YENİ YILDA E FATURA DÖNEMİ BAŞLIYOR

E defter ve e fatura uyarısında bulunan Van Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Başkanı İbrahim Şahin, 'Esnaflarımız bütün işlemlerini bundan sonra internet bilişimi üzerinden yapacak. 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren müşteriye kesilen fatura tutarı 5 bin lirayı geçiyorsa bunu mutlaka e arşiv faturadan kesmesi gerekiyor. Bundan sonra el ile fatura kesme dönemi kapandı. Bu kurallara uymayan esnaflar ciddi cezalarla karşılaşacak. Esnaflarımızın ve tüccarlarımızın kendi mali müşavirlerine giderek bilgi alması gerekiyor' dedi.

Burhan Ergin

Gazetemize açıklamalarda bulunan Van SMMMO Başkanı İbrahim Şahin, Van esnafının 2011 depremleri sonrası oluşan vergi sorununun bir an önce çözülmesi gerektiğini belirterek, "Van'daki vergi sorunu ciddi bir şekilde baş ağrıtmaya başladı. Şuanda Vanlı esnafımız vergisini ödeyemiyor. Taksitlendirilen vergi borçlarının birçoğu şuanda bizim yapmış olduğumuz araştırma neticesinde esnafın yüzde 70'i ödeyemiyor. Van'da sadece yüzde 30'u vergi borcunu ödeyebiliyor" diye konuştu.

"Esnafın yüzde 70'i vergi borcunu ödeyemiyor"

Vanlı esnafın yüzde 70'inin vergi borcunu ödeyemediğini belirten Şahin, "Van'daki vergi sorunu ciddi bir şekilde baş ağrıtmaya başladı. Deprem öncesi 5 yıl mücbir sebep hali ilan edildi. O sürelerin vergi borcu alınmadı. 5 yıl birikimden sonra mücbir sebebin kalkmasından dolayı borç taksitlere bölündü. Tabi Van hem biriken vergi borçları, hem cari vergi borçlarını birlikte yatırmaya başlayınca çok ciddi bir sorun ortaya çıktı. Esnaf ve tüccarlar depremden dolayı biriken vergi borçlarını 30 takside bölerken, cari ayda gelen vergi borçlarını da ödemeye başladı. Tabi bununla birlikte ülkemizdeki ekonomik kriz ve ticaretin bu noktaya gelmesinden dolayı esnaflar bir çıkmaza girdi. Şuanda Vanlı esnafımız vergisini ödeyemiyor. Taksitlendirilen vergi borçlarını bizim yapmış olduğumuz araştırma neticesinde esnafın yüzde 70'i borcunu ödeyemiyor. Van'da sadece yüzde 30'u vergi borcunu ödeyebiliyor. Devletimiz de e haciz işlemi başlattı" ifadelerini kullandı.

"Vergi terkini konusunda haklılığımız ortaya çıktı"

Vanlı esnafın şuan iki çeşit vergi ödediğini söyleyen Şahin, "Vergi müfettişleri bu konuyu gelip bizimle görüştüler. Van'ın durumunun diğer illere benzemediğini, farklı bir durumda olduğunu onlara izah ettik. Çünkü hem depremden sonra biriken 5 yıllık borçlar, hem de cari dönem borçları üst üste gelince esnafımız büyük sıkıntı yaşadı. Şuan esnafımız iki çeşit vergi ödüyor. Hem iki ayda bir biriken borçlarını ödüyor hem de cari ayda çıkan vergi borcunu ödüyor. Ekonomik krizin yaşandığı bir dönemde bunların ödenmesi ciddi sıkıntılara yol açar. Van Ticaret ve Sanayi Odası ve diğer odalarımızla birlikte verginin terkin edilmesi konusunda ısrarlarımızı sürdürdük ama o zamanki yetkililer bu işe yanaşmadı. Şuan ne kadar haklı olduğumuz ortaya çıktı. Vergi terkini olmuş olsaydı bugün bu sorunlar ortaya çıkmayacaktı. En azından esnafımız cari ayda çıkan vergi borcunu ödeyebilecekti. Dolayısıyla müteahhit ihaleye giremiyor. Borç araştırma kağıdını alamıyorlar ve bu vergi borcu Van'a büyük bir yük oldu" şeklinde konuştu.

"Van'ın yeniden bir taksitlendirmeye ihtiyacı var"

Vergi sorunlarının çözülmesi noktasında milletvekilleriyle görüştüklerini ifade eden Şahin, "Zaman zaman milletvekilleriyle görüşerek bu soruna bir çözüm bulunmasını istiyoruz ama ne yazık ki devletimiz terkine yanaşmıyor. Van'ın yeniden bir taksitlendirmeye ihtiyacı var. Çünkü biriken borçlar bir türlü tahsil edilmiyor. Vergi müfettişlerine defalarca kez bu sorunu anlattık fakat esnafların gayrimenkulu, arabası var. Nasıl olurda vergi borcunu ödeyemiyor. Bizde esnafların gayrimenkulunu ve arabasını satamadığını söyledik. Oda olarak Van'a bir çözüm bulunması için rapor hazırlayıp verdik. Bakın ne olursa olsun Van'ın bu vergi borcu sorununun çözülmesi gerekiyor. Vergi borcu bulunan esnaflarımız için yeniden yapılandırma olmasını talep ediyoruz" diye konuştu.

"Muhasebe ücretlerini dahi ödeyemeyen esnaflarımız var"

Esnafların yaşadığı ekonomik krizin büyük sorunlar oluşturduğunu belirten Şahin, "Van'da vergi borçlarının çözülemediği takdirde intiharların başlayacağı iddiasına yanıt veren Başkan Şahin, "Neticede ülkemizde bunun örneklerini gördük ama Van ilinde de şuan muhasebe ücretlerini dahi ödeyemeyen esnaflarımız var ve biz kendi meslek grubumuz açısından belirtiyorum. Biz yüzde 40 oranında fakirleştik ama aynı zamanda vergimizi de ödüyoruz. Şuan ciddi bir kriz var. Bu da herkese çok ciddi bir şekilde yansıyor" ifadelerini kullandı.

"Devletin esnafı ve tüccarı desteklemesi gerekir"

Devletin esnafları desteklemesi gerektiğini söyleyen Şahin, "Türkiye'de en çok işyeri kapanan iller arasında Van ilk sıralarda yer alıyor. Van'daki inşaat firmalarının yüzde 80'i şuan iş alamaz durumdadır. Dolayısıyla ciddi bir ticaret kriziyle karşı karşıya olduğumuzu belirtmek isterim. Van gibi genç nüfusun yoğun olduğu illerde mutlak surette fabrikaların açılarak yatırım yapılması gerekiyor. İlimizde istihdam alanlarının arttırılması lazım ama maalesef Van'da genç işsizlik sayısı da ciddi oranlara ulaştı. İş almayan tüccarlar, firmalar ciddi sıkıntılar yaşadığı için giderlerini kısmak zorunda kalıyor. Devletin esnafı ve tüccarı desteklemesi gerekir. Bakın yanı başımızda İran var ama ilimize çok ciddi ekonomik katkı sağlayamıyor. İranlılar daha çok turistik amaçla Van'a gelip gidiyor. Her ne kadar Van nüfus olarak dışarıda yoğun görünüyorsa da ekonomik anlamda bir katkı sağlamadığını söylemek istiyorum" dedi.

"Milletvekilleri halkın vekilleridir"

Van'ın sorunlarının çözülmesi için milletvekillerine seslenen Şahin, "İlimizin sorunlarının çözümü noktasında bütün milletvekillerimiz yetersiz kalıyor. Van'ın çok büyük sorunları var. Şuan elimizde patlayan bir vergi sorunumuz var. Van'ın hava taşımacılığı, çevre yolu, alt yapı, stadyum gibi dünya kadar sorunu var. Bu sorunların çözülmesi için milletvekilleri ve meslek odaları bir araya gelebilir. Sadece milletvekili olmakla sorunlar çözülmüyor. Milletvekilleri halkın vekilleridir. Vanlılar sorunlarını çözebilecek bir vekil istiyor ama maalesef milletvekilleri yetersiz kalıyor. İlimizin sorunlarının çözülmesi noktasında daha aktif rol alabilirler. Biz Vanlılar olarak Van milletvekillerinin sorunlarımızı çözmelerini bekliyoruz. Çünkü herkesin Van'ımıza sahip çıkması gerekiyor. Doğu Anadolu Bölgesi'nin en güzel bir ilinde yaşıyoruz. Van'ımızın kıymetini bilelim" şeklinde konuştu.

"Esnaflarımız bundan sonra internet üzerinden fatura kesecek"

1 Ocak 2020 yılından itibaren esnafların 5 bin lirayı geçen faturalarını internette keseceklerini kaydeden Şahin, "2019 yılını sıkıntılarla geçirdik. 2020 yılının tüm halkımıza başarı getirmesini diliyoruz. 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren ciddi bir sıkıntıyla karşı karşıya kalacağız. Özellikle sizin aracılığınızla esnaf ve tüccarlarımıza çağrı yapmak istiyorum. Gelir İdaresi e defterden e dönüşüme geçti. Esnaflarımız bütün işlemlerini bundan sonra internet bilişimi üzerinden yapacak. Esnaflarımızın daha duyarlı olması gerekiyor. 1 Ocak 2020 yılından itibaren müşteriye kesilen fatura tutarı 5 bin lirayı geçiyorsa bunu mutlaka e arşiv faturadan kesmesi gerekiyor. Bundan sonra el ile fatura kesme dönemi kapandı. Yine müşteri olmayıp dışarıda herhangi birine 30 bini geçen bir fatura kesebiliyorsa yine internet üzerinden kesmesi gerekiyor. Bu kurallara uymayan esnaflar ciddi cezalarla karşılaşacak. Her esnafımızın mutlaka bir bilgisayarı olması gerekiyor. Kendi IP adresi üzerinden karşıdaki müşteriye fatura kesmesi gerekiyor. Bu da çok ciddi sorunlar ortaya çıkaracak. Bu uygulamanın erken olduğunu düşünüyorum. Çünkü alt yapı oluşmadan bu uygulamaya geçilmesi doğru değil. Biz bunun uzatılmasıyla ilgili talep de bulunduk. E defter ve e fatura uygulaması ülkemizde vardı ama belli bir cirosu olanlar için geçerliydi. Şuan küçük esnafın bunu nasıl başaracağı konusunda tereddütlerimiz var. Dolayısıyla mutlak şekilde esnaflarımızın, tüccarlarımızın kendi mali müşavirlerine giderek bilgi alması gerekiyor. En azından bu konudaki cezalarla karşı karşıya kalmalarını arzu etmiyoruz" dedi.

Bakmadan Geçme