Vansesi 87 yaşında
Van'ın en uzun ömürlü 87 yıllık tek ticari kuruluşu ve markası Türkiye'nin 3. büyük gazetesi Vansesi Gazetesi, yayın hayatında 87. yılına ulaştı. 21 Temmuz 1937 tarihinde gazeteciliğe merhaba diyen Vansesi, kurulduğu günden bu yana Van ve ülke sorunlarına çözüm sunmak için çaba sarf ediyor.
Vansesi Gazetesi imtiyaz sahibi Erdal Perihan açıklamasında, "21 Temmuz 1937 tarihinde tüm zorlukları göze alarak Türkiye'nin en ücra köşesinde birkaç cesur insanın bir araya gelerek yayın hayatına başlayan gazetemiz bugün 87. yılını kutluyor. Kurulduğu günden bu yana misyonu gereği Van ve ülke sorunlarına çözüm üreterek her daim okurlarına ilk kaynaktan doğru, güvenilir haberler sunarak, toplum yararına fayda sağlamak oldu” dedi.
21 Temmuz 1937 yılında kurulan, Van'ın ve Türkiye'nin köklü gazetelerinden biri olan Vansesi Gazetesi, 87'nci yaşını kutluyor. Kentin ve ülkenin sorunlarına çözüm sunmak amacıyla yayın hayatına başlayan Vansesi, yıllardır okurlarının güvenini kazanarak, doğru ve tarafsız haberleriyle yayınını başarıyla sürdürüyor.
Vansesi Gazetesi, 87 yıllık tarihsel geçmişi boyunca Van ve çevresi başta olmak üzere Türkiye'nin güncel meselelerine ışık tutuyor. Köklü geçmişiyle kuruluşundan bugüne Van'ın siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel alanda gelişim ve değişimini yakından takip edip yerel ve ulusal basında önemli bir yer edinerek, tarafsız ve objektif habercilik anlayışıyla okurlarının güvenini kazandı.
Vansesi Gazetesi, kuruluşundan itibaren Van'ın sorunlarına çözüm üretmeyi ve kentin kalkınmasına katkı sağlamayı amaçlayan bir yayın politikası içinde olmuştur. Vansesi, kentsel ve bölgesel sorunlara dair haber ve analizler yayımlayarak kamuoyunun dikkatini çekmeyi başardı. Ayrıca, kentin kültür, turizm, tarım, sanayi ve eğitim alanındaki potansiyelini gündeme taşıyarak farkındalık oluşturdu.
Vansesi Gazetesi, 87 yıllık yayın hayatı boyunca pek çok ödüle layık görülerek, gazetenin haber ve köşe yazıları, tarafsız, objektif yayın politikası okurlar tarafından büyük beğeni topladı. Gazete çalışanları muhabirleri, yazarları, günlük hayatta yerel ve ulusal basında saygın bir konuma erişti.
Vansesi Gazetesi, dijital dönüşüme ayak uydurarak okurlarıyla çeşitli dijital platformlar üzerinden de iletişim kuruyor. Gazete, web sitesi, sosyal medya hesapları ve mobil uygulaması aracılığıyla güncel haberleri ve içerikleri okurlarına anında sunuyor.
Vansesi Gazetesi'nin 87'nci yıla ulaşması, Van ve Türk basını için önemli bir başarı hikayesidir. Kentin ve ülkenin sorunlarına çözüm üretmek amacıyla yola çıkan gazete, yıllardır bu misyonunu başarıyla sürdürüyor. Vansesi Gazetesi'nin 87'nci yılı, yerel ve ulusal basın tarihinde önemli bir kilometre taşıdır.
Vansesi Gazetesi imtiyaz sahibi Erdal Perihan, gazetenin 87 yıllık çınar olduğunu belirterek, "Vansesi Gazetesi, kuruluşundan bu yana vatandaşların sorunlarına çözüm üretmek için var gücüyle çalışmıştır bundan sonra da Van'a ve ülkeye hizmet etmeye devam edecektir. Geride bırakılan 87 yıl boyunca yerel ve ulusal gündemin nabzını tutan Vansesi Gazetesi, Van'ın sorunlarına ışık tutmuş, kamuoyunun gündemini belirlemiştir. Gazetenin başarılı geçmişi ve güvenilir habercilik anlayışı, okurları tarafından takdirle karşılanmaktadır.
Yayın hayatı içerisinde Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, Cumhurbaşkanı olarak ülkenin başında bulunduğu yıllar, yaptıkları gazete sayfalarında yer almıştır. 1937 yılı 21 Temmuz'da yayın hayatına başlayan gazetemiz o günkü ismi YENİ YURD VAN olan ismiyle ilk nüshası Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün nadir görülen resmiyle yayınlanmış, 1937 yılı 29 Ekim Cumhuriyet Bayramında bayrama özel gazete renkli bastırılıp Van halkına ücretsiz dağıtılmıştır. 1938 yılında Atatürk'ün vefat haberi gazetede teessürle yayınlanmıştır.
Kronolojik olarak yıllar içerisinde yaşanan olaylar ikinci Dünya Harbi, tek partili dönem, çok partili hayata geçiş, Demokrat Parti'nin kuruluşu, Adnan Menderes'in Başbakan oluşu, 1960 darbesi, Cemal Gürsel'in Cumhurbaşkanlığı, altmışlı yıllarda siyasi parti seçimleri, 1970 muhtırası, 1974 Kıbrıs Barış Harekatı, 1976 Van Çaldıran depremi, 1980 darbesi, 1983 yılında siyasi hayata dönülmesi, 1999 Gölcük depremi, 2011 Van depremi, sportif başarılar, olimpiyat ikincisi, Nur Tatar'ın Avusturalya'da kazandığı başarı, 2016 yılında hain FETO kalkışması, 6 Şubat 2023 deprem felaketi ve birçok haber Vansesi Gazetesi arşivlerinde yer alarak okuyuculara aktarılmıştır.
Vansesi Gazetesi, Van'ın ekonomik, sosyal ve kültürel gelişimine katkı sağlayarak, Van'ın tanıtımına ve sorunlarının çözümüne yönelik girişimleriyle öne çıkmaktadır.
Erdal Perihan, gelecek dönemde de Vansesi Gazetesi'nin vatandaşların sorunlarına duyarlı, tarafsız ve ilkeli yayıncılık anlayışıyla hizmet etmeye devam edeceğini vurgulayarak, "Vansesi Gazetesi, bundan sonra da Van ve Türkiye gündemini yakından takip ederek, sorunların çözümü için çaba göstermeye devam edecektir" diye konuştu.
Perihan, gazetenin Türkiye'nin 3. büyük gazetesi olmasından duyduğu gururu dile getirerek, "Geçen 87 yıl boyunca Vansesi Gazetesi olarak Van ve Türkiye'deki gelişmeleri yakından takip ettik, okurlarımızı her konuda aydınlatmaya çalıştık. Çok zor dönemler geçirdik ama vazgeçmedik, yılmadık. Bugün Türkiye'nin en köklü 3. büyük gazetesi olmaktan büyük onur ve haklı gurur duyuyoruz" diye konuştu.
“GURUR VE ONUR DOLU ANLAMLI BİR GÜNE SEVİNÇ VE HEYECANINI YAŞIYORUZ”
Vansesi Gazetesi'nin; Türkiye'nin birçok ilinde batı ve doğu illerinde gazete yokken Van'da kurulmasının kent için büyük bir kazanım olduğunu ifade eden Perihan, "Gurur ve onur dolu anlamlı bir güne ulaşmanın sevinç ve heyecanını yaşıyoruz. Vansesi Gazetesi 87 yıl önce hangi amaç ve gazetecilik ilkeleriyle yayın hayatına başlamışsa bugünde aynı amaç ve ilkelerle yayınına devam etmektedir. Vansesi'ni 87 yıla ulaştıran güç; tarafsız, bağımsız, özgür gazetecilik anlayışıdır. Vansesi Gazetesi çizgisinden geçmişte de, günümüzde de ödün vermemiştir. Gazetemizin önceliği dünde, bugünde Türkiye ve Van olmuştur. Gazetemiz 87 yılda şehrimizin demografik yapısına, kültürüne, ekonomik ve sosyal gelişimine, toplumsal barışına önemli katkılar sunmuştur" dedi.
