VİMED’den VanTv açıklaması

Van’ın ilk ve tek ulusal kanalının RTÜK tarafından kapatılarak 50’ye yakın basın çalışanın işsiz kalmasını Van İnternet Medyası Derneği basın açıklaması yaparak kınadı.

Vansesi Haber Merkezi

Önceki gün RTÜK tarafından ekranı karartılan ve sonrasında kapısına mühür vurulan Van'ın ilk ve tek ulusal yayın kanalı Vantv'nin kapatılmasına Van İnternet Medyası Derneği basın açıklaması yaparak tepki gösterdi. Fekiye Teyran parkında yapılan basın açıklamasına Vantv çalışanları, birçok gazeteci ve basın yayın organı temsilcileri katıldı.

Basın Açıklamasını okuyan Van İnternet Medyası Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Siyahtaş, “50'ye yakın basın çalışanının mağdur edilmesi kabul edilir bir durum olmamakla birlikte 500'e yakın aile ferdi mağdur edilmiştir” dedi.

Açıklamanın devamında ise şöyle denildi; “Dün Van TV'nin kapatılması ile sıranın yarın kimde olacağı endişesini taşımaktayız. Türkiye'de basına karşı bu güne kadar uygulanan sansür ve baskı aylardır OHAL'e dayalı KHK'larla hukuk dışı uygulamaların dışına çıkılarak artık keyfi olarak istenilen herkes ve halkın sesi olan basın yayın organları bir bir kapatılarak basın çalışanları mağdur edilmektedir. Van'da yerel ve ulusal yayın yapan basın kuruluşlarında mağdur olan gazeteci sayısı gün geçtikçe artmaktadır. 12 TV kanalının ekranı karartılarak kapılarına mühür vurulmuştur. Aralarında bu kentin 50 insanını istihdam eden ve aynı zamanda Van'ın ilk ve tek ulusal yayın yapan kanalı olan VAN TV'nin ekranını karartıp ardından kapılarına mühür vurulması yarın sıranın kime geleceği sorusunu akıllara getirmektedir. Ülkede muhalif düşünen herkesi düşman gören bir anlayışın aslında doğruları söyleyen basın kuruluşlarının kapılarına kilit vurmakla, çalışan basın emekçilerine işsizliği dayatıp mağdur edecek dereceye düşürmesi kabul edilir bir durum değildir. Bugün basın kuruluşlarının kapılarına kilit vurup muhalif olan herkesi susturmaya çalışanların demokratik haklardan uzak olduğu gibi hukuk anlayışının da tamamen bertaraf olduğunu gözler önüne sermektedir. Üzüntü ve kaygı ile ifade etmek gerekirse, gücün kendilerinde yarattığı rehavetle bu gün ‘ama'sız bir öfke ile muhalif olan, basın yayın organlarını kapatıp çalışan emekçilerini işsiz bırakanlar Türkiye'de 12 TV'yi kapatarak binlerce insanı ve Van'da da 500 aileyi ekmeğinden etmiştir. Yaşamlarını zor şartlar altında sürdüren basın emekçisi dostlarımızın ekmek teknesi olan kurumlarını kapatan anlayış kaybetmeye mahkûmdur. Ekmeğine el konulan işlerinden alınan kurumları kapatılan bizler çocuklarımızın gözlerinin içine onurla bakıyoruz. Çünkü bizler birilerini mutlu etmek için gazetecilik görevini icra etmiyoruz. Bizler haklının yanında yer alarak haksızlıkların karşısında dün olduğu gibi bu günde etten duvar olacağız. Meydanın kendi yandaşlarına bırakılacağını sanıyorlarsa şüphesiz yanılıyorlardır. Çünkü biz savaş altında büyüyen çocuklarımıza söz verdik aydın yarınları onlara armağan etmeden çekilmeyeceğiz emek verdiğimiz sahadan… Muhalif olan herkesin sindirildiği şu günlerde halkçı yayın politikalarımızdan asla taviz vermemekle birlikte Van TV de çalışan emekçi arkadaşlarımızın yanında olduğumuzu belirtmek isteriz. Bu tarz sindirme ve yok ettirme politikalarına asla boyun eğmeyeceğimizin bilinmesini isteriz. Basın yayın organlarının kapılarına halkın sesine kilit vuranları kınıyoruz” şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme