Yeme Bozuklukları
Yeme bozuklukları, kişinin beden görünüşüyle ilgili ciddi rahatsızlık duymasıyla başlar. Diyet yapmayla devam eden bu rahatsızlıkta kişide aşırı yeme veya yememe gibi davranış tutumları söz konusudur.
Yeme bozuklukları, kişinin beden görünüşüyle ilgili ciddi rahatsızlık duymasıyla başlar. Diyet yapmayla devam eden bu rahatsızlıkta kişide aşırı yeme veya yememe gibi davranış tutumları söz konusudur. Kişinin fiziksel sağlığını olumsuz yönde etkiler ve bazı durumlarda ölümle sonuçlanmasına sebep olur.
Fiziksel belirtiler görünürde olsa da temelde ciddi psikolojik rahatsızlıklar bulunmaktadır. Net bir nedeni bulunmamakla beraber düşük benlik saygısı, depresyon, genetik ve sosyal (zayıflığın daha makbul görülmesi veya öyle gösterilmesi) etkenler tetikleyici sebepler olabilmektedir. Kadınlarda daha çok görülmekte ve başlangıç yaşı ergenlik(15-19) ve genç yetişkinlik(20-24) dönemleridir. Yeme bozuklukları; Anoreksiya Nervoza, Bulimia Nervoza ve Tıkınırcasına Yeme Bozukluğu olmak üzere üç başlık altında incelenir.
Anoreksiya Nervoza
Anoreksiya Nervoza'nın temelinde şiddetli kilo alma korkusu ve zayıf bir bedene sahip olma arzusu yatar. Kişi, kilo kaybetme amacıyla sıkı diyet yapar (bütün bir günü sadece krakerle geçirebilir), yoğun egzersiz faaliyetlerinde bulunur. Kontrolünü kaybederek aralıklarla aşırı yeme davranışı gösterebilir.
Ancak daha sonra müshil, su atıcı (diüretik) gibi ilaçlarla veya kusturma yoluyla yediklerini çıkarmaya çalışır. Bu durumda kişi tehlikeli derecede zayıf olmasına rağmen kendini sürekli şişman olarak görür. Daha çok mükemmeliyetçi, özgüveni düşük insanlardır.
YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