Vanlı Mucitler,Yeni Bir İcat Geliştirdi
Van'da kafa kafaya veren iki arkadaş, piknik tüpünün kombiye yerleştirilmesiyle çalışan cihazla ısınma masrafını azalttıklarını savundu.
Van'da, yüksek doğalgaz faturalarının önüne geçebilmek için ısınma masrafını yüzde 80 düşürdüğü iddia edilen cihaz üretildi.
ISINMA MASRAFLARINI AZALTTI
İpekyolu ilçesi Hafiziye Mahallesinde yaşayanErcan Yıldız ile Elektrik ve Elektronik Mühendisi Yusuf Şeker, piknik tüpünün kombiye yerleştirilmesiyle çalışan cihazla ısınma masrafını azalttı. Elektrik ve Elektronik Mühendisi Yusuf Şeker, AA muhabirine, yaptıkları cihazla yakıtta tasarruf sağladıklarını söyledi.
'İKİ SİSTEMİ TAMAMEN DEĞİŞTİRDİK'
Kombi de bazı değişiklikler yaptıklarını ifade eden Şeker, şöyle dedi: 'Kombide iki değişiklik yaptık. Bunlardan biri yanma haznesi olan cehennemlik diğeri ise soğuk suyu alıp sıcak suya çeviren ısı transferi yapan özel tasarım eşanjörde yapıldı. Bu iki sistem tamamen değişti. Özel tasarım sayesinde doğalgaz tüketimini yüzde 80 azaltarak, sistemi geliştirdik. Kombi üzerinde yaptığımız değişikliklerle yeni bir ısınma sistemi bulduk.'
Ercan Yıldız da Van'da kış mevsimin sert geçtiğini, doğalgaz kullanarak ısındıklarını bunun da ciddi bir maliyet oluşturduğunu anlattı. Doğalgaza geçmeden önce kömürle ısınma süresinin yüksek olduğunu, doğalgaza geçildikten sonra ısınma masraflarının arttığını dile getiren Yıldız, kentteki evlerin en küçüğünün 2+1 olarak inşa edildiğini, bu büyüklükteki bir dairenin aylık ısınması maliyetinin 400-500 lirayı bulduğunu ifade etti. Yıldız, 'Bütçemiz olumsuz etkilenince buna çözüm bulmaya karar verdik. Mühendis bir arkadaşımla 4 aylık uğraş sonucu böyle bir sistem ortaya çıkardık' dedi.
Yaptıkları cihazın, küçük kombi ya da şofben içine yerleştirildiğini ve bir evin ayda sadece 3-4 piknik tüpüyle ısındığını kaydeden Yıldız, buldukları ısınma sistemini birçok testten de geçirdiklerini söyledi.
'SİSTEM ÜLKE EKONOMİSİNE KATKI SUNAR'
Sistemin çok rahat ve güvenli olduğunu, geliştirilmesi halinde ülke ekonomisine de katkı sağlayacağını ifade eden Yıldız, şöyle devam etti: 'Mühendis arkadaşlarımız da güvenlik kontrol testleri yaptı. Yani doğalgazda ne kadar tehlike varsa bu sistemde ondan daha düşük bir tehlike var. Cihazın maliyeti aslında çok düşük. Bunun için bir evde kombi veya şofben olması yeterli. Bu çok büyük bir cihaz değil. Bu parça kombi ya da şofbenin içine yerleştiriyor. Parçanın patenti de mühendis arkadaşıma ait. Az parayla iyi ısınmak için aylarca uğraştık. Son bir aydır da bunu sürekli test ediyoruz.'