VEDAŞ'TAN ENERJİYE BÜYÜK YATIRIM

2020'de batı standartlarını yakalamayı hedefleyen Van Gölü Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (VEDAŞ) 2017 yılında Van'a 200 milyon TL'lik yatırım yapma kararı aldı. Şirket Müdürü Emrullah Okuducu, 'En geç Temmuz veya Ağustos ayında bütün yatırımlarımızı gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Bu vesileyle 67 adet enerji nakil hattı yapmayı planlıyoruz. Bu enerji nakil hatlarımızla beraber enerji kalitesinin sürekliliği arzında ciddi bir iyileştirme sağlamış olacağız' dedi.

Burhan Ergin-Rıdvan Can

Van Gölü Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi 2016 yılı çalışmalarını ve 2017 yılı gerçekleştirilecek projelerini basına tanıttı.

Elite World Otel'de düzenlenen tanıtım programına VEDAŞ Müdürü Emrullah Okuducu, Van İl Müdürü Beytullah Özbayram, Sistem İşletme Grup Müdürü Erdener Özeler, Yatırım Grup Müdürü Orhan Gültepe, EPID Grup Müdürü Mehmet Alemdağ, Müşteriler Grup Müdürü Fatih Talay ve ildeki basın mensupları katıldı.

“4 İLE HİZMET VERİYORUZ”

Kahvaltıdan sonra sunum şeklinde basın açıklaması yapan VEDAŞ Şirket Müdürü Emrullah Okuducu, kurum olarak 4 ile hizmet verdiklerini belirterek, “Van, Muş, Bitlis, Hakkâri illerinde ve 27 ilçede görev yapıyoruz. Görev alanımız içinde bu illerle beraber en ücra köşelere kadar hizmet götürüyoruz. Bu dağıtım işlerimiz daha önce devletteyken, Temmuz 2013 tarihinde özelleştirmeyle beraber Türkerler Holdinge geçti. Temmuz ayından bu yana da Türkerler Holding 2042'ye kadar buranın lisans hakkını elde etti” dedi.

“623 BİN ABONEMİZ BULUNUYOR”

Bölgede sisteme kayıtlı 623 bin abonelerinin bulunduğunu ifade eden Okuducu, “Bu 623 bin abonemizin yüzde 50'den fazlası Van il sınırlarında bulunuyor. Diğerleri de Hakkâri, Muş ve Bitlis'i kapsıyor. Bizim abone yoğunluğumuz diğer bölgelere göre metrekareye düşen abone sayımız biraz daha azdır. Bunun nedeni ise bizim görev yaptığımız alanın oldukça geniş olmasıdır. Buda işletme ve yatırım gibi zorlukları beraberinde getiriyor. Biz bu 4 ilde bin 645 personel ile görev yapıyoruz. Geniş alanda çalışmanın getirdiği zorluklardan dolayı abone başına düşen eleman sayımız diğer illere göre, diğer dağıtım şirketlerine göre daha fazladır. 2016 yılına bir program dâhilinde yatırım-işletme-kayıp kaçak, kurumsal sosyal sorumluluk ve çağrı merkezi gibi 5 ayrı başlık altında göz atacağız. 2016 yılında 70 milyon TL yatırım planlaması yaptık. 2016'da 10 adet enerji nakil hattı, 9 adet şehir şebekesi, 67 adet köy şebekesi, 5 adet yer altı kablo aydınlatma ve farklı kaperasle toplamda 130 adet proje gerçekleştirdik. Bu projelerimize harcanan 70 milyon ön görülüyorken, yıl içindeki artışlardan dolayı 2016'da 80 milyonluk bir yatırım sağlamış olduk. Bu bir rekordur, devlet döneminin yaklaşık 2 buçuk katı kadar 1 yılda yatırım gerçekleştirmiş durumdayız” şeklinde konuştu.

2016 yılı içinde 90 trafoda çalışma yaptıklarını vurgulayan Emrullah Okuducu, “Bu trafolarımızın gücü yaklaşık 35 MVA'dır. 550 kilometre kadar alçak gerilim şebekesi, 57 kilometre orta gerilim şebekesi, 84 kilometre enerji nakil hattı, 30 kilometre refüj çalışmaları kapsamında aydınlatma hattı, yaklaşık 245 köy ve mahallede yenileme, genişleme ve kapasite artışı yaptık. Bu şekilde biz yaklaşık 45 bin abonemizde ya yenileme, ya da iyileştirme çalışması yaptık” şeklinde konuştu.

