YENİ YÜKSEKÖĞRETİM YASA TASLAĞI

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkan Vekili Prof. Dr. Şaban Çalış, üzerinde çalıştıkları yükseköğretim yasa taslağı metnini, talep gelmesi durumunda aralık ayı başı veya ortasında Milli Eğitim Bakanı veya Bakanlar Kurulu'na ileteceklerini söyledi.
YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Şaban Çalış, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Prof. Dr. Cengiz Andiç Kültür Merkezi'nde düzenlenen toplantıda akademisyenlere 'Yeni Yükseköğretim Yasa Taslağı' ile ilgili bilgiler verdi. 1981'den bu yana 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu üzerinde yoğun tartışmalar yaşandığını ve değişmesi konusunda bütün kesimlerin mutabık kaldığını ifade eden Prof. Dr. Çalış, ''Bu hediyeyi biz 30 yıldır tartışıyoruz. Onun için biz böyle dikkatli bir dil kullanmaya çalışıyoruz. 30 yıldır herkes tartışıyor. Herkes YÖK'ün kaldırılmasını istiyor. 2547'nin yeniden daha demokratik, katılımcı bir şekilde, daha özgür bir ortamda, daha sivil bir anlayışla yeniden oluşturulmasını istiyor. Ama 30 yıldır ne hikmetse bir türlü başarılamadı'' dedi.
Yeni yasa taslağının Türkiye'deki akademiya açısından çok önemli olduğunu düşünerek yola çıktıklarını ifade eden Prof. Dr. Çalış, ''Biz bunu yaparız bu bizim işimiz demiyoruz, ama bizim vazifemiz olduğunu düşünüyoruz. Yüksek öğretim eğer yeniden yapılanacaksa, bu süreçte Yükseköğretim Kurulu'nun ilk adımı atan, önemli adımı atan kurul olmasını, Türkiye'deki akademiya açısından da çok önemli olduğunu düşünerek böyle bir süreci başlatmak istedik. Uzun bir yoldan geldik, alınacak çok mesafe olduğunu düşünüyoruz'' diye konuştu.
Yükseköğretim yasa taslağı ile ilgili ilk çalışmanın 2011 Mart ayında ilkeler bazında tartışmaya açıldığını ifade eden Prof. Dr. Çalış, daha sonra 2012 Eylül ayında ise açıklanan yeniden yapılandırmanın konsept olarak nasıl olacağı konusunda akademisyenlerin, üniversite rektörlerinin görüşlerinin alındığını kaydetti. Prof. Dr. Çalış, ''Üçüncü perde de ise 5 Kasım 2012'de açıldı. Biz bu gelen tartışmaların neticesinde, ilkelerden, konseptten hareketle zaten belli bir metin oluşturmak için çalışıyorduk. Eleştirileri de dikkate alarak bir metin ortaya çıkardık. Artık 'Yükseköğretim yasa taslağı önerisi' haline getirdiğimiz metin üzerinde bu süreci devam etmek istiyoruz. Talep gelmesi durumunda aralık ayı başı veya ortasında Milli Eğitim Bakanı veya Bakanlar Kurulu'na resmen iletmiş olacağız. Sonra Bakanlar Kurulu 'evet bu süreç başlatılsın ve bir tasarı haline gelsin' denirse TBMM'ye sevk edilmiş olacak. Yüce meclisin üyeleri takdir buyururlarsa süreç de tamamlanmış olacak'' ifadelerini kullandı.
Toplantıda konuşan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal ise, YÖK'ün Bakanlık olarak temsil edilmesi ya da yasal değişiklik yapılarak Bakanlar Kurulu'nun doğal üyesi haline getirilmesi gerektiğini söyledi. Battal, ''Eskisi gibi artık 20-30 üniversite değiliz. Özel üniversitelerde katılırsa üniversite sayısı 200'ü geçecektir. Dolayısıyla hızlı bir şekilde sorunların yukarıya iletilmesi için kesinlikle Bakanlar Kurulu nezdinde temsil edilmesi lazım. Ama bizim senatonun görüşü Bakanlık düzeyinde temsil edilmesi yönünde. Kendi sorunlarımızı doğru iletmemiz için bakanlık düzeyinde temsil gerekiyor'' diye konuştu.
Tansiyon rahatsızlığından dolayı yaklaşık bir saat gecikmeli olarak toplantıya başlayan YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Şaban Çalış, konuşmaların ardından öğretim üyesi ve akademisyenlerin yeni yasa taslağı ile ilgili görüşlerini dinledi. vanhaber, van, haber, van haber yyü, yüksüköğretim, yasa, taslak, meclis, süreç

Bakmadan Geçme