VESOB ESBİS'E GEÇİYOR

Van Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (VESOB) ve bağlı oda başkan ve temsilcilerine, Esnaf Bilgi Sistemi (ESBİS) konusunda bilgilendirme semineri düzenlendi.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdürlüğü ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) işbirliğiyle düzenlenen Esnaf ve Sanatkar Bilgi Sistemi (ESBİS) ‘Kullanıcı Eğitimi’ programı Van’da da hayata geçiyor. Van Şoförler ve Otomobilciler Odası toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya VESOB Başkanı Faruk Alpaslan ve birliğe bağlı oda başkanları ile genel sekreterler kaldı. Esnaf ve sanatkarların, sicil müdürlüklerine ve odalara kayıt işlemleri ile depolama, raporlama konularını düzenleyen ‘Esnaf Bilgi Sistemi’ sistemi oda temsilcilerine aktarıldı.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdürlüğü’nden görevli Mehmet Yasir Herdem tarafından slayt sunum eşliğinde ESBİS sistemi ile ilgili bilgiler verildi. ESBİS’i kullanmanın çok rahat olacağını ve kağıt üzerinde yapılan bir çok işin artık bu sistem tarafından takip edileceğini vurgulayan Herdem, ESBİS’in önemini anlattı. Herdem, “Böylece esnaf sanatkarın ‘esnaf online’ olan bilgi işlem sistemi, kısa adı ESBİS olan Esnaf Bilgi Sistemi ile yenilenmiş oldu. E-Devlet ile entegre hale getirilen yeni sistem, bir bakıma maliye, nüfus idaresi, kaymakamlıklar ve SGK gibi devlet kurumları ile internet üzerinden entegre hale getirilmiş oldu. Sistemdeki bir önemli yenilik de detaylı raporlamaların bir tuşla ortaya konulabilir olmasıydı. Esnaf sayıları ve konumları kadın erkek meslek grupları ilçeler bazında, mahalleler ölçeğinde istatistik rakamları ile ortaya konulabilecek” dedi.
Düzenlenen etkinlikle ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Faruk Alpaslan ise Türkiye’de bir çok ilin bu sisteme geçtiğini, Van’da ise yaşanan deprem dolayısıyla bu sisteme geçilemediğini belirtti. Oda üyelerinin artık kendileriyle ilgili bilgilere rahatlıkla bu sistem sayesinde ulaşabileceklerine anlatan Alpaslan, “Artık kağıt üzerindeki hatır gönül işi de ortadan kalkmış olacak. Bakanlığımız takibindeki bu sistem sayesinde birliğimize bağlı bütün odalarımız eksikliklerini gidermiş olacak. Şuan tüm oda başkanlarımız ve genel sekreterlerimiz buradalar. İki gündür eğitimlerimiz devam ediyor ve bu ayın sonunda bu sisteme geçmiş olacağız. Odalarımızın şeffaflığı açısından da bu programı önemsiyoruz. Güvensizliğe ve şaibeye mahal vermeyecek bir sistem. Sistemle, üyelerin e-devlet şifresi ile girerek kendi bilgilerine ulaşma şeffaflığı getirildi. ESBİS, Van’da düzenlenen toplantı ile tüm teşkilatlarımıza tanıtılmaya devam ediliyor. Böylece esnaf sicil siteminde köklü bir değişim gerçekleşecek. Bugün kağıt ortamında yapılan birçok işlemin de elektronik ortamda yapılmasına büyük katkı sağlayacaktır. Bu da ülkemiz ticari hayatını daha kolay ve etkin bir hale getirecektir. İlimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
Yapılan konuşmaların ardından toplantı oda başkanları ve genel sekreterlerin sorularının cevaplanması ile devam etti.vanhaber, van, haber, van haberesnaf, bilgi sistemi, vesob, faruk alpaslan

Bakmadan Geçme