“REKOR KIRMAK İSTİYORUZ”

2016 yılından sonra yönetimin aldığı kararla 2017 yılında 200 milyon TL'lik yatırım yaparak, rekor kırmak istediklerini söyleyen VEDAŞ Şirket Müdürü Emrullah Okuducu, “2017 yılında 200 milyon TL gibi bir yatırım planlıyoruz. Gelen taleplerin çok yoğun olması nedeniyle yönetim kurulumuz elini taşın altına koyarak, 200 milyon TL'lik bir yatırım gerçekleştirme kararı aldı. Bu yatırımlara ilişkin projelerimiz hazırlandı, bu projeler TEDAŞ koordineliğinde sunuldu. Gerekli onaylar hemen hemen bitti. Bir kısmın ihalesi yapıldı. Sözleşmeler imzalandı, bir kısmı halen ihale kapsamında, bir kısmı da inşallah en geç bir ay içerisinde ihalesi gerçekleştirilmiş olacak. Bizim amacımız geçmiş yıllardaki ihalelerin geç yapılıp kışında tesislerin yapılması gibi sıkıntıların önüne geçmeyi hedefliyoruz. Bu noktada en geç Temmuz veya Ağustos ayında bütün yatırımlarımızı gerçekleştirmeyi planlıyoruz” dedi.

“VAN'A 67 ADET YENİ ENERJİ NAKİL HATTI”

2017 yılı projelerini açıklayan Şirket Müdürü Emrullah Okuducu, “67 adet enerji nakil hattı yapmayı planlıyoruz. Bu enerji nakil hatlarımızla beraber enerji kalitesinin sürekliliği arzında ciddi bir iyileştirme yine sağlamış olacağız. 57 noktada kesici ölçü kabini bırakmak suretiyle arızaları lokalize edip ana hatlarımızı etkilemesinin önüne geçmiş olacağız. 142 köy şebekesinde yenileme çalışması yapacağız. Ömrünü tamamlamış demir ve ağaç yapıları sökeceğiz. Bunların yerine yeni direkler yapacağız. Birçok noktada trafolarımızı ya yenileyeceğiz, ya kapasite artışına veya ilave trafo yoluna gideceğiz. Köylerimizde kötü görüntü arz eden bazı havai hatlarımızı yeraltına indirmek suretiyle şehirlerimizin estetiğine ciddi bir katkı sunacağız. Zaten bu yıl Maraş Caddesi ve İkinisan Caddesi'nde yer altı çalışmalarımız hemen hemen bitti. Geçen yıl Sıhke Caddesini bitirmiştik. İnşallah bu yıl kalan kısımlarda özellikle şehrin yoğun yerlerinde bu çalışmalarımız devam edecek. Ekonomik ömrünü tamamlamış ve gürültü kirliliğine yol açan ölçü kabinlerimiz var. Bunlarında geçen yıl çalışmasına başladık, birçoğunu yeniledik. Yenileme çalışmalarımız sürecek. Hayati tehlike arz eden hücrelerimizi yıkıp yerine düzenli kabinler bırakılacak. Hem kalitenin artırılmasına dönük çalışma yaparken, estetik anlamda da gürültü kirliliğine yol açan şehrin imajına kötü şekilde etki eden unsurları da temizlemiş olacağız. Bu faaliyetler kapsamında daha önce bazı zorluklar oluşturan enerji nakil hatlarımız vardı, bunların güzergâhlarını değiştirip, ulaşılabilir noktalara taşıyacağız. Hakkâri ilimizde daha önce Van'da gerçekleştirdiğimiz gerilim dönüşüm çalışmalarını orada da tamamlayacağız. Bu vesileyle hem oradaki direklerin bir kısmı değişecek, hem de izolatörler ve trafolar komple değişmiş olacaktır. Bu yatırımlar neticesinde enerjimiz daha az gidecek, enerji kalitemiz artacak, olumsuz, kötü görünen şebekelerimiz daha rahat görünen bir şebeke haline dönüşecek. 2020 hedefimiz batı standartlarını yakalama noktasında büyük bir adım atmış olacağız” şeklinde konuştu.

“SCADA MERKEZİ KURDUK”

Şebekeyi uzaktan kontrol etmek için SCADA merkezini kurduklarını anlatan Okuducu, “SCADA merkezimiz tam faal duruma geldiğinde özel bir sunum yapacağız. Çünkü SCADA merkezimiz Van, Hakkâri, Bitlis, Muş'ta orta gerilim şebekelerimizi bir masada görüyor olacağız ve buradan müdahale edip gerekli manevraları yapacağız. Bu da tabi ki şebeke üzerinde ciddi şekilde bizim hâkimiyetimizi artırdığı gibi uzaktan izleyerek, uzaktan kontrol ederek, şebeke arızalarına çok hızlı şekilde müdahale etme imkânımız olacak” dedi.

