Yerinden Edilmiş Kadınlar İş Sahibi Olacak

Van İlinde Yerinden Olmuş Kişilerin Ekonomik ve Sosyal Entegrasyonu Hibe Programı (VAN-IDP) Tanıtım Bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Rıdvan CAN

AB Ekonomik ve Sosyal Entegrasyonu Hibe Programı teknik destek ekibi hibe uzmanı Ceyda Dayıoğlu, hibe proğramının amacının yerinden olmuş kişilerin kent yaşamına entegrasyonu ve bu kişilerin yerinden olmuşluk psikolojisinden uzaklaştırmaya yönelik tekrarlanabilir hizmet sunum modelleri oluşturarak uygulamak ve yerel kapasite oluşturmak olduğunu söyledi.

Bir otelde yapılan tanıtım proğramına Vali Yardımcısı İbrahim Dündar, Van Valiliği AB Proje ve Sosyal Destek Programları merkez koordinatörü Ali Kılıçer, ve Ekonomik ve Sosyal Entegrasyonu Hibe Programı teknik destek ekibi hibe uzmanı Ceyda Dayıoğlu, katıldı.

Toplantıda konuşan Ceyda Dayıoğlu, “ Van İlinde Yerinden Olmuş Kişilerin Ekonomik ve Sosyal Entegrasyonu Hibe Programı ile Van ilinde gerçekleştirilecek pilot uygulamalar vasıtasıyla hazırlanacak proje ile Türkiye'deki yerinden olmuş kişilere yönelik sistematik, doğru yapılandırılmış ve kurumsallaştırılmış uygulamaları başlatmayı amaçlamaktayız. Bu uygulamaların başlatılması, yerinden olmuş kişilerin kapasitesinin güçlendirilmesi, temel hizmetlere erişimin kolaylaştırılması ve sosyal entegrasyon ile sosyo-ekonomik koşulların iyileştirilmesine katkı sağlayacak” diye konuştu.

Dayıoğlu, “Yerinden olmuş kişilerin girişimcilik yeteneklerini ve hizmet sağlayıcısı olarak kapasitelerini geliştirmek, toplumsal katılım koşullarının sağlanması yoluyla, Van ilinde yerinden olmuş kişilerin kentsel entegrasyonu için tekrarlanabilir hizmet modellerini oluşturmak, yerinden olmuş kişilerin bu statülerinin sonlandırılması için topluma adaptasyonlarının başarıyla sağlanmasına yardımcı olmayı hedeflemektedir. Hibe Miktarları: Asgari miktar: € 5.000,00, Azami miktar: € 15.000,00'dir. Projenin hazırlanması ve yönetiminden doğrudan sorumlu olmak, aracı olarak faaliyet göstermemek, başvuru yapılan alan/sektörde bir eğitim sertifikasına sahip olmak veya bu alanda sertifika edinmek üzere bir eğitime kayıt yaptırmış olmak ya da bu alanda Programın Teknik Destek bileşeni kapsamında düzenlenecek eğitime kayıt yaptıracak olmak” dedi.

Ceyda Dayıoğlu, Aşçılık, Garsonluk , Pasta yapımı ve sunumu, Oda bakım/temizleme hizmetleri, Berberlik/kuaförlük, Tekstil model makine operatörlüğü ,Trikotaj ,Tekstil konfeksiyon makine operatörlüğü,Doğalgaz iç tesisat kurulumu ,Engelli bakımı,Yaşlı ve hasta bakımı,Bebek Bakımı, Çocuk bakımı, Oto elektrikçisi ,Oto karöser çalışanı, Oto LPG kurulumu,Bakım ve onarım, Ev ve kurum temizliği ,Montaj, Güneş panellerinin ve fotovoltaik sistemlerin bakım ve onarımı,İşaret dili,Sera sebzeleri yetiştirme,Girişimcilik,Bilgisayar okur-yazarlığı, Okur-yazarlık gibi sektörlerde proje hazırlanabileceğini ve bu alanlarda başvuru yapabileceğini söyledi.

Dayıoğlu, projelerde planlanan sürenin 4 aydan az, 6 aydan fazla olmaması gerektiğini belirterek şunları söyledi: “ Projede atölye, işyeri ve fabrika inşası, onarımı, tefrişatı, İşyeri açmak için gerekli işlemlerin yapılması, bir ürünün pazarlanması, Girişimcilik ve iş kurmaya yönelik faaliyetler, kadınların işgücü piyasasına ve istihdam hizmetlerine erişimine fırsat sağlamaya yönelik faaliyetler, tanıtım faaliyetleri yer alabilir. Sorular tekliflerin alınması için belirlenen son başvuru tarihinin 21 gün öncesine kadar (20.10.2014) van-idp@cfcu.gov.tre-postaadresine gönderilebilir. Soruların cevapları, tekliflerin alınması için belirlenen son başvuru tarihinin 11 gün öncesine kadar (30.10.2014) aşağıda belirtilen internet adreslerinde yayımlanacaktır.”

Bakmadan Geçme