Vansesi Basın Hayatı Dergisi'nde

Van'ın ve bölgenin en köklü, bağımsız, özgür gazetesi, Van'ın 81 yıllık kurumsal ticari markası Vansesi, ulusal televizyon ve gazetelerin ardından Basın İlan Kurumu'nun (BİK) Kasım ayı dergisine konu oldu. Dergide Vansesi'nin zorlu, başarılı gazetecilik hikâyesine geniş yer verildi.

Burhan Ergin

Basın İlan Kurumu tarafından iki ayda bir yayımlanan, binlerce baskı yapılarak yurt içinde ve yurt dışında kamu kurum ve kuruluşlarına dağıtılan 'Basın Hayatı Dergisi' Ekim-Kasım ayı 50. sayısında, 1937 yılından bugüne kadar aralıksız gazetecilik yaşamını başarıyla sürdüren Vansesi Gazetesi konu oldu.

BİK Van Şube Müdürü Çetin Yılmaz'ın derlediği, 'Van'ın 81 Yıllık Gazetesi Vansesi' başlıklı araştırma yazısında, 81 yıldır günlük olarak yayımlanan Vansesi Gazetesi'nin kuruluşu, yayın hayatıyla ilgili bilgiler yer alıyor.

BİK Genel Müdürü Yakup Karaca'nın derginin girişinde yayınlanan makalesinde gazetemizle ilgili olarak "81 yıllık geçmişe sahip Van'ın hafızasını ve arşivini taşıyan Vansesi gazetesinin uzun yolculuğunu bu sayımızda veriyoruz" ifadelerine yer verdi.

BİK Müdürü Çetin Yılmaz tarafından kaleme alınan "Van'ın 81 Yıllık Gazetesi Vansesi" başlığı ile derginin 52. sayfasında yer alan yazıda 21 Temmuz 1937'de Yeni Yurd Van ismiyle yayın hayatına başlayan 1943 yılında Van, 1948 yılında Vansesi adını alarak basın hayatını günümüze kadar sürdüren Vansesi gazetesinin Van'a hizmet anlayışıyla sorumluluğunu yerine getirmenin gurur ve sevincini yaşadığı ifadelerine yer verildi.

Elektrik, yol, su, fabrika, lise yokken Vansesi vardı

Van'da elektrik, yol, su, lise, fabrika, ulaşım imkanlarının kısıtlı olduğu, meslek odalarının olmadığı bir dönemde yayın hayatına başlayan Vansesi gazetesi Van'ın sosyo-ekonomik tarihine tanıklık yaptığı, kentin hafızası olduğu belirtilen makalede, Vansesi'nin 81 yıllık basın hayatında yaşadığı zorluklara ve sıkıntılara rağmen özgür, bağımsız, ilkeli gazetecilik yaptığı ve başarılı bir geçmişe sahip olduğu vurgulandı.

"Vansesi Van'ın hafızası olmuştur"

Vansesi gazetesinin Hürriyet, Sabah, Milliyet, Haber Türk daha birçok ulusal gazeteden daha köklü bir geçmişe sahip olduğuna dikkat çeken BİK Müdürü Çetin Yılmaz yazısında şu ifadelere yer verdi: " Van'ın gözü, kulağı, sesi ve vicdanı olan Vansesi ilk günkü güvenilirliğini ve saygınlığını bugüne dek sürdürerek okuyucu kitlesine doğru, tarafsız ve güncel gazete sunmayı amaç edinmiştir. Bu özelliği ile Vansesi gazetesi bölgenin ve Van'ın yakın tarihinin hafızası olmuştur. Vansesi doğunun en uzak köşesinde haberleri, köşe yazarları ve Van'ın tarihini, kültürünü ve sosyal hayatını önemseyen içeriği ile geniş okuyucu kitlesine sahip olmuştur. Aynı zamanda Twitter, Facebook gibi sosyal medya üzerinden okuyucuları tarafından takip edilmektedir. Vansesi İnternet Haber sitesi yaklaşık 140 ülkeden takip edilerek geniş kitlelere ulaşmaktadır.

"Vansesi artık Perihan ailesinin değil, Van'ın ve Türkiye'nin değeridir"

Vansesi'ni tanıtan dergi, sayfalarında gazetemizin imtiyaz sahibi Erdal Perihan'ın görüşlerine, " Van'ın hafızasını ve arşivini taşıyan bir gazete" başlığında yer verildi. Vansesi gazetesinin 81 yıla ulaşmasındaki başarının Vanlıların, okuyucuların başarısı olduğunu belirten Perihan, "Vansesi gazetecilik ilkeleriyle bugüne ulaşmıştır. Marka olan Vansesi artık Perihan ailesinin değil Van'ın ve Türkiye'nin gazetesidir. Cesur köşe yazarlarımız, doğru ve tarafsız güncel haberlerimizle saygın gazetecilik yapmaya devam edeceğiz. Vansesi 100. yılında da kaliteli, günün teknik koşullarına uygun gazetecilik yapmaya devam edecektir" dedi.

"Vansesi kentimizin nabzını tutmaktadır"

BİK Hayat Dergisi "1937'den 2018'e Bir Ömür Tutan Vansesi Gazetesi" başlığında gazetemizin yazı işleri müdürü ve köşe yazarı İkram Kali'nin görüşlerine de yer verdi. Dergiye konuşan İkram Kali, "Van'ın yakın tarihi kadar köklü geçmişi olan Vansesi gazetesi Van'ın kalkınmasında, gelişmesinde, sorunlarının çözülmesine hep öncü olmuş, sorumluluğunu yerine getirmiştir. Spor, bulmaca, sağlık, tarih, vefat, haberleri dini bilgiler, ramazan köşeleri, röportajları, Van dışından haberleri ile Vansesi kentimizin nabzını tutmaktadır. Vansesi başarılı doğru gazetecilik yapmaya devam edecektir. Geçmişte ve günümüzde birçok ödüle layık görülen gazetemizin farklı dallarda başarı hikâyeleri bulunmaktadır. Nitekim spor müdürümüz ve muhabirimiz Rıdvan Can'ın başarılı haberleri gazetemize Türkiye Spor Yazarları Derneği yarışmasında 2012'de birincilik, 2013'te ikincilik, 2017'de birincilik ödülü getirmiştir. Vansesi okuyucularının güveni ve desteği ile 100. yıla ulaşmanın hedef ve heyecanını bugünden yaşamaktadır" diye konuştu.

Vansesi tez konusu oldu

Kentin 81 yıllık tek ticari markası olan Vansesi'ni tanıtan makalede gazetemizin tarihçesinin Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih Ana Bilim Dalı-Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Öğretim Görevlisi Ahmet İşler tarafından yüksek lisan tezi konusu yapılarak akademisyenlerin, araştırmacıların ve kentin başvuru kaynağı haline getirildiğine işaret edildi.

Dergide gazete personelleri Rıdvan Can, Hacı Yılmaz, Burhan Ergin, Tahir Tekin, Evren Doğruer, Cengiz Siyahtaş'ın yer aldığı matbaa, büro fotoğraflarına yer verildi.

Vansesi gazetemize Hayat Dergisi'nde yer veren Basın İlan Kurumu yetkililerine, Van Şube Müdürü Çetin Yılmaz'a teşekkür ediyoruz.

Bakmadan Geçme