“ARAÇ VE PERSONEL SAYIMIZI YÜKSELTTİK”

Vangölü Elektrik Dağıtım A.Ş. (VEDAŞ) olarak elektrik kesintilerini en aza indirmek için personel ve araç sayısını artırdıklarını belirten Emrullah Okuducu, “Bu yatırım çalışmaları dışında araç yetersizliği, 186'ya ulaşım konusunda sorunlarla ilgili şikâyetler vardı. Bilindiği üzere 2016 yılında bölge genelinde 93 araç ve 590 arıza personelimiz varken, 2017 yılında biz buna 31 adet yeni araç takviyesi ve 217 personel takviyesi yaptık. Bu araçlar ve personeller bizde arızalar çıkmadan arızaya sebebiyet verebilecek unsurların temizlenmesi, gerekli bakım ve onarımların yapılması için çalışacak arkadaşlardır. Yoğun arıza olduğu dönemlerde de acil arıza ekiplerimize takviye olarak bulunabilecek arkadaşlardır. Dolayısıyla personel sayımızda yaklaşık 3'te birlik bir artış ve araç sayımızda yine aynı şekilde bir artış getirmek suretiyle vatandaşlarımızın bu konulardaki şikâyetlerine kulak vermiş olduk. İnşallah gittikçe de azalan bu tür şikâyetleri biz bitirmeyi planlıyoruz. Bu vesileyle istihdamda da ciddi bir katkı sağladığımız düşünüyoruz” dedi.

“TRAFO YANMALARI AZALDI”

Bakım ve onarım çalışmaları kapsamında 2016 yılında geçmiş yıllara nazaran trafo yanmalarında ciddi bir azalma meydana geldiğini belirten Okuducu, “2013 yılında 333 trafomuz yandı, 2014 yılında 256, 2015'te 362'yken, 2016'da 291 trafoya düştü. 2017'de hedefimiz bunu 200'ün altına düşürmektir. Çünkü her trafo yanması uzun süreli enerji kesintisine neden oluyor. İnşallah bu oluşturacağımız trafo bakım ekipleriyle beraber biz bu hedefimize rahatlıkla ulaşmış olacağız. Yine sürekli aydınlatma şikâyetleri alıyorduk, hamdolsun bu şikâyetler gün geçtikçe azalıyor. 4 ilde 42 bin tane yeni armatör ilavesinde bulunduk fakat bunun dışında da mevcut olan armatörlerin çoğunu elden geçirerek onarmak suretiyle devreye almış olduk. Kış koşullarından dolayı alt yapı da çalışan bazı kurum ve kuruluşlarımızın dikkatsiz çalışan kepçeciler tarafından alt yapı kablolarımızda ciddi sorun oluştu. Aydınlatma şikâyetlerinin yüzde 80-90'ını bitirme gibi bir durumumuz var” ifadelerini kullandı.

“KAYIP KAÇAK BİTECEK”

Bölgemizin en önemli sorunlardan birinin kayıp kaçakla mücadele olduğunu sözlerine ekleyen Emrullah Okuducu, kayıp kaçağı bitirmek için PLC AR-GE projesini hayata geçirdiklerini ve uygulamanın Gevaş, Özalp, Saray ilçelerinde başladığını anlattı.

Okuducu, daha önce eve baskın yaparak, ceza yazarak kayıp kaçağı tespit ettiklerini ifade ederek, “İki yıl önce PLC AR-GE çalışması başlattık. Çalışmalarımızın ilk durağı Gevaş ilçesiydi. Gevaş'ta sayaçlarımızı direklere çıkardık. Bu sayaçlar özeldir. Bu sayaçlarla biz uzaktan haberleşebiliyoruz, endekslerini alıyoruz. Uzaktan kesme-açma yapabiliyoruz. Uzaktan faturalama yapıyoruz. Bu vesileyle Gevaş'ta bir yıl içerisinde bizim yüzde 65 seviyesinde olan kayıp kaçak, yüzde 15'lere düştü. Yani yüzde 50 gibi kaçakta bir düşüş yaşandı. Bu çalışmanın meyvesini biz şöyle gördük, Gevaş'ta trafo yanmaları bitti, kablo yanmaları bitti, sigorta atmaları bitti, voltaj yükseldi, gerilim yükseldi, insanların bu anlamda şikâyetleri bitti. Böyle olunca her tarafa biz lamba takar hale geldik ve birebir yaptığımız telefon görüşmelerinde başarı oranımızın yüzde 82'lere çıktığını tespit ettik. Bu kayıp kaçak sadece ekonomik kayıp oluşturmuyor. Bu aynı zamanda diğer vatandaşlara enerji kaybı yaşatıyor. Gevaş'ta başlattığımız bu projeyi yayma kararı alındı. Geçen yıl Özalp, Saray ilçelerimizin tümü PLC'ye geçirildi. Bitlis'in Güroymak ilçesinde kayıp kaçak oranımız yüksekti ve orası da bitti. Muş'un da bulanık ilçesinde PLC çalışması yapıldı” dedi.

“46 BİN SAYACI DİREĞE ÇIKARDIK”

Yapılan çalışmalarda yaklaşık 46 bin sayacı direğe çıkardıklarını anlatan Okuducu, “Direğe çıkarılamayan sayaçlar içinde özel panolar yapılmak suretiyle yine vatandaştan uzaklaştırılarak, uzaktan izlenilecek hale getirildi. Tabi halkımızın yüzde 20'si bu uygulamadan memnun değil. Onları da kayıp-kaçak kullanan vatandaşlar diye tarif ediyoruz. PLC'yi yatırımlar kapsamında bu yıl 135 bin adet daha yapmayı planlıyoruz. Özellikle kayıp kaçak oranın yüzde 65'in üzerinde olan ilçelerimizde biz 135 bin adet daha PLC'li sayaç getirip montajını yapmayı planlıyoruz. Erciş ve Muradiye ilçelerimizde yapacağız. Daha sonra yine kayıp kaçağı yüksek olan yerlerde hedefimiz 135 bin ile 150 bin arasında sayacı PLC'ye katmaktır. Bunu yaptıktan sonra bu bölge artık kayıp kaçak ile anılmayacak. Kayıp kaçaktan kaynaklanan kesintilerinde bittiği anlamına gelecektir” ifadelerini kullandı.

“ÇAĞRI MERKEZİMİZ 7/24 GÖREV YAPIYOR”

Çağrı merkezini ilk Van'da kurduklarını anlatan Okuducu, “Bu işe 25 kişi ile başladık. Görevli personelimiz vardiyalı bir şekilde 7/24 görev yapıyor. Daha sonra bu çağrı merkezimizde kapasite artışına gidildi. 2016 yılında önce 50'ye çıkarıldı. Şuan çağrı merkezimizde 75 personelimiz görev almaktadır. Bu 75 personelimizin çoğu arızların yoğun olduğu dönemlerde görev alıyor fakat küçük bir kısmı da arızaların az olduğu gece saatlerinde görev alıyor. 2016 yılında çağrı merkezimize 1 milyon 775 bin civarında çağrı geldi. Çağrı merkezindeki cevaplama oranımız yüzde 90'nın üzerindedir. Hem otomatik çağrı yönlendirme servisimiz var. Hem de otomatik çağrı ile ikna olmayan vatandaşlarımız direk operatöre bağlanıp şikâyetini ve isteğini sorgulayabilir. Çağrı merkezimizde vatandaşın aklına takılan tüm sorulara cevap veriyoruz. Çağrı merkezimizde arızaları zamanında almak için VIP kullanıcısı tanıtımını yaptık. Muhtarlarımızın numaralarını aldık ve çağrı merkezine kaydını yaptık. Bunlar önemli numaralar diye kaydedildi. Muhtarlarımız mahallelerinde oluşabilecek en ufak bir sorunda hemen bizimle irtibata geçiyor. Tabi çağrı merkezinde sadece muhtarlarımız yok, belediyeden, emniyetten, gazetecilerden veya bize her an ulaşması gereken kurumlar bize gerekçelerini bildirip sisteme kaydını yapıyoruz. Şuan 1901 numara çağrı merkezimize kayıtlı bulunuyor. Bize ulaşmak isteyen vatandaşlar sadece çağrı merkezi üzerinden hareket etmemeli, bunun yanında sosyal medya hesaplarımız var. Vatandaşlarımız bize oradan da ulaşabilir” ifadelerini kullandı.

VAN'IN EN İYİ KURUMU

Emrullah Okuducu sosyal sorumluluk projeleri kapsamında Van'ın en iyi kurumu olduklarını belirterek, “Karınca kararınca bazı yerlere katkı sunmaya çalışıyoruz. Sosyal projelerimiz basında yer aldıkça farklı sektörden bize yardım yapmak isteyenler oluyor. Bizim sosyal yardımlarımız devam edecek” dedi.

Bakmadan Geçme