Vatandaşlardan belediyelere çağrı: Kavak ağaçlarını kesin

Van'da vatandaşlar kavak ağacı polenlerinin özellikle astım hastalarını rahatsız ettiğini belirterek, kavak ağaçlarının kesilmesini yeni kavak ağacı dikiminin engellenmesini istediler.

Vansesi Haber Merkezi

Kavak ağacı polenlerinin risk oluşturduğunu söyleyen vatandaşlar dertliler. Belediyelerden kavak ağaçlarının kesilmesini isteyen vatandaşlar her yıl Mayıs ayı ile birlikte çevreye savrulan kavak ağacı polenlerinin solunum hastalarının yaşamını tehdit ettiğini insanların evlerinde bile nefes alamadıklarını belirttiler. Kavak ağaçlarında oluşan polenlerden dolayı kentte ciddi olumsuzluklar yaşandığını kaydeden vatandaşlar kavak ağaçların kesilmesini yeni kavak ağacı dikiminin de yasaklanarak sorunun önüne geçilmesi gerektiğini ifade ettiler.

“Kavak ağaçlarının kesilmesi gerekiyor”

Soruna çözüm bulunmasını isteyen Ahmet Sinan Atmaca “Kavak ağacı polenleri gerçekten kenti yaşanmaz bir hale getiriyor. Polen üreten tüm kavak ağaçlarının kesilmesi gerekiyor. Mezarlıklarda, bahçelerde parklarda bulunan tüm polen üreten kavak ağaçları kesilmeli. Kavak ağaçlarını kestirmek için ciddi çalışma başlatılmalı. Koronavirüs gibi kavak ağacıyla mücadele edilmelidir. Belediyelerin bunun için ekip kurması gerekiyor. Belediye bünyesinde kurulacak bir hızar ekibimiz kavak ağaçlarının kesilmesi için çalışabilir. Gerçekten bu kentin yaşanabilir bir konuma gelmesi için ne olursa olsun bu kavak ağaçlarının kesilmesi gerekiyor. Kavak ağaçları insan sağlığını çok ciddi anlamda rahatsız ediyor. Özellikle yaşlı insanlarımız, astım hastası ve bronşit hastası insanlarımıza çok ciddi zarar veriyor. Bu durumlarda dışarıya çıktıklarında hastalıklarından dolayı çok büyük tehlikeler yaşıyorlar. Halk sağlığını düşünen herkesin mutlak surette kavak ağaçlarını kestirmesi gerekiyor. Sağlık sorunu, çevre kirliliği yaratan kavak ağaçlarından kurtulmak istiyoruz. Bir kent ağacı olmayan polenleri ile de kentte ciddi sorunlara yol açan kavak ağacının yarattığı sorunun kökten çözümü için ilgililerden şehir merkezi sınırları içinde kavak ağacı dikiminin yasaklanmasını bekliyoruz" dediler.

“Sosyal belediyecilik yaparak çözüm bulunmasını istiyoruz”

Van şehrinin kronik sorunu haline gelen kavak ağaçlarının kesilmesini isteyen vatandaşlar “Geçmiş toprak evlerin döneminde bu ağaçlardan döşeme ve mertek dediğimiz ağaçlar elde edilir. Evlerin damında kullanılırdı. Şimdi ihtiyaç kalmadı. Diken yapraklı veya yeşil yapraklı ağaçlar ekiliyor. Ama bizde kavak ağacı bu Covid-19 döneminde daha büyük tehdide dönüştü. Belediyelerde kavak ağaçlarının kesilmesini istiyoruz. İl Hıfzıssıhha Kurulu kararı ile polen üreten kavak ağaç kesilip ağaç sahiplerine bölgemize uygun yapraklı uzun ömürlü ağaçlar verilmesi doğru olur. Sanki belediyemizdeki insanlar bu şehrin gerçeğini bilmiyormuş gibi davranmaları düşündürücüdür. Lütfen halkın büyük bölümü polenlere dayalı alerjik hasta oldu. Artık sosyal belediyecilik yaparak çözüm bulunmasını istiyoruz” dedi.

Bakmadan Geçme