YYÜ SÜF İNCİ TEKNESİ VAN GÖLܒNDE

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi öğrencileri, Van balığını Eğitim ve Araştırma Teknesi ile inceleyecek.

YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, eylül ayında Van Gölü'ne indirilen Eğitim ve Araştırma Teknesi'ni göle açılarak basın mensuplarına tanıttı. Prof. Dr. Mustafa Sarı, bu teknenin Su Ürünleri Fakültesi'ne ait olduğunu, ihtiyaçlarına tam olarak cevap vermediği için tamirini yaparak araştırma teknesi olarak geliştirdiklerini söyledi. Teknenin büyük oranda tamiri yapılarak bir araştırma teknesi haline getirildiğini ifade eden Prof. Dr. Mustafa Sarı, “Tekneye navigasyon sistemi kurduk. Balık bulucular var. Ekosandır var. En gelişmişlerinden, yine en gelişmiş su üstü radarlarımız var. Ayrıca gırgır ve trol ekipmanları da monta etmek üzereyiz. Eğitim ve Araştırma Teknesi böylece Van Gölü'nde Su Ürünleri Fakültesi'nin ihtiyaçlarını karşılayacak hale geldi. Haftada 2 defa öğrencilerimiz eğitim görecek. Böylelikle öğrenciler hem ağ atmayı öğrenecek hem de Van Gölü'nü tanıyacak. Bunun yanı sıra tekne kullanmadan ağ atmaya kadar birtakım işleri doğrudan doğruya öğrencilerimiz kendileri yapmış olacak. Tabii bu tekneye kuracağımız gırgır ve trol ekipmanları tamamen eğitim amaçlıdır, onun altını çizelim çünkü iç sularda trol ve gırgır kullanmak yasaktır ama benim burada yetiştirdiğim öğrenciler, yarın Karadeniz'e, İstanbul'a ya da Akdeniz'e de gidecek. Burada çalışırken gırgır ve trolü öğrencilerimize öğretemezsek araç gereçleriyle karşılaştığında şaşırmasınlar diye tam donanımlı mühendis haline getiriyoruz” dedi.
Şu anki teknenin daha önce tam donanımlı araştırma teknesi olmadığını ifade eden Prof. Dr. Mustafa Sarı, “Şimdi tam donatılmış bir teknemiz oldu. Geçtiğimiz ocak ayından beri tekneyi bu hale getirmeye çalışıyoruz. Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Peyami Battal Bey sağ olsun bize çok destek verdi. Bu teknenin amacı tabii ki araştırma. Ekosandırla suyun dibini görebiliyor ve su sıcaklığını ölçebiliyoruz. Diğer taraftan farklı yapılar varsa o yapıları görebiliyoruz. Balık sürülerini görebiliyoruz ve bunların koordinatları ile birlikte tespit edebiliyoruