YYÜ Konservatuarı'nın kapatılmasına tepkiler artıyor

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) bünyesinde açılan YYÜ Türk Müziği Konservatuarı'nın üç yıl sonra YYÜ Senatosu kararıyla kapatılmasına yönelik tepkiler çığ gibi büyüyor.

Vansesi Haber Merkezi

Türkiye'de müzik alanında akademisyenlerin, sanatçıların, bestecilerin, müzik yapımcılarının ve müzik çevrelerinin takip ettiği, 30 yıllık geçmişi olan Musiki Dergisi Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Türk Müziği Konservatuarı'nın kapatılmasını ve Vanlıların tepkisini okurlarına duyurdu.

Musiki Dergisi'nde yer alan haberde yazarımız İkram Kali'nin konservatuarın kapatılmasıyla ilgili kaleme aldığı 'Van sizi affetmez' ve kamuoyundan gizlenen YYÜ Senato kararını tarih ve sayısıyla duyurduğu, Van halkının, müzik çevrelerinin tepkilerini dile getirdiği 'Bir kez daha söylüyorum, Van sizi affetmez!' başlıklı makalelerine geniş yer verildi.

Müzikbilim alanında, haber, röportaj, etkinlikler, festivaller, eleştiri fikir ve yazıları, müzik tarihi, müzik eğitimi, dini müzik, halk müziği, sanat müziği, müzik ödülleri, müzik yorumları, çalgılar üzerine ciddi yayınlar yapan Musiki Dergisi, YYÜ Türk Müziği Konservatuarı'nın kapatılması haberine 'Van TMDK'nın ismini beğenmediler. Kapatılıyor…' başlığıyla yer verdi. Müzik çevrelerinin ilgiyle takip ettiği dergiye ait internet sitesinde yer alan kapatılma haberi en çok okunan haberler arasında yer aldı.

Dergide YYÜ Türk Müziği Konservatuarı'nın kapatılması haberinin yanı sıra 'İslam Medeniyetinde Musiki' kitabının yayını, arabesk müziğinin 'Orhan Babası' ünlü sanatçı Orhan Gencabay'ın Türkiye'nin ilk Türk Musikisi Devlet Konservatuarı (1976) olan ve İstanbul Teknik Üniversitesi'nin Maçka Kampüsü'nde bulunan Türk Musikisi Devlet Konservatuarı, Bilimsel ve Sanatsal Etkinlikler (BİSED) Salonu'nda öğrencilerle yaptığı ilk söyleşisine, Afyon Konservatuarı çalışmalarına, Ünlü sanatçı, televizyon yapımcısı Kürşat Başar'ın 'Müzik dünyasında besteci sıkıntısı var' görüşlerine, Itri'nin yeni bestesinin bulunmasına, konserlere, müzik dünyasında yaşanan gelişmelere ve çalışmalarını içeren haberlerine yer verildi

Van YYÜ TMDK müdürlüğü görevine getirilen Doç. Dr. Cem Şaktanlı'nın konservatuar açılışında: 'Bir üniversitenin vitrini olan müzik ve sanat faaliyetlerini en iyi biçimde yaparak bunu sadece Türkiye'de, Van'da değil, bütün dünyaya YYÜ'nün her alanda olduğu gibi sanat alanında da iddialı bir yapıya sahip olduğunu göstermek istiyoruz. Burası bölgedeki tek konservatuar olması bakımından oldukça önemli bir yere sahiptir' açıklamasına yer verilmesi dikkat çekti.

YYÜ Senatosunun 24 Aralık 2015'de TMDK'nın kapatılması ile ilgili aldığı kararın YÖK'e gönderildiğine işaret eden Musiki Dergisi haberinde YÖK'ün kararı Bakanlar Kurulu'na gönderdiği hatırlatılarak Van TMDK'nın kuruluşu için 2012 yılında İTÜ TMDK Md. Prof. Dr. Cihat Aşkın ve aralarında öğretim üyeleri, Musiki Dergisi Yönetmeni Dr. Ayhan Sarı'nın bulunduğu konser ve TMD konservatuarı kuruluşu hakkında ön tanıtım yapmak üzere ekibiyle geldiği belirtildi.

Van TMDK kuruluşunu önemseyen ve destekleyen Cihat Aşkın'ın YYÜ Türk Müziği Devlet Konservatuarı'nın kapatılmasıyla ilgili:

'Konservatuarın kapanmaması Van için daha isabetli olacaktır. Fakülte ve konservatuar yapılanması tamamen ayrı yapılanmalardır. Van için ihtiyaç olan bir fakülte değil, ama konservatuardır. Konservatuar sayesinde küçük yaştaki müzisyenler eğitim alabilecekler ve gelecekte yapılanacak olan her kurum için potansiyel olacaklardır. Bu şekilde değerlendirmek daha doğrudur. Tüm dünyada konservatuarlar küçük yaştaki çocuklar başta olmak üzere performans alanında ağırlık gösterirler, ancak fakülte yapılanmaları lisans alanında uzmanlık ağırlığı gösterirler ve daha çok anglo-sakson eğitim yapılanması üzerine kuruludurlar... Fakülte yapılanması gereksizdir ve korkarım ki daha önce çevre illerdeki aynı yanlışların tekrarı olacaktır' uyarılarına haberde yer verildi

Musiki Dergisi'nde yer alan YYÜ Türk Müziği Devlet Konservatuarı'nın kapatılması konusu müzik çevreleri ve akademisyenler arasında tepki yarattı.

Bakmadan Geçme