Vanlılardan 6 günlük su kesintisini erteleyin çağrısı

Van Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından 14-20 Ağustos tarihleri arasında uygulanacak su kesintisi kararına tepki gösteren Vanlılar, çağrıda bulunarak, havaların aşırı sıcak olmasından dolayı su kesintisinin ertelenmesini istedi.

HABER: BURHAN ERGİN

Gazetemize konuşan Vanlılar, “VASKİ'nin bir haftalık su kesintisi kararını yeniden gözden geçirmesini istiyoruz. Havaların sıcak olmasından dolayı kimse bir hafta susuz idare edemez. VASKİ kararını uygulamaya koyarsa şehirde salgın hastalıkların oluşmasına yol açabilir. Umarız yanlış karardan dönülür” dediler.

Van Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ) Genel Müdürlüğü, kentin bazı mahallelerinde bakım onarım çalışmaları kapsamında 14-20 Ağustos tarihleri arasında su kesintisi uygulayacak. Siyasiler ve Vanlılardan sert tepki gören su kesintisi kararının yeniden gözden geçirilip ileri bir tarihe ertelenmesini istediler.

SU KESİNTİSİNİN UYGULANACAĞI MAHALLELER

14 Ağustos Pazartesi günü sabah saat 03.00 ile 20 Ağustos Pazar günü 23.59 saatleri arasında Edremit ilçesine bağlı Eski Cami, Yeni Cami, Eski TOKİ, Elmalı, Mülk, Çiçekli, Kıyıcak, Dilkaya, Enginsu, Andaç, Dönemeç, Köklü, Yeni, Köprüler, Selahattin Eyyubi, Süphan, Kavurma, Memursen TOKİ ve Kurubaş mahalleleri, İpekyolu ilçesine bağlı Karşıyaka, Hacı Bekir, Bostaniçi TOKİ, Kevenli TOKİ, Serhat, Şerefiye, Vali Mithat Bey, Buzhane, Seyyit Fehim Arvasi, Bostaniçi, Esenler, Sıhke TOKİ, Alipaşa, Cevdetpaşa, Cumhuriyet, Hafiziye ve Bahçıvan mahalleleri, Tuşba ilçesine bağlı Şemsibey, Kalecik TOKİ, Altıntepe, Abdurrahman Gazi, Beyüzümü, İstasyon, Seyrantepe ve Akköprü mahalleleriyle organize sanayi ve oto sanayi bölgesi ile Gevaş ilçesine bağlı Uğurveren, Atalan, Selimiye, Bahçelievler mahallelerinde su kesintisi uygulanacak.

VASKİ geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada Gürpınar ilçesi Bejingir kaynağından şehir merkezine gelen bin 500'lük ana içme suyu isale hattındaki (Edremit ilçesi Süphan Mahallesi TEİAŞ 17. Bölge Müdürlüğü önü, Süphan Mahallesi Nokta Market yanı, Yeni Mahalle 40 Değirmen Kahvaltı Salonu önü, Merit Oteli karşısı ve Çiçekli-Gevaş yolu Andaç Mahallesi Dönemeç Çayı yanı) toplam 5 adet arızanın giderilmesi için isale hattının tamamında çalışma yapılacağından dolayı kaynaktan su kapatılarak bakım onarım çalışması yapılacağını belirtmişti.

“YANLIŞ KARARDAN DÖNÜLMELİ”

Gazetemize açıklamalarda bulunan Vanlılar, “VASKİ tarafından zaten aylardır şehir merkezinde su kesintisi yapılıyor. Esnaf şuan perişan durumda, bu yetmezmiş gibi şimdide Van'ın büyük bir bölümünde bir haftalık su kesintisine gidiliyor. Su kesintisi tüm kesimi olumsuz etkiyecek. Yaz aylarının en sıcak günlerinde suların kesilmesi kabul edilebilir bir durum değil. İnsanlar su olmadan nasıl ihtiyaçlarını giderebilecek. Şehir merkezindeki esnafları mağdur ettiğiniz yetmezmiş gibi şimdide halkı cezalandırıyorsunuz. Su kesintisi kararı son derece yanlıştır. Yeniden gözden geçirilmeli. VASKİ 1 haftalık su kesintisine giderek salgına yol açabilir. VASKİ yönetiminin halkı mağdur etmesine hakkı yok. Kararını gözden geçirmeli. İnsanlar bunu hak etmiyor. Van halkına bunu reva göremezler. 6 günlük su kesintisini kesinlikle kabul etmiyoruz. Yetkililerin bu kararı tekrar gözden geçirip suya daha az ihtiyaç olan zamanda onarım işinin yapılıp arızanın giderilmesini istiyoruz. Yaz mevsiminin en sıcak olduğu günlerde insanların, hayvanların, bitkilerin normal zamandan daha fazla suya ihtiyaç duyduğu ve turizm sezonunda böyle bir kesintinin yapılması Van halkına yapılabilecek en büyük kötülüklerden biri olacağı gibi şehrimizi ziyarete gelmiş yerli ve yabancı turistler açısından da olumsuz etkisi olacaktır. Turistik gezi için şehrimize gelenler su kesintisiyle karşılaşırlarsa bu olumsuz durumun onarılması yıllar alır. Bu da Van'ın turizmine vurulan darbe olur. Esnaflar, STK'lar, Kültür ve Turizm Bakanlığı bir turist fazla gelsin diye çabalarken, VASKİ'nin karar vericilerinin yanlış uygulaması ülkemize ve ilimize zarar verir. Turizmciler olarak, esnaf olarak, halk olarak bu yanlış karardan dönülmesini istiyoruz. Halkı mağdur etmekten vazgeçin. Umarız sesimiz duyulur ve yanlış karardan dönülür” ifadelerine yer verdiler.

SAYĞIN: VASKİ HALKI CEZALANDIRMAYA DEVAM EDİYOR

Hür Dava Partisi Van İl Başkanı Rasim Sayğın yaptığı açıklamada VASKİ'nin kararına sert tepki göstererek, “VASKİ tarafından yapılan açıklamada 14-20 Ağustos tarihleri arasında ilimizde 6 günlük su kesintisinin uygulanacağı ifade edilmiştir. VASKİ zaten aylardır şehir merkezinde uyguladığı su kesintilerinden dolayı esnafımızı mağdur etmiştir. Mağduriyet halen sürmektedir. Bu mağduriyet az gelmiş olacak ki şimdide Van'da 6 günlük su kesintisine giderek halkı cezalandırmaya devam ediyor. Bu bir meydan okumadır. Havaların aşırı sıcak olduğu bugünlerde insanlar susuz ne yapacak? Bunu düşünmediniz mi? Derhal karardan dönülmeli. Vanlılara bunu reva göremezsiniz” dedi.

İLHAN VE KARABIYIK: SU KESİNTİSİ KARARI ERTELENMELİ

Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan ve Gelecek Partisi Van İl Başkanı Abdulhekim Karabıyık da geçtiğimiz günlerde yaptıkları ortak basın açıklamasında VASKİ'nin 6 günlük su kesintisi kararına sert tepki göstererek, “14 Ağustostan itibaren 6 gün boyunca sürecek olan su kesintisi, zaten aylardan beridir ilimizde süren su kesintilerinin üzerine vatandaşlarımıza yapılacak yeni bir zulümdür. İlimiz su idaresi uzun süredir vatandaşlarımıza zulmeden kendi başına buyruk bir kuruma dönmüş durumdadır. En temel ihtiyaç olan suyu fahiş fiyata vatandaşına veren yönetim, yaşam hakkı olan su yüzünden geçtiğimiz yıl birçok vatandaşımızı icraya veren kurum, son aylarda il merkezinde birçok noktada su kesintileri yaparak insanımızı çileden çıkarmıştır. Tüm bunların üzerine haklı bir talep için kuruma müracaat eden seçilmiş muhtarı dövmeye kalkışacak kadar işi ileriye götüren kurum yöneticileri adeta ali kıran baş kesen konumuna dönmüştür. 6 günlük su kesintisi kabul edilebilir bir durum değil. 6 gün boyunca sürecek su kesintisi, zaten aylardan beridir ilimizde süren su kesintilerinin üzerine vatandaşlarımıza yapılacak yeni bir zulümdür. İlimiz su idaresi uzun süredir vatandaşlarımıza zulmeden başına buyruk bir kuruma dönmüş durumdadır. Su arızasının aciliyeti yoksa su kesintisi havaların daha serin olacağı ileri bir tarihe ertelenmelidir” ifadelerine yer vermiştiler.

Bakmadan Geçme