Yeni imar planları yapmak yetmiyor

Yeni imar planları yapmak yetmiyor. Nitelikli duyarlı vizyon sahibi insanların iş başında olması, kafalarını değişmesi gerekiyor.

2011 depremlerinde on binlerce  bina, konut hasar alıp yıkılınca  Van'ın şekli şeması değişti. Deprem sonrası Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlamalar Genel Müdürlüğü 8 Şubat 2012 tarihinde yeni imar planı çalışmalarına başladı. Van Belediyesi ile ortak hazırlanan yeni imar planları 28 Mayıs 2013 tarihinde  Van Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünde askıya çıkarıldı. Yeni imar planını görünce şehrimizin daha düzenli modern, yaşanılır yeşil bir görünüm kazanacağı umudu yeşerdi. 

 

Van'ın geleceğini şekillendirecek imar planıyla için Van'a gelen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Meknsal Planlama Genel Müdürü Mehmet Ali Kahraman her gelişinde bizzat görüşerek planı ayrıntılarıyla haber yaparak makaleler yazdık.

 

Unutmamak, unutturmamak, toplumsal hafızayı canlı tutmak üzere yeni imar planıyla ilgili o günlerde söylenenleri başlıklar halinde hatırlayalım sonrasında neler olduğuna bakalım:

 

* Van'ın mevcut imar planının 6 bin hektar olduğu, yeni imar planın ise bunun yaklaşık 18 bin hektara çıkarılacağı…

 

* Planın  Van Kalesi ve etrafı ile Van merkezi, Edremit, Kevenli, Kalecik çevresini kapsayacak şekilde iki bölümden oluşacağı…

 

* Yeni imar planında yeşil alanlar, spor alaları,  iş merkezleri, otogar,  sanayi siteleri,  parklar,  hafif raylı sistem gibi bir kentin ihtiyaç duyduğu medeni bütün ihtiyaçların yer alacağı…

 

* Van'ın turizmi, kültür ve geleceği için çok özel bir önemi olan Van Kalesi ve çevresi için özel koruma amaçlı imar planın hayata geçirileceği…

 

* Van'ın  alt yapısıyla,   çevre  düzenlemeleriyle  çok farklı bir kent  görünümüne  kavuşacağı…

 

* Plan içerisinde daha çok yeşil alan,  daha çok dinlenme gezi alanları,  çocuklar,  gençler ve yaşlılar için düzenlemeler bulunacağı…

 

* Edremit-  Kevenli- Üniversite şehir merkezi arasında toplu taşıma ihtiyacını karşılamak üzere hafif raylı sistemin hayata geçirileceği…

 

* Yirmiyi aşkın kurumun şehirden taşınarak yoğunluğun dağılacağı…

 

* DSİ 17.  Bölge Müdürlüğü'nün bulunduğu alana kent parkı ve deprem müzesi yapılacağı...

 

* Devlet hastanesinin yerinin bir bölümünün şenlik eğlence ekinlik alanı ve diş sağlığı merkezi ve yeşil alan olacağı…

 

*  Mevcut stadyumun yıkılarak yerine büyük bir camii, büyük bir park ve valilik binası yapılacağı…

 

* Valiliğin mevcut yerinin kent meydanı olarak değerlendirileceği...

 

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme