Yangın Tüplerinin Evlerde De Kullanılması Uyarısı
Vandaki Özdoğu Yangın Söndürme Araçları Firması sahibi M. Salih İlim, kentte yangın tüpü kullanımı konusundaki bilincin oturmadığını belirterek, yangın tüplerinin evlerde de kullanılması gerektiğini söyledi.
Yangın tüplerinin kullanımı, bakımı ve dolumu ile ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan M. Salih İlim, büyükşehir olmadan önce bu işin baştan savma yapıldığını belirtti. Şimdi ise belediyenin ruhsat için yangın tüpünü şart koşmasından dolayı insanların almak zorunda kaldığını anlatan İlim, “Belediye bu konu için ekipler oluşturarak denetimler gerçekleştiriyor. Şu an iyi ama özel sektör bu konuda üzerine düşeni yapmıyor. Elinden geldikçe bu işi evrak üzerinden halletmeye çalışıyor. Evrak üzerinde yapılan işler bildiğiniz gibi biraz sıkıntılı. Bürokrasi geç işliyor. Şimdi eskiye oranla biraz daha iyiyiz bu konuda. Bizim tek sıkıntımız bazı kurumlarımızın yangın söndürme cihazlarını ya da yangınla ilgili önlemlerini dışarıdan veya internet üzerinden getirtiyor. Bu bizi çok rahatsız ediyor. Bu tüplerin içerisindeki maddenin ne olduğunu bilmiyoruz. Bizim için de önemli olan içindeki ham madde. Ham madde düzgün olmadıktan sonra o tüpü kullanmışsınız kullanmamışsınız bir önemi kalmıyor. İnsanlar illaki ‘belediye gelip değiştirir' demesini bekliyor. Ondan sonra değiştirecek. Tabi birlikte çalıştığımız bazı özel sektör kurumlarımız var, yaptığımız sözleşmeler kapsamında tüm işleri bize bırakmışlar. Buna önem veren özel sektör kurumlarımız var. Ama illaki belediyenin gidip kontrol etmesini bekleyen vatandaşlar da var. Bizim TSE Hizmet Yeterlilik Belgemiz var. İŞGEM'de dolum tesisimiz var. Testlerden geçirerek dolumları yapıyoruz. Geçmiş yıllara oranla yangın tüpü kullanımı konusunda iyi durumdayız, ama bu yeterli değil” dedi.
“YANGIN TÜPLERİ EVLERDE DE KULLANILSIN”
Bir araç yandığı vakit 10 tane yangın tüpünün kullanıldığını, ama yangını söndüremediğini de sözlerine ekleyen İlim, “Bu tamamen yangın tüpünün içindeki ham maddenin kötü oluşundan, bakımının yaptırılmamasından ya da yıllık dolumdan geçirilmemesinden kaynaklanmaktadır. Bunları yapmadığınız vakit o tüp tamamen özelliğini kaybetmiş oluyor. O zaman kullandığınız vakit sadece toz yapar başka bir işe yaramaz. Bu işin tamamen bir düzene sokulması lazım. Bugün baktığınız vakit yangın tüpünü hurdacı da satıyor, inşaatçı da satıyor, sıradan biri de satıyor. Dolu olup olmadığını bilmeden yapıyor. İşin ehli olmayan firmalar tüpün dolu mu boş mu olduğunu bile bilmiyor. İnsanların bu yangın söndürme cihazlarını mutlaka evlerinde de bulundurmaları lazım. Araçlarından çok belki evlerinde ihtiyacı vardır. Elektrikten çıkan yangınlar, mutfak yangınları için kullanılmalı. Birçok ev şu an doğalgazlı. Doğalgaz demek evde bir bombanın bulunması demek, ama insanlarımız maalesef hala evlerine bir tane yangın tüpü almaya üşeniyor. Bu yangın tüplerimiz tozlu olanlar evi kirletebilir ama bunun bir de gazlı olanı var. Tamamen gazlı bir madde, kesinlikle evlerine herhangi bir zarar vermemektedir. Hem elektrikli cihazlara hem de doğalgaza kullanılacak bir yangın tüpü. İnsanlarımızın çoğu yangın tüpünü gereksiz görüyor. Biz bu bilincin oluşması için tatbikatlar düzenlemekteyiz. Birçok insanımız hala yangın tüpü bulunmasına rağmen suya koşuyor. Bugün elektrik veya doğalgaz gibi yangılara su ile müdahale edemezsiniz. Çünkü insanlar da yangını tüp ile söndürme bilinci gelişmedi. Biz bu konu ile ilgili tatbikatlar yapıyoruz. Ayrıca Van Büyükşehir Belediyesi'nin apartmanları ve evleri de denetlenmesini istiyoruz. 3-4 yıl boyunca bakımını yaptırmayanlar var” ifadelerini kullandı.