“VANSESİ KAMUOYU OLUŞMASINDA ETKİN ROL OYNUYOR”
Perihan açıklamasında "Merhum İlyas Kitapçı ve aynı zamanda 1962 yılında Van Ticaret ve Sanayi Odasını kuran Kurucu Başkanı olan rahmetli babam Remzi Perihan ile birlikte yayın hayatını sürdüren gazetemiz, Van'ın ve Van halkının kültürel kimliğini korumak, haklarına sahip çıkmak, sorunlarını gündeme taşıyarak çözüm bulmak, kentimize saygınlık kazandırmak üzere gazetecilik yapmışlardır. Aldığımız bayrağı bugün ikinci kuşak olarak bizler taşıyoruz. İnsanımızın şehirleriyle bütünleşmelerinde, yerel kamuoyunun oluşmasında etkin rol oynayan Vansesi yerel basının gelişmesinde ekol olmuş, Basın İlan Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından bölge toplantılarında Türkiye'ye örnek gazete olarak gösterilmiş, gazeteden sitayişle bahsedilmiştir. Geçtiğimiz yıl 2023 yılı Cumhuriyet Bayramına özel Basın İlan Kurumu tarafından Cumhuriyet'in 100. yılı için hazırlamış olduğu Türkiye'nin hafızası durumundaki seçkin gazetelerden derlediği YÜZYILIN MANŞETLERİ arasında yer alan Vansesi Van'ın ismini tüm Türkiye'ye duyurmuştur. Vansesi 87 yıllık yayın hayatında yazan, okuyan, düşünen, tartışan katılımcı entelektüel bir şehrin oluşmasına öncülük etmiştir. Kamu kurumları ile toplumsal iletişim aracı görevi yapan Vansesi yerelde tutarlı, nitelikli siyasetin yapılmasında, yerel sorunların merkeze aktarılmasında önemli rol üstlenmiştir. Van'ın 87 yıllık ticari markası gazetemizi gelecek kuşaklara, güçlendirerek devredeceğiz. 87 yıllık yayın hayatımızda kuruluşumuzu gerçekleştiren bugün aramızda bulunmayan büyüklerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Vansesi'ne güç katan değerli yazarlarımıza, emekçilerimize, gazetemizin bugünlere taşınmasında büyük katkıları olan vefakar okurlarımıza, her koşulda yanımızda olan vefalı dostlarımıza teşekkür ediyorum. Vansesi Gazetesi 100. yılında Perihanoğlu ailesi genç jenerasyonu yönetiminde okurlarına kaliteli, güçlü ve Van'a yakışan gazete, internet sitesiyle teknolojik imkânları sonuna kadar kullanarak halkın doğru haber alma çabası içinde olacaktır" ifadelerini kullandı.
"VANSESİ OKURU OLMAK VAN'A SEVDALANMAKTIR "
Vansesi Gazetesi'nin 87. yılının Van ve Vanlılar açısından büyük öneme sahip olduğuna dikkat çeken Perihan, Vansesi'nin gazeteciliğin ötesinde Van'ın ve Van halkının dertlerini dert edindiğini belirterek, "Vansesi'nin 87 yıllık geçmişinde Van ve Vanlılar için çaba ve mücadele var. Vansesi için ilimizin ve ülkemizin barışı,huzuru, kalkınması birinci önceliği olmuştur. Vansesi yerel siyasetçiler, iş adamları, yazarlar, şairler, araştırmacılar için aynı zamanda akademidir. Vansesi Van halkının sesidir. Vansesi kentimizde demokrasinin, hoşgörünün, toplumsal gelişimin yılmaz savunucusudur. Vansesi okuru olmak Van'a sevdalanmaktır. Vansesi 87 yıllık yayın hayatında onlarca yazarın yazılarıyla, onlarca basın emekçisinin haberleriyle, onlarca matbaa ustasının çabalarıyla bugünlere gelmiştir."
