YENİ REKTÖR VANLI OLSUN

Kuruluşundan bu yana Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde Vanlı bir rektörün görev almadığını belirten siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları, meslek odaları ve Vanlılar, Van YYÜ'ye atanacak yeni rektörün liyakat, ehliyet ve vizyon sahibi Vanlı bir isim olmasını istediler.

Burhan Ergin

Van kent merkezine yaklaşık 17 kilometre uzaklıkta Van Gölü sahiline 20 Temmuz 1982'de Kanun Hükmünde Kararname ile kurulan, Türkiye'nin önemli üniversiteleri arasında yer alan Van YYÜ'ye yeni rektör atanacak. Rektör olmak isteyen akademisyenlerin 8 Şubat Cuma günü başlayan müracaatları 25 Şubat Cuma günü son bulacak.

YÖK tarafından belirlenecek üç isim Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bildirilecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan, üç isimden birini rektör atayacak. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 1937'de vasiyeti, Vanlıların uzun yıllar süren mücadeleleri ve emekleri sonrası ancak 1982 yılında kurulan Van YYÜ'de 37 yıl sonra Vanlı bir ismin rektör olması isteniyor. Van YYÜ'ye yeni rektör atamasının 31 Mart yerel seçimleri öncesi yapılabileceği belirtiliyor.

Bakanlar Kurulu tarafından 29 Ekim 2016 tarihinde yayınlanan kararnameyle rektörlük seçimleri kaldırılmıştı. Rektör atamaları Cumhurbaşkanlığı tarafından belirleniyor. Yükseköğretim Kurulu'nun önereceği üç aday arasından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan seçim yaparak rektör ataması yapıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Van Milletvekillerine seslenen siyasi parti, sivil toplum kuruluşları, meslek odaları temsilcileri ve Vanlılar, 31 Mart 2019 yerel seçimler öncesi Van YYÜ Rektörlüğüne idarecilik deneyimi olan, liyakat ehliyet sahibi, toplumda karşılığı bulunan, vizyon sahibi Vanlı bir akademisyenin atanmasını istiyor.

Vanlılar kent ile üniversite ilişkisini doğru kurgulayacak, kent dinamikleri arasındaki koordinasyona katkı sağlayacak, kentin sorunlarının çözümünde sorumluluk alabilecek, üniversitenin akademik başarı grafiğini yükseltebilecek Vanlı bir akademisyenin Van YYÜ rektörü olması gerektiğini ifade ettiler.

Biner: Vanlı bir rektör istiyoruz

Van TSO Başkan Vekili Faruk Biner, Van YYÜ Rektörünün yerel bir aktör olması gerektiğini söyleyerek, "Mesleki başarısı, yönetim deneyimi, saygın, kişilikli yerel bir rektör istiyoruz. Kent-üniversite ilişkisini doğru kurgulayacak, bütün kent bileşenleri ile ortak payda eksenli bir anlayışa ihtiyaç var. Bu nedenle şehrimiz ne yazık ki üniversiteden yeterince faydalandı denemez. Hepimiz için çok önem arz eden bu bilim yuvasını yönetmek için sıradan egolardan arınmış, bilgi birikimini ülke ve kent yararına kullanan kenti ve üniversiteyi bölge için çekim merkezi yapabilecek vizyon sahibi bir rektör, kurumsal yapı ve kent ile geçmiş bağlarının olması çok faydalı olacaktır" diye konuştu.

Bakan: Vanlı rektör olursa sorunlarımızı daha rahat çözeriz

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği Van Şube Başkanı Muzaffer Bakan, "Üniversiteye muhakkak Vanlı bir ismin rektör olması gerekiyor. İlimize ve üniversitemize büyük faydalar sağlayacağını düşünüyoruz. Çalışkan ve liyakatli bir Vanlı rektör olursa sorunlarımızı daha rahat çözeriz. Üniversitemizde Vanlı bir rektörün olması bizleri onurlandırır ve Van'ımıza katkı sağlar. Üniversite Van'ın bel kemiğidir. Bilim yuvamızın başında mutlaka Vanlı bir ismin olması gerekiyor. Geçmişte ilimizde görev yapan tüm rektörlere teşekkür ediyorum. Peyami Battal'ın Van'a katkıları olmuştur. Emeğini hiç kimse inkar edemez ama biz Van YYÜ'nün başında ilimizde doğup büyümüş birinin olmasını diliyoruz. Bu konuda gerekli çalışmaları yapıyoruz" şeklinde konuştu.

