Vanlıyız Şanlıyız

Güzel memleketimizin kurtuluşunun 100. Yılı kutlamaları başladı. Van 2 Nisan 1918 Yılında Rus ve Ermeniler tarafından kurtuldu. Van yöresi Osmanlı döneminde bazı ayaklanmalara sahne olmuş, 1895'te Ermenilerin başlattığı ayaklanmalar bastırılmıştır.

Güzel memleketimizin kurtuluşunun 100. Yılı kutlamaları başladı. Van 2 Nisan 1918 Yılında Rus ve Ermeniler tarafından kurtuldu. Van yöresi Osmanlı döneminde bazı ayaklanmalara sahne olmuş, 1895'te Ermenilerin başlattığı ayaklanmalar bastırılmıştır. Bununla beraber I.Dünya Savaşı başlarında Ermenilerin Taşnaktzutyun Örgütü isyan başlatarak, Van'ı işgal etmiştir. 1915'te Ruslar tarafından işgal edilen yöre, Rus İhtilali nedeni ile Ruslar Anadolu'dan çekilirken Van'ı da boşaltmış. Bu kez Ermeniler yeniden Van'ı işgal etmiş, Osmanlının 4. Kolordusu Nisan 1918'de Van'a girerek bu işgale son vermiştir.

Evliya Çelebi "Seyahatnamesi"nde Büyük İskender' in Van Kalesi'ndeki Van adlı bir mabedden esinlenerek buraya Van adını verdiğini söylemektedir. Bir rivayete göre de şehri genişletip güzelleştiren VAN isimli şahsın adından dolayı şehre bu ismi verilmiştir.

Bu konuda akla en yatkın görüş ise Urartuca Biane veya Viane'den çıkmış olduğudur. Çünkü Urartular kendilerine Bianili demişler ve Urartuların hakim devrinde Biane adı altında birçok şehir ve insan topluluğu Van şehrinde toplanmıştır.

Vanlı olmak gururu ile Türkiye'nin dört bir tarafından Van'ın 100.Yılı kutlamaları büyük coşku ve heyecanla başladı.

2 Nisan Dünya Vanlılar günü dedik, 2 Nisan Dünya Vanlılar günü, sesimizi tüm Dünyaya duyurmaktır. Vana gönül vermiş, Vanlılar ile bunun gerçeğini, ne demek olduğunu göstermeye başlayalım mı?

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme