YAPILAR SAĞLIKLI DENETLENMİYOR

Van Büyükşehir Belediyesi Çevre ve Turizm Komisyonu ile İmar Komisyonu’nun hazırladığı raporda, deprem sonrası yapıların sağlıklı denetlenmediği, bu yapıların olası depremde büyük can ve mal kaybına sebebiyet vereceği belirtildi.
Van Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin Haziran ayı toplantıları sona erdi. Toplantının en önemli gündem maddesi Çevre Turizm Komisyonu ile İmar Komisyonu’nun hazırladığı ortak rapor oldu. Komisyonlar ‘Deprem sonrası yapıların durumu’ ile ilgili hazırladıkları raporu meclise sundu. Belediye meclis toplantı salonunda yapılan toplantıya Belediye Meclis Başkan Vekili Cahit Bozbay başkanlık etti. Komisyonların hazırladıkları raporda deprem sonrası yapıların sağlıklı bir şekilde denetlenmediği belirtildi. Raporda, “Yaşanan deprem sonrası Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından görevlendirilen teknik personelin konunun uzmanı olmadığı, örnek olarak ziraat, orman, kimya mühendisleri gibi farklı alanda çalışan kişiler olduğu, denetimlerin birçoğunun gözlemsel olduğu ve herhangi bilimsel veri olmadığı, deprem analiz raporlarının da hazırlanmadığı gözlemlenmiştir. İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nde ağır hasarlı bina olarak görülen yıkılmamış birçok yerin halen iskana açık, içerisinde insanların ikamet ettiği görülmüştür. Bunların çoğu da iş yeri olarak görülmektedir. Müşterek tapu ve değişik sebeplerden dolayı halen kullanıldığı tespit edilmiştir. Deprem sonrası yapılan denetimlerde tek katlı kerpiç evlere orta hasar verilmiş ve güçlendirme işlerinin yapılması kararı alınmıştır. Ancak İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nce bu tek katlı kerpiç evlerin nasıl güçlendirileceği anlaşılmamıştır. Gözlemsel olarak yapılan tespit çalışmaları sonrası az hasarlı rapor alan yerlerin vatandaşların kendi imkanlarıyla yapılan deprem analizlerinde karot değerinin çok düşük olduğu, güçlendirmenin yapılması veya yıktırılması gerektiği halde İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nün raporlarına istinaden basit onarım yapılarak kiraya verildiği tespit edilmiştir. Daha önceki yıllarda yapı ruhsatı ve yapı kullanım izinleri mevcut olup, orta hasarlı binaların yeni planlanan imar planından kaynaklı nakıs parsel, yola terk, kat problemlerinden dolayı güçlendirme ruhsatı alamayanlara ilişkin yeni imar planına bakılmaksızın güçlendirme ruhsatının verileceği tespit edilmiştir. Yaşanan depremden bir buçuk yıl geçmesine rağmen İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü arşivlerinde kaç adet binanın ağır, orta, az hasar olduğu, kaç adet yapının yakıldığı, ağır hasarlı ve orta hasarlı olan yapılarda kaç yapıda halen ikamet edildiği, hasar tespit çalışmalarından dolayı kaç yapının yargıya taşındığı, hak sahibi olması gerekirken çeşitli sebeplerden dolayı kaç ailenin can ve mal güvenliği tehlikeye atarak bu konutlarda ikamet ettiği gibi konulara ait İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nün arşivlerinde sağlıklı bir envanterin olmadığı anlaşılmıştır” denildi.
Raporun sonunda ise, “Bu konuların hayati tehlike arz ettiği, bu konuda duyarlılığı geliştirmek, olası bir depremde vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği sağlanması için gerekli çalışmaların ivedilikle Van Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ve Van Belediyesi’nin ortak çalışmalar yaparak bu aksaklıkların giderilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır” ifadelerine yer verildi.
vanhaber,van, haber, van haber van belediyesi, meclis toplantısı, afad, deprem

Bakmadan Geçme