Şahin: Vanlı rektör olursa avantaj sağlar

Van SMMMO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Şahin, "Üniversiteler toplumun bilinçlendirilmesi için önemli kuruluşlar arasındadır. Tek kuruluş olduğu şiarıyla orkestra şefi görevini yürüten rektörlük kadrosu önem arz etmektedir. Rektörler bilimsel temelde kadrolaşma yaparak bulunduğu ilin tüm sivil yapılarıyla diyalog kurarak, hizmet alanlarında öncülük edebilecek düzeyi yakalamaları gerekmektedir. Bu anlamda ilimizin üniversitesine atanacak rektörün bilgi birikim sahibi, kenti ve toplumu yakından tanıyan Vanlı bir akademisyenin olmasının önemli avantajlar sağlayacağına inanıyorum" dedi.

Tuğrul: Cumhurbaşkanımızın Vanlıların sesine kulak vereceğine inanıyoruz

Van Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Emin Tuğrul, Van YYÜ Rektörlüğüne Vanlı bir ismin atanması gerektiğini vurgulayarak, "Yıllardır Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde Vanlı birinin olması gerektiğini ifade ediyoruz. Atanması yapılacak olan Van YYÜ Rektörlüğüne ehliyet liyakat sahibi, idarecilik deneyimi olan kentte karşılığı bulunan, toplumun tüm kesimleriyle diyalog içinde olan bir ismi görmek istiyoruz. Bu diğer iller kadar Van'ın da hakkıdır. Van'da yaşayan tüm hemşerilerimizin tek beklentisi ve temennisi de budur. Sayın Cumhurbaşkanımızın atama yaparken, Vanlı vatandaşların, toplum dinamiklerinin ve gerçeklerini dikkate alacağına inanıyoruz. Biz 5 bin üyesi bulunan Şoförler ve Otomobilciler Odası olarak Van YYÜ' de Vanlı Rektör olmasını istiyoruz" dedi.

Aras: Eğitim seviyemizi yükseltecek biri olmalı

AK Parti Eski İl Başkanı Abdullah Aras, eğitim kalitesini ve başarı düzeyini iyi bir seviyeye çıkaracak birinin rektör olması gerektiğini kaydederek, "Van Doğu'nun Diyarbakır'dan sonra en büyük ilidir. Kalkınma noktasında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi bizim için çok önemlidir. Elbette yetenekli, kabiliyetli, Van YYÜ'yü daha ileriye götürebilecek, eğitim kalitesi ve başarı düzeyini yükseltebilecek bir hemşerimizin rektör olmasını arzu ediyoruz. Önemli olan bilgi birikimi yanında proje üreterek, üniversitemizin ve ilimizin kalkınmasına katkı sunmaktır. Tabi bu çalışmaları yapabilecek Vanlı bir hemşerimizin rektör olmasını canı gönülden istiyoruz" diye konuştu.

Kurukcu: Yeni atanacak rektör Vanlı olsun

CHP Van İl Başkanı Mehmet Kurukcu, 8 yıldır rektörlük yapan Van YYÜ Rektörü Peyami Battal'a çalışmalarından dolayı teşekkür etti. Kurukcu yeni atanacak rektörün Vanlı olması gerektiğini belirterek, "Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Van için çok önemli bir değerdir. OSB'ler nasıl bir şehrin kalbi ise üniversiteler de o şehrin akademik beynidir. İyi beyinler yetiştiren eğitim kurumudur. Bu nedenle üniversite yöneticilerinin de verimli ve donanımlı olmaları gerekiyor. Depremden bu yana ilimizde görev yapan rektörümüze çalışmalarından dolayı teşekkür ediyoruz. Ancak yeni atanacak rektöründe Vanlı birinin olması gerektiğini düşünüyorum Cumhurbaşkanı tarafından ehliyet liyakat sahibi Vanlı bir akademisyenin atanması gerektiğine inanıyorum" ifadelerini kullandı.

Güngöralp: Rektör Vanlı olsun

MHP Van İl Başkanı Mehmet Salih Güngöralp Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından atanacak rektörün Vanlı olması gerektiğini belirterek, "Van YYÜ Rektörlüğüne atanacak rektörün artık Vanlı olması gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü ehliyet liyakat sahibi, kentte heyecan ve memnuniyet yaratacak Vanlı bir ismin üniversitenin başında olması kentimiz ve toplumumuz için daha faydalı olur. Vanlı bir isim olursa üniversite ile kent arasında sağlanacak köprü daha güçlü olur " diye konuştu.

İlhan: Rektör ehliyet liyakat sahibi Vanlı isim olmalı

Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan, "Atanacak olan rektörün Vanlı olması yanında kent ile bütünleşen liyakatli ve ehliyetli birinin olması gerektiğini düşünüyoruz. Bu isim toplumda kabul gören, çalışkan vizyon sahibi Vanlı olmalıdır. Önemli olan kente katkı sunmasıdır" dedi.

Irak: Van YYÜ gelişmeye ve kalkınmaya katkı sunmadı

Van TSO eski başkanı ve işadamı Feridun Irak, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nin Van'ın gelişmesine ve kalkınmasına yönelik önemli bir çaba sergilemediğini belirterek, "Kuruluşu nerdeyse 40 yıl öncesine giden Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, ilimizin gelişmesine, kalkınmasına yönelik kendisinden beklenen katkıyı, performansı gösteremedi. Her rektör kendi dönemi içinde mutlaka bir şeyler katma çabası gayreti içinde olmuştur. Ancak ilimizin Türkiye liginde yer aldığı sıralar orta yerde hepimizin gözü önündedir. Eğitim, sağlık, ekonomik gelişmişlik, yaşam kalitesi, GSYH, ihracat bütün bunlarda 81 il içerisinde 75 ile 80.sıra arasında yer almaktayız. Bu son derece üzüntü veren durumdan kurumlar meslek kuruluşları STK'lar kadar üniversitenin de payı var hatta onlardan daha fazladır. Üniversitenin önümüzde ki günlerde başlayacak yeni döneminde, ilimizin kalkınması, gelişmesi adına kendilerine çok büyük görev düşmektedir. Bizimde beklentimiz bu yöndedir. Bunun için oturdukları yerden değil sahaya inen, taraflarla temas kuran ve onları harekete geçiren, işbirliğine kapıları halka açık bir anlayışa ihtiyaç var. Yeni atanacak olan rektörün Vanlı olmasını isteriz. Ancak yeni göreve gelecek olan rektörün, Vanlı iyi hoca bilim insanı olması yetmez, iyi bir idareci ve iyi bir lider'de olması lazım. Önemli olan ehliyet ve liyakattır" şeklinde konuştu.

Özgür: Vanlı bir akademisyeni rektör görmek istiyoruz

Kadirşinas Vanlılar Derneği Başkanı Vedat Özgür, "Bugüne kadar görev yapan tüm rektörlerimize ve mevcut rektör Prof. Dr. Peyami Battal'a teşekkür ediyoruz. Yeni yapılacak rektör atamasında Van YYÜ'de başarılı, dinamik, üniversitemize yeni bir heyecan ve motivasyon katacak, üniversiteyle Van arasında bağları güçlendirecek, toplumun ve kentimizin derdini dert edinecek Vanlı bir akademisyeni rektör görmek istiyoruz. Cumhurbaşkanımızın da Vanlıların beklentilerine karşılık vereceğine inanıyoruz" dedi.

Bu arada bazı meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarının Van YYÜ'ye vizyon sahibi birikimli Vanlı bir rektör atanması konusunda çalışma yaptığı ve açıklamalarını daha sonra yapacakları öğrenildi.

VAN YYÜ'DE GÖREV YAPAN REKTÖRLER

Adı Soyadı: Doğum Yeri: Görev Yılı:

Hakkı Atun Kıbrıs 1982-1986

Nihat Bayşu Amasya 1986 -1992

Seyit Mehmet Şen Bolu 1992-1995

Cengiz Andiç Muş 1995-1999

Yücel Aşkın İstanbul 1999-2007

Hasan Ceylan Gümüşhane 2007-2011

Peyami Battal Bayburt 2011-2019

Vansesi Özel Haber

Bakmadan Geçme