YYÜ'de Barış Süreci Çalıştayı Başladı

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) tarafından düzenlenen 'Çözüm Süreci: Beklenti ve Temenniler' çalıştayı başladı.

YYÜ Cengiz Andiç Kültür Merkezi'nde yapılan çalıştaya Van Valisi Aydın Nezih Doğan, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Hatice Çoban, Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe, Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva ile 6 ilden 147 kanaat önderinin katılımıyla başladı. YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, bölgemizle ilgili yazılmış fikirlerin yüzde 90'ının bölgeyi yansıtmadığını belirterek, “Bunları beyan eden arkadaşların büyük bir kısmı bölgeyi, bölge insanını tanımıyor. Bunları bilmeden yazmaya çalışıyorlar. Bizimle ve bölgemizle ilgili yazılanların önemli kısmı bölgeyi yansıtmıyor. Bölgede yaşayan bizler 'oturalım sorunlarımızı konuşalım' dedik. Bu önemli meseleyi kendi içimizde, birbirimize tahammül ederek konuşmamız gerektiğine inanıyorum. Burada konuşulacak her şey kitap haline getirilecek ve ilgili tüm kurumlara gönderilecek' dedi.
İki gün sürecek olan çalıştayda konuşan Van Valisi Aydın Nezih Doğan ise, Yunus Emre'den bir örnek vererek, eğer ortada sorun varsa kendiliğinden çözülmeyeceğini, bunun için iradeye ihtiyaç olduğunu söyledi. Vali Doğan, “İnsanlarla ilgili hoş şeyler söylerseniz aranızdaki şeyler gelişir. Önce dilimize sahip çıkmalıyız. Sözlerin hedefine doğru ulaşması için ortak nokta belirlemek zorundayız. Eğer konuşmalarımızda, hallerimizde süreci temelden etkileyecek yanlışlıkları yaparsak bilmeliyiz ki zaten zor olan süreci, yeni zorluklarla karşı karşıya getiririz. Eğer ortada sorun varsa kendiliğinden çözülmez. Bunun için iradeye ihtiyaç vardır. Buradan ortaya konan iradenin mimarına çok teşekkür ediyorum. Başbakanımız önemli bir siyasi risk almıştır. Gereken adımları atmakta ve atmaya devam etmektedir. Birlikte Türkiye'yi inşa etmeye çalışmaktayız. Ortak bir din ve tarihdaşlığın sonucu olarak ortak bir kültürümüz var. Sabra ve akla ihtiyacımız var, ama duaya da ihtiyacımız var. Burada bulunan kanaat önderi ve din alimlerimizin dualarını bekliyoruz' şeklinde konuştu.
Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Hatice Çoban da, Kürt sorununun Türkiye'nin, Ortadoğu'nun ve dünyanın en temel sorunlarının başında geldiğini belirtti. Çoban, 'Bu sorun tüm insanların hayatında iz bırakmıştır. Gerçek bir demokratikleşmeden söz edemiyorsak, yine bundan kaynaklıdır. 30 yıldır her noktaya gençlerin cenazeleri gitti. Hakkâri'den Edirne'ye kadar her evde bir acı var. Bunun oluşturduğu tahribat derin bir boyuta ulaştı. Sadece canlarımızı değil; düşünme, tartışma hassasiyetimizi kaybettik. Çocuklarımız bu savaşın oluşturduğu tahribatla büyüdü ve yaralar kapanmayacak noktaya ulaştı. 50 bine yakın can, köy yakmalar, işkenceler bu acının sonucudur. Başlangıcı Oslo'ya dayanan süreçte, eksikleriyle bugüne gelindi. Bu süreç Türkiye'nin yaşadığı en normal ve rahat süreç oldu. Sizlerin huzurunda bunu oluşturan, karar veren ve anlamlandıran herkese teşekkür ediyorum. Çatışmanın olmaması önemlidir. Ama eski günlere dönmemek için acilen yapılması gerekenler var. Eksiklikler olur, ancak buradan bakınca süreçte iyiye gitmeyen bazı durumlarda yok değil. Böylesi ortamlar bazı şeylerin üstünün örtüleceği durumlar değildir. İnsanlar ölmüyor, süreç devam ediyor, ama böyle devam edeceğinin garantisi de yok. Bu ortamın devam etmesi için üzülerek belirtmeliyim ki sağlam zemin yoktur. Zeminin oluşabilmesinin en temel noktası, yasal zeminlerin oluşturulmasıdır. Türkler, Kürtler ve tüm halklar süreci çok iyi sahiplendi. İlk kez halklar birlikte süreci tartıştı. Bu halklar açısından empatiyi de anlamlı hale getirdi' diye konuştu.
Çalıştay, daha sonra üç ayrı salonda yapılan panellerle basına kapalı olarak devam etti.

Bakmadan Geçme