Vatandaşlar ikinci el telefona yöneldi

Kur artışı ve yüksek vergilerden dolayı sıfır telefon fiyatlarının katlanarak artması vatandaşları ikinci el telefonlara yöneltti.

Döviz kurunun artması, sıfır telefon fiyatlarının yükselmesinden dolayı ikinci el cep telefonlarına rağbeti artırdı.

Döviz kurundaki artış nedeniyle sıfır telefonlarda astronomik artışlar yaşanınca vatandaşlar ikinci el cep telefonlarına yöneldi. Ancak ikinci el telefonlara rağbet artınca ikinci el fiyatlarının da yükselmesine neden oldu.

Sıfır, ikinci el cep telefonu aksesuar ve malzemeleri satış ve tamirinde son zamanlarda dolar kurunun yukarı yönlü hareket etmesi nedeniyle cep telefonu fiyatları ve tamirinde kullanılan malzemelerde büyük oranda artışlar yaşanıyor. Yaşanan artışlar nedeniyle iş yapamayan esnaflar döviz kurunun bir an önce dengelenmesini bekliyor. Özellikle son bir yılda yedek parça fiyatları 4-5 katına yükseldi.

Pandemiye bağlı olarak devam eden tedarik ve çip sorunu gibi nedenlerden dolayı cep telefonu fiyatları el yakarken, ikinci el telefonlara olan ilgi de artıyor. Yeni telefon almak isteyen vatandaşlar, yüksek fiyatlar nedeniyle sıfır telefon yerine ikinci el telefonlara yöneldi.

Geçtiğimiz seneye göre ikinci el telefon satışlarının 2 ila 3 katına çıktığını söyleyen esnaflar, taleplere yetişemediklerini belirtiyor.

'İkinci el telefon alırken güvenilir yerlerden alınmalı'

Vatandaşların sıfır yerine ikinci el telefonlarını tercih ettiğini belirten esnaflar, 'Sıfır telefonlarda aşırı derecede fiyatlar yükseldiği için vatandaşlar ikinci el telefonlara yöneldi. İkinci el telefonlara aşırı talep olunca fiyatlarda yükseldi. Telefon fiyatlarının yanı sıra, telefon malzemelerinde de fiyatları yükseldi. Telefonu bozulan vatandaşlar tamir bile etmekte zorluk yaşıyor. Sıfır telefon satışlarımız var ama ağırlıklı olarak ikinci el telefon satıyoruz. Sıfır telefon fiyatlarındaki artış ikinci el telefonlara rağbeti artırdı. Sıfır telefonların fiyatı arttıkça ikinci el telefon fiyatları da artıyor. Artı buna ek olarak vatandaşlar daha fazla tamire yöneldi. Yeni telefon almaktan ziyade kendi telefonunu tamir ettirip kullanmaya başladı. İkinci el telefon satışımız geçen sene de yüksekti ama bu sene nerdeyse 2-3 katına çıktı. Taleplere yetişemiyoruz. Vatandaşlar genelde satacağı zaman zarar etmeyeceği telefonları tercih ediyor. İkinci el telefon alırken güvenilir yerlerden alınmalı' dediler. TAHİR TEKİN

Bakmadan Geçme