"VANSESİ GAZETESİ ÇOK ZOR KOŞULLARDA BUGÜNLERE GELDİ"
87 yaşına ulaşmanın mutluğunu yaşadıklarını söyleyen Erdal Perihan, "21 Temmuz 1937 tarihinde ismi Van Matbaası olan kendi tesislerinde basılan "Yeni Yurd Van Gazetesi" Erek dağının ardından doğan güneşin yer aldığı logosuyla 1918 sonrası yeniden kurulmaya çalışan başı dumanlı, yüreği yaralı Van'ın üstüne umut ışıkları saçarak güneş gibi doğmuştur. Ulaşım imkânlarının sınırlı olduğu, cıvata'nın dahi dışarıdan günler süren yolculuk sonrası getirildiği, taşımada genelde at ve katır'ın kullanıldığı, kalifiye elemanın olmadığı, gazete kağıdı ve diğer matbaa malzemelerinin bulunmadığı yokluk ve sefalet döneminde bir avuç yürekli, cesur Van sevdalısı Vanlı tarafından çok zor koşullarda yayın hayatına atılan Yeni Yurd Van gazetesi kısa sürede memleketimizin gözü, kulağı, sesi olmuştur. Yeni Yurd Van ismiyle yayın hayatına başlayan gazetemiz Van'ın ekonomik ve sosyal gelişmesine, toplumsal ruhuna paralel olarak, 1948'de Vansesi ismini almıştır. Merhum İlyas Kitapçı ve merhum Remzi Perihan'ın güç birliğiyle gazetecilikte yılmadan, zorluklara aldırmadan, her türlü zorluğa göğüs gererek yoluna devam eden Vansesi bugün 87. yılına ulaşmanın haklı gurur ve sevincini yaşamaktadır. Vanlılar gazeteleriyle ne kadar övünseler azdır. Çünkü Van'ın yakın tarihinin özeti ve yaşayan hafızası Vansesi Gazetesi çok zor koşullarda yalnızca sorumlu ve başarılı gazetecilik yaparak Doğu'nun en ücra köşesinde üstüne düşeni vatan ve memleket sevdasıyla yerine getirmektedir. Bu övünç tüm halkımızındır."
"VANSESİ, GENİŞ KİTLELERCE TAKİP EDİLMEKTEDİR"
Vansesi Gazetesi'nin Van'ın 87 yaşına ulaşan tek ticari markası olduğuna dikkat çeken Perihan, "Ülkemizin kalkınmasını, milletimizin birlik beraberliğini, milli-manevi değerlerini ve kardeşliğini, Van'ın gelişimini toplumun menfaatlerini her zaman ön planda tutan Vansesi Gazetesi özel yerel haberleri, güncel köşe yazıları, ulusal haberleriyle dolu dolu okuyucularına ulaşmaktadır. Van'ın nabzını tutan Vansesi, ilimizin sorunlarını, gelişmesini, kalkınmasını ele alan, ilgi çekici röportajları, Van kültürünü önemseyen güncel, spor haberleri ve spor sayfası, sağlık, ilan, dini bilgilerin yer aldığı yazılarıyla okuyucularına okunabilir bilgi ve haber dolu bir gazete sunmaktadır. Bağımsız, tarafsız, özgür, doğru, güncel haber ve yorumlarıyla okuyucularına günlük gazeteyle eş zamanlı internet sitesi, sosyal medya Facebook, Twitter üzerinden haber ve kültür hizmeti veren Vansesi 87.yılına ulaşmanın mutluluğu ve heyecanını yaşamaktadır. İlkeli, tarafsız, bağımsız, objektif gazetecilik anlayışıyla yayın hayatını sürdüren Vansesi ilk yıllarında elle dizilen hurufat dizgiden ofset baskıya geçerek kaliteli malzeme, kaliteli kâğıtla basılıp okuyucularına günlük sunulmaktadır. Günlük gazetenin yanında internet haber sitesi ve sosyal medya üzerinden geniş kitlelerce takip edilmektedir. Vansesi'ni Vansesi yapan siz değerli okurlarımızla nice yıllara, herşey Van için" dedi.