiz üretebileceğimiz ürünler var' dedi.

Rıdvan Can

Aktif İş Kadınları Derneği Başkanı ile Çin Fujian eyaletinde bulunan Bombardını Elektrikli Araç Tasarım ve Üretim Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Asena Türkoğlu Ateş Van'da yatırım yapacaklarını açıkladı.

Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu ile yatırımlar hakkında görüştüklerini belirten Ateş, Van serbest bölge kurucu ve işleticiliği görevini de üstleniyor. Alman ve Çinli yatırımcılar ile bölgede dev yatırımlara hazırlandıklarını kaydeden Asena Türkoğlu Ateş, öngördükleri üretimler konusunda açıklamalarda bulundu.

"3 tekerli lüks motosikletler ile hafif ticari araçlar Van'da üretmeyi hedefliyoruz"

Dünyada ilk dizel motorlu lüks TRIKE denilen 3 tekerli lüks motosikletler ile hafif ticari araçları Van'da üretmeyi planladıklarını belirten eski Van belediye başkanı merhum Salih Türkoğlu ve eski milletvekili merhum Fuat Türkoğlu'nun torunu, Orhan Türkoğlu'nun kızı Asena Türkoğlu Ateş, tır kamyon üretimi ile havacılık ve savunma sanayi yüksek teknolojik ürünlerinin Van'da kurulacak serbest bölgede yapılacağını belirterek, Bombardini markası adı altında PORSCHE 356 speedster klasik otomobilin ilk defa elektrikli modellerini de ürettiklerini ve Çin'in en büyük Guangzhou ihraç malları fuarında sergilediklerini ifade etti.

"Van bugüne kadar böyle yatırım projesi görmedi"

Eşinin mekatronik mühendisi olduğunu ve Çin özel havacılık uçak ve Askeri helikopter üretim tesislerinde üst düzey görev yaptığını belirten Türkoğlu Ateş, eşinin Van'a yapılacak yatırımlar konusunda destek sağladığını söyledi. Bakanlık nezdindeki görüşmelerin devam ettiğini belirten Asena Türkoğlu Ateş, "Van bugüne kadar böyle büyük yatırım projesi görmedi" dedi.

"Van'ımıza hizmet etmekten onur duyarım"

Van'ın kalkınması için çok önem verdiği bu projeler için gece gündüz ara vermeden çalışma yaptığını belirten Ateş, "Yakın zamanda çalışmalarımızın karşılığını hep birlikte Vanlı hemşerilerimizle kutlayacağız, Van'ın ilk kadın belediye başkanı adaylığına sıcak bakıyorum. Van'ımıza hizmet etmekten onur duyarım. İlimiz için ne yapsam azdır. Van'da hali hazırda, eski Melek çarşısı olarak bilinen Türkoğlu İşhanı'nı otel ve AVM olarak yeniden inşa etmek istiyoruz. Sosyal projelere de çok büyük önem veriyorum. Kadın ihracat merkezi ile özel bir çocuk hastanesi de kuracağız " diye konuştu.

"Yatırımlar Van için ciddi bir kalkınma sağlayacak"

Asena Türkoğlu Ateş, son olarak şunları söyledi; "Geniş bir vizyonla yola çıktığımız Van projelerimizde bize destek olan Sayın Valimiz Zorluoğlu'na teşekkür ederim. Teknoloji ve üretim yatırımları ülkemiz için çok önemlidir. Girişimlerimizde siyasi temsilcilerimizden de destek bekliyoruz. Çinliler bile bizler için daha çok çalışıyor. Yatırımlar Van için ciddi bir kalkınma sağlayacak, çok ciddi yabancı yatırımcılarla görüşüyoruz fakat bizde işler tahmin ettiğimiz gibi yürümüyor. Yabancı yatırımcılara da mahcup oluyoruz. Kapıköy sınır kapısının hali ortada bavul ticaretimiz bile yok denecek kadar az. İran, Azerbeycan, Irak, Ermenistan dahil bir çok ticaret odaları ile ticari faaliyetler konusunda ciddi çalışmalarımız var. Van bizim için stratejik bir bölge bunun önemini anlamamız lazım üretim üssü olmalıyız. Çin'deki sanayi bölgeleri ve işletmelerini örnek alıyoruz. Bisikletten motosiklete bebek arabasından ticari araçlara kadar ihracat yapabileceğimiz üretebileceğimiz ürünler var. Bunlar için yapılacak yatırımlar aslında yok denecek kadar basit makine parkı. Ticari işletmelere yer tahsisi üretim modülleri ve sanayi bölgelerine çok ihtiyaç var. Özellikle küçük sanayi siteleri ve bunların ana sanayiye üretecekleri ara mallara ihtiyaç duyuluyor. Yan sanayi gelişmeyince Ana sanayide maalesef bölgeye ilgisiz kalıyor" diye konuştu.

Vansesi Özel Haber

Bakmadan Geçme