Yüz binlerce öğrenciyi ilgilendiren değişiklik
Gençlik ve Spor Bakanlığı, üniversite öğretimleri için Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarında konaklayan öğrencilerin belirlenmesinde ve burs/kredi başvurularında kullanılan puanlama sisteminde bu yıl yeni bir uygulamayı hayata geçirdi.
Gençlik ve Spor Bakanlığı, bu yıl hayata geçirdiği yeni uygulama ile Kredi ve Yurtlar Kurumu'ndan (Yurtkur) barınma ve burs/kredi başvurusunda bulunan üniversite öğrencilerinin önceliklerini aralarında çeşitli bakanlıkların da olduğu 11 ayrı kurumda yaptığı taramaya göre belirliyor.
Bakanlığın ilk kez bu yıl uygulamaya başladığı sistem, geçtiğimiz yıllardan farklı olarak öğrencilerin beyan ettiği bilgileri çok farklı kurumlardan doğruluyor. Bakanlık böylelikle, özellikle ailesinin maddi durumu, öğretimlerine devam eden kardeş sayısı, yurtlarda öncelik tanınan dezavantajlı gruplar içerisinde yer alma gibi sıralamayı ve burs/kredi sonuçlarını doğrudan etkileyen bilgilerde mümkün olan en doğru sonuca ulaşıyor.
'ASGARİ ÜCRET GELİRİ OLDUĞUNU BEYAN EDİP ADINA MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ ÇIKANLAR VAR'
Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, konuya ilişkin değerlendirmesinde, yeni sistemin suistimalin önlenmesi ve mümkün olan en hakkaniyetli sonuca ulaşılması için oldukça faydalı olduğunu belirterek, 'Öğrencilerimizin barınma ve burs/kredi başvuru sonuçlarında yararlandığımız bir puanlama sistemi var. Bu sistem, geçtiğimiz yıllarda genellikle öğrencilerin beyanları ile ilerliyordu. Bu yıl sistemi tamamen değiştirdik' dedi.
ÇOK NOKTALI KONTROL
Yeni sistemin en önemli özelliğinin 'çok noktalı kontrol' olduğunun altını çizen Bakan Çağatay Kılıç, şöyle devam etti:
'Geçtiğimiz yıllarda uygulanan sistemin 2014 Türkiye'sinde uygulanmasını pek doğru bulmadık. Hemen her bilgiye elektronik ortamda kolaylıkla ulaşabildiğimiz bir dönemde, barınma, burs/kredi gibi öğrencilerimiz için çok önemli olan konuların da bu sistem üzerinden ilerlemesi gerektiğine karar verdik. Ailesinin asgari ücret geliri olduğunu beyan edip adına motorlu taşıtlar vergisi çıkan genç kardeşlerimiz var. Hayata geçirdiğimiz sistemde Milli Eğitim Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile koordineli çalışıyoruz. Ayrıca, Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı, Gelirler İdaresi Başkanlığı, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ve Sosyal Güvenlik Kurumu ile de sürekli iletişim halindeyiz. Bu sistemle geçtiğimiz yılların ötesinde bir doğru yerleştirme sonuçlarına ulaştık. Bugün itibariyle yeni sistemin başarı oranı yüzde 90 düzeylerinde. İnşallah en kısa zamanda en üst seviyeye çıkacağız.'
'KARDEŞLERİMİZ, ELLERİNDEKİ İMKANLARIN DEĞERİNİ İYİ BİLMELİ'
Bakan Çağatay Kılıç ayrıca, yakın zaman içerisinde burs ve kredi başvurularının sonuçlarının da açıklanacağını belirterek, 'Yıl sonuna kadar 390 bin öğrenciyi tek bir çatı altında birleştirecek Türkiye'nin en genç, en dinamik, en umutlu ailesiyiz. Bizler, genç kardeşlerimizin öğretim dönemlerinde rahat etmeleri adına üzerimize düşen her şeyi en iyi şekilde yapmakla mükellefiz. Bunun karşılığında gençlerimizden tek beklentimiz; ellerinde imkanların değerlerini iyi bilmeleri ve vatanlarına, devletlerine, milletlerine hayırlı işler yapabilmek adına canla, başla çalışmaları. 2023 hedeflerimizde en büyük sorumluluk genç kardeşlerimizin omuzlarında. Bu bilinçle hareket etmelerinin, bizleri daha müreffeh bir Türkiye'ye ulaştıracağına inancım tam' dedi.