Vanlı Kahvaltıcılardan Dr. Mehmet Öz'e tepki

TMZ Dergisi'ne verdiği bir röportajda kahvaltının gereksiz olduğunu ve yasaklanması gerektiğini söyleyen Dünyaca ünlü Doktor Mehmet Öz'e Vanlı kahvaltıcılar tepki gösterdi. Dr. Mehmet Öz'ü Van'a davet eden kahvaltıcılar, kahvaltının günün en önemli öğünü olduğu belirttiler.

Rıdvan Can- Hacı Yılmaz

Dr. Mehmet Öz'ün kahvaltının gereksiz olduğunu ve yasaklanması gerektiği açıklamaları büyük yankı ve tepki gördü. Kahvaltının gereksiz olmadığını ve günün en önemli öğünü olduğunu savunan Vanlı kahvaltıcılar, Dr. Mehmet Öz'ü Van'a davet ettiler.

Sütçü Kenan İşletme Sahibi Akif Coşkun, Sütçü Selim işletme sahibi İrfan İnal ve Bak Hele Bak Yusuf Konak Kahvaltı ve Kültür Sarayı işletme sahibi Yusuf Konak, Dr. Mehmet Öz'ün yaptığı açıklamanın talihsizlik olduğunu savunarak, kahvaltının insan hayatında önemli bir yere sahip olduğunu belirttiler.

"Kendisini Van'a davet ediyoruz"

Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Sütçü Kenan İşletme Sahibi Akif Coşkun, Dr. Mehmet Öz'e sert tepki göstererek, "Bilindiği gibi Dr. Mehmet Öz kahvaltıyla ilgili bir açıklamada bulundu. Kahvaltının insan sağlını hiçbir faydasının olmadığını ileri sürdü. Biz bu açıklamaya katılmıyoruz. Kahvaltıcılar olarak bu açıklamayı şiddetle kınıyor kendisini Van'a davet ediyoruz. Van kahvaltısı yaptıktan sonra eminim açıklamasını değiştirecektir. Kahvaltısının işe, okula giden biri güne geride başlar. Kendisi istiyor ki Amerika'dakiler gibi sabahleyin glikoz üretilen şuruplardan, gıdalardan yiyerek herhalde obez olmamızı istiyor. Bu açıklamayı yanlış buluyorum. Kahvaltı tüm insanların hayatında önemli bir yere sahiptir. Sağlıklı beslenmek için kahvaltı yapın. Bu açıklamayı dikkate almıyoruz" şeklinde konuştu.

"Dr. Mehmet Öz'ün açıklaması mantıklı gelmiyor"

Sütçü Selim işletme sahibi İrfan İnal yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; "Kahvaltının insan sağlığına zararlı olduğunu açıklamasını talihsizlik olarak görüyoruz. Böyle bir şeyi akıl mantık almıyor. Kahvaltının saatinde yapılması yönünde bir açıklama yapsaydı daha doğru olurdu diye düşünüyorum. Bu yanlış bir açıklamadır. Birçok beslenme uzmanına göre tam aksine iyi bir kahvaltı insan sağlığı için daha faydalıdır. Dr. Mehmet Öz'ün bu açıklaması mantıklı gelmiyor. Kahvaltıda bal, süt, tereyağı, kaymak, tüketiyoruz ve bunlarında insan beslenmesine çok faydaları var. Vanlılar olarak bu açıklamayı talihsizlik olarak görüyoruz ve bu açıklamanın yararlı olduğunu düşünmüyoruz."

"Bu açıklamayı talihsizlik olarak görüyorum"

Bak Hele Bak Yusuf Konak Kahvaltı ve Kültür Sarayı işletme sahibi Yusuf Konak da "Dr. Mehmet Öz'ün yaptığı açıklamayı talihsizlik olarak görüyorum. Önce Öz'üne hayrı olsun. Kahvaltının doğallığı Van peyniri, cacık, karakovan balı, tereyağı, kaymak, murtoğa'dır. Bütün bilim insanları sabah kahvaltı yapmadan çocuklarınızı okula göndermeyin diyor. Aileler sınav öncesi çocuklarına güzel bir Van kahvaltısı yedirip sonra sınava gönderirler ki zihinleri açılsın. Bakanlık sınav akşamı öğrencileri kahvaltısız sınava gitmeyin diye uyarıyor. Mehmet Öz, hangi akıl ve mantığa göre bu açıklamayı yapıyor. Açıklamayı talihsizlik olarak görüyorum. Kendisini Van'a davet ediyorum. Gelip kahvaltının ne olduğunu görsün. Kendisini özellikle buraya davet ediyoruz. Van kahvaltısı kendisine iyi gelecektir. Her sabah Van kahvaltısı yapmasını tavsiye ediyorum" ifadelerini kullandı.

DR. MEHMET ÖZ NE DEMİŞTİ?

Ezber bozan dünyaca ünlü kalp cerrahı Prof. Dr. Mehmet Öz, TMZ Dergisi'ne verdiği bir röportajda kahvaltının gereksiz olduğunu ve yasaklanması gerektiğini, kahvaltının günün en önemli öğünü olduğu yönünde yapılan dayatmaların ise tamamen reklam aldatmacası olduğunu belirtmişti.

ABD'deki televizyon programlarında çıkan Dr. Mehmet Öz, TMZ dergisine verdiği röportajda kahvaltının 'gereksiz' olduğunu belirtmişti. Öz, yaptığı açıklamada "Bence 2020'de yapılacak ilk şeylerden biri kahvaltıyı yasaklamak olmalı. Kahvaltı yapmamız gerektiğini düşünmüyorum, bu bir reklam aldatmacası. Ne yazık ki onlarca yıldır bu konudaki dogmaların birçoğu reklamlardan çıktı ve bunlar aslında sağlığımız hakkındaki gerçeklere dayanmıyordu" ifadelerini kullandı. Webtekno'nun aktardığına göre Öz, yapılacak en akıllıca şeyin kahvaltıyı tamamen hayatımızdan çıkarmak olduğunu dile getirdi. Pek çok insanın sabah uyandığında yaptığı ilk şeyin aç olmasa bile 'kahvaltı yapmak' olduğunu belirten Dr. Mehmet Öz, bunun yerine haftanın her günü 'brunch' yapmanın çok daha sağlıklı olduğunu söylemiştir.

Öz, "Ben sabah yemek yemeyin demiyorum. Saat 07:00'da uyanıyorsanız 11:00'da yiyin diyorum. Kahvaltı doğru zamanda yapılmalı diyorum. Akşam 19:00'dan sonra yemeyin. Siz uykudayken bağırsaklarınız dinlensin. Akşamdan sabaha kadar 12 saat yemek yemeyince hormonlar dengeyi buluyor ve böylece insan kalkar kalkmaz yemek istemiyor. Hekimler senelerce tam tersini söylediler ama bu 100 sene önce başlayan, büyük şirketlerin reklamları sonucu ortaya çıkmış bir durum. Ben de kahvaltı etmeyi severim ama geç yerim. Bu tür beslenmeye önem verenler doctoroz.com'daki System 20 adlı programımızı inceleyebilirler "dedi.

Prof. Dr. Öz, gece yenen kızartma gibi yüksek karbonhidratlı besinlerin de açlıkta etkili olduğunun altını çizdi.

Vansesi Özel Haber

Bakmadan Geçme