YADİGÂR-I VAN ÇIKTI

Vanlı araştırmacı yazar Selçuk Güzeloğlu’nun yeni kitabı “Yadigâr-ı Van” satışa sunuldu. Güzeloğlu yeni kitabında, tarih öncesi dönemlerden Urartulara sanatının serüvenini ve eski Van şehir dokusu ile Osmanlı döneminin en önemli sanatlarından olan savatlı gümüş sanatında eşsiz Van ekolünü zengin fotoğraf ve gravürler eşliğinde anlatıyor.

TAKİP ET

Cengiz Siyahtaş

Selçuk Güzeloğlu'nun Van ile ilgili yeni kitabı “Yadigâr-ı Vankitabı Vanlı okuyucularla buluştu. Kuşe kağıda renkli olarak basılan “ Yadigâr-ı Van” kitabı 198 sayfadan oluşuyor. Sistem yayıncılık tarafından dağıtımı yapılan eserde yer alan konular ve fotoğraflar dört ana başlık altında toplanmış. Her başlık da kendi içinde alt başlıklardan oluşuyor.

VAN EKOLÜNÜ ANLATIYOR

1996 yılında Van ve çevresindeki tarihi yapıların bir envanter çalışması niteliğindeki “Tanrı Haldi'nin Başkenti – Van ve Çevresine Tarihi ve Arkeolojik Bir Bakış” başlıklı kitabı yayımlanan, yurtiçi ve yurtdışında birçok inşaat projesinde yönetici olarak çalışan İnşaat Mühendisi Güzeloğlu, her fırsatta Van ve bulunduğu yerlerin tarihi ve kültürel zenginliklerini fotoğraflarla belgeliyor. Tarihe olan merakının her yönde farklı bir kültür kalıntısıyla karşılaştığı Van'da geçirdiği çocukluk yıllarına bağladığını anlatan Güzeloğlu, yeni eseri “Yadigâr-ı Van” kitabında, tarih öncesi dönemlerden Urartulara sanatın serüvenini ve eski Van şehir dokusu ve Osmanlı döneminin en önemli sanatlarından olan savatlı gümüş sanatında eşsiz Van ekolünü zengin fotoğraf ve gravürler eşliğinde anlatıyor.

SAVAT SANATI VAN'DA HAYAT BULMUŞ

“Yadigâr-ı Van” kitabının farklı bir öneme sahip olduğunu kaydeden Selçuk Güzeloğlu, kitabıyla ilgili şunları söyledi: “Bir şehrin dokusu kimliğidir. Bu kitap Van üzerinden bütün ‘eski şehirler'in kadim dokusunun korunmasına vurgu yapmaktadır. Kitap aynı zamanda Van kapısından giriş yaparak tüm Anadolu'yu anlama ve anlatma denemesidir. Van, tarih öncesi mağara resimlerinden başlayan, Urartular'la görkemli bir doruğa ulaşan ve Osmanlı yönetiminde gelişen özgün savat sanatıyla, Anadolu'daki en önemli kentlerden birdir. Van'da hayat bulmuş olan savatlı gümüş işlemeciliği bir ekol olup tamamen farklı ve emsalsizdir. Eski resim ve gravürlerle anlatılmaya çalışılan şehir dokusu ve şehrin küçük kerpiç dükkânlarından dünyaya yayılan özgün sanatıyla “ sanat ve mekan” ilişkisi kurulmuştur. Bu vesileyle, bu sonsuz coğrafyanın yitip giden sanatlarına ve ustalarına minnet dolu bir selam göndermek, onları bir kez daha hatırlamayı amaçladım. Özetle Van'a yadigar bir eser bırakmak istedim.”

“YADİGÂR-I VAN” 20 YILLIK BİRİKİMİN ESERİ

1963 yılında Van'da doğan, Orta Doğu Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünden mezun olan Güzeloğlu, Van'ın yerli ailelerinden Cemaller ailesinden, Van D.S.İ 17. Bölge müdürlerinden merhum Turgut Güzeloğlu'nun oğlu, Cildiye Mütehassısı Mevlüt Güzeloğlu'nun yeğeni Selçuk Güzeloğlu “Yadigâr-ı Van” kitabının 20 yıllık bir birikimin sonrası ortaya çıktığına işaret ederek, “Ben Vanlıyım. Doğduğum memleketimi her Vanlı kadar çok seviyorum. Kitapla ilimizin kültürüne, kaybolan hafızasına katkı yapmak istedim. Memleketimin kültür hazinesine ve hafızasına bir katkım olmuşsa ne mutlu bana” dedi.

Kitapseverler” Yadigâr-ı Van” kitabını Hastane 2. Cad. Özok İş Merkezi altında bulunan Van Ofis Kırtasiye'den temin edebilirler.

Bakmadan Geçme