Yunanistan Parlamentosu kemer sıkma önlemlerini onayladı
Yunanistan Parlamentosu, 86 milyar euroluk kurtarma paketi karşılığında taahhüt edilen kemer sıkma önlemlerini onayladı. Pakete tepki gösterenlere polis saldırdı.
Yunanistan Parlamentosu, Euro Bölgesi liderlerinin ülkeye toplam 86 milyar euro değerinde kredi ve hibe akışı ve yeni kemer sıkma politikaları getirecek üçüncü kurtarma paketini onayladı.
Borç anlaşması 229 milletvekilinin desteğiyle meclisten geçti.
“Evet” oyları 229, “Hayır” 64 ve çekimser 6.
SYRIZA'nın 32 milletvekili borç anlaşmasına onay vermedi. 6 milletvekili ise çekimser oy kullandı.
Hayır oyu kullananlar arasında Ekonomi eski Bakanı Yanis Varufakis, Parlamento Başkanı Zoi Konstantopoulou ile Enerji Bakanı Panayots Lafazanıs de yer aldı.
Yeni Demokrasi Partisi, PASOK ve POTAMİ partileri de “Evet” derken, Yunanistan Komünist Partisi, Altın Şafak “Hayır” oyu kullandı.
Son sonuçlara göre, SYRIZA-Bağımsız Helenler Koalisyon Hükümeti meclisteki sandalye çoğunluğu kaybetti.
Kurtarma paketinin hayata geçirilmesi için Yunan Parlamentosu'nda bu ayın 22'sinde yeni bir oylama daha yapılacak.
Avrupa parlamentoları da onaylıyor
Euro Bölgesi liderlerinin kurtarma paketinin en az 8 Avrupa Birliği ülkesinin parlamentosunda oylanması gerekiyor.
Fransa, “Yunanistan'ı kurtarma paketi”ni Ulusal Meclisi ve Senatosunda oyladı. Ulusal Meclis'te Yunanistan oturumu sonrasında yapılan oylamada, Yunanistan'ı kurtarma paketine 69'a karşı 412 evet oyu, Senato'da yapılan oylama da ise 23'e karşı 260 evet oyu çıktı.
Maliye Bakanı ve yardımcısı istifa etti
Maliye Bakan Yardımcısı Nadia Valavani ise görevinden istifa etti. Yunanistan Parlamentosu'ndaki tarihi oturum öncesinde Maliye Bakan Yardımcısı Valavani de istifa mektubunu Tsipras'a sundu.
Tsipras: Kabul etmek zorunda kaldık
Oylama öncesi milletvekillerine seslenen Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras, “Anlaşmaya inanmıyoruz fakat kabul etmek zorundayız” dedi.
‘Sorumluluklarından kaçmayacağını' belirten Tsipras, siyasi ve toplumsal reformların hayata geçmesi için uğraşacağını ve yolsuzlukla mücadele edeceğini söyledi.
Tsipras, “Yunan halkı tam olarak bilinçli ve halk adil olmayan bir mücadele mücadelede savaşanlarla silahları bırakanlar arasındaki farklı anlayabilir” diye konuştu.
‘Sol eski düşüncelerini kırmalı'
Yunanistan Maliye Bakan Euclid Çakalotos da solun eski düşüncelerini kırması gerektiğini belirterek, “Aksi halde Yunanistan'ın geleceği olmayacak” ifadesini kullandı.
“Bir şey biliyorum. Eğer sol eski düşüncelerini kırmazsa, bu ülkenin geleceği olmayacak. Biz ülkenin içinde bulunduğu durumu abartmıyoruz.
“Şu an kreditörle yapılan anlaşmayı yargılamak için çok erken çünkü çoğusu Avrupa'da siyasi düzeyde ne olacağına bağlı. Gelecek birkaç yıl Avrupa test edilecek.”
Pakete tepkiler
Borç anlaşması öncesinde parlamento binasının önünde pakete tepki gösterenlere polis saldırdı. Polis en 50 eylemciyi göz altına aldı.
SYRIZA Merkez Komitesi'nden çağrı
SYRIZA Merkez Komitesi'nin 109 üyesi, Başbakan Alexis Tsipras'ın AB kreditörleriyle imzaladığı anlaşma için ”Ülkemiz ve halkımız için yıkıcı olan iğrenç ve aşağılayıcı vesayet koşullarını dayatmaktadır” diyerek acil toplantı çağrısı yapmıştı.
IMF'den Avrupalı liderlere eleştiri
Oylama öncesi Uluslararası Para Fonu (IMF) da Euro bölgesi liderlerinin Yunanistan'a ağır şartlar karşılığı yardım sundukları anlaşmayı eleştirdi.
IMF, Yunanistan'ın kamu borçlarının ‘sürdürülemez' hale geldiğini söyledi ve borçların ertelenmesi gerektiğini ifade etti. IMF ayrıca, alacaklıların kesinlikle karşı çıktığı, borçların azaltılması seçeneğinin de değerlendirilmesi tavsiyesinde bulundu.
Yunanistan'ın IMF'ye olan borcu da tüm borçlarının yüzde 10'una denk gelen 1,6 milyar euro. Atina, vadesi 13 Temmuz'da dolan borçlarını da ödeyememişti.
Pakette ne var?
Yunanistan parlamentosunda oylanan pakette yer alan maddelerden bazıları şöyle:
* Vergi gelirlerinin ülkenin Gayri Safi Yurt İçi Hasılası'nın (GSYİH) yüzde 1'i oranında artırılması.
* Bütçe fazlasının ülkenin GSYİH'inin bu yıl yüzde 1'i, önümüzdeki yıl yüzde 2'si, 2017'de ise yüzde 3'ü olması.
* Bu kapsamda Katma Değer Vergisi'nin (KDV) yüzde 23'e varan oranlara yükseltilmesi (Bu oranın gıda ve su için yüzde 13, ilaç için ise yüzde 6 olması öngörülüyor).
* Yunan Adaları için yıllardır geçerli olan yüzde 30'luk KDV indiriminin Ekim ayından 2016 sonunda dek kademeli olarak kaldırılması.
* Kurumlar Vergisi'nin yüzde 26'dan yüzde 28'e yükseltilmesi. Lüks ürünlerden daha fazla vergi alınması, televizyon reklamlarına da vergi konması.
* Emeklilik yaşının 67'de sabitlenmesi. Bu oranın 2022'ye dek sisteme 40 yıl katkı yapanlar için 62 olması.
* Savunma harcamalarının bu yıl 100, önümüzdeki yıl 200 milyon euro azaltılması.
* Ülkenin telekom şirketi OTE'nin tamamen özelleştirilmesi, Pire ve Selanik limanlarının özelleştirilmesinin de Ekim ayı sonuna dek tamamlanması.
* Vergi kaçakçılığı ile etkin mücadele edilmesi, idari birimlerde reforma gidilmesi.
Halk ‘Hayır' demişti
Yunanistan halkı, 5 Temmuz'da kreditörlerin nakit akışı için öne sürdüğü koşulların kabul edilip edilmemesine ilişkin yapılan referandumda 61.5 oranında “Hayır” kararı çıkmıştı.