Yerli üretici rafa çıkıyor

Raf ücretleri ve marka tekeli altında ezilen yerli üreticiye müjde Ticaret Bakanı Pekcan'dan geldi. Perakende Yasası kapsamında market markalı ürünlere sınırlama getirilip, yerli üreticiye rafta daha fazla yer verilecek.

Bugüne kadar raf ücretleri nedeniyle zincir marketlere giremeyen ya da girip dev markaların tekeli altında ezilen yerli üreticiye raf müjdesi geldi. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Perakende Yasası çalışmaları kapsamında marketlerin genelde kendi markalarıyla (private label-PL) üretim yaptırıp sattıklarını, buna bir sınırlama getirip, diğer üreticilerin de bu marketlerde yer almasını zorunlu kılacaklarını açıkladı. Pek çok yerli üretici raf ücretleri nedeniyle üretimi durdurmuştu. Yeni düzenleme sektörde rekabeti yeniden şekillendirecek. Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken, Türkiye'de üretim yapan yerli markaların raflarda daha fazla yer bulacak olmasının özellikle üretici, sonrasında ise tüketici için ciddi bir avantaj yaratacağını söyledi. Market markalı ürünlerin piyasanın dengesini bozduğunu vurgulayan Palandöken, "Bu raf ücreti kalkıyor anlamına geliyor. Bundan en çok tüketici kazanacak. Zincirin rafına çıkacak yerli üretici hem kalite hem gramaj hem de içerik açısından daha doğru ürünü tüketiciye ulaştıracak" yorumunu yaptı. Palandöken, fiyatı nedeniyle tercih edilen PL ürünlerinin yerini yine uygun fiyatlı yerli markaların alacağını bunun da marka yaratmak için ciddi bir fırsat olacağını ifade etti.

5 ÜRÜNDEN BİRİ ÖZEL MARKALI
Büyüme oranı yüzde 25'e yükselen private label (PL) sektöründe en yüksek büyüme gösteren kategori yüzde 33 ile ev temizlik ürünleri. Bunu yüzde 24 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 23 ile kişisel bakım ürünleri takip ediyor. Süpermarketlerde satılan 100 üründen 20'si özel markalı.

MARKALI ÜRÜN TÜKETİCİNİN CAN SİMİDİ
Özel Markalı Ürünler Sanayicileri ve Tedarikçileri Derneği (PLAT) Başkanı İmer Özer, market markalı ürünlerin enflasyonla mücadelede çok önemli bir rol üstlendiğini söyledi. Özer, "Bugün markalı bir kilo çay 25.90 TL iken market markalı çay 18.75 TL, markalı bebek bezi 30.45 TL iken market markalı bebek bezi 18.95 TL, 1 litre markalı süt 3.75 TL iken 1 litre market markalı süt 2.95 TL" dedi. Gıda Perakendecileri Derneği Başkan Yardımcısı Merter Özay ise, PL ürünlerin rafların çok az bir alanını işgal ettiğini vurgulayarak, "Pek çok üretici PL üretim yaparak marka oldu" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Sabah

Bakmadan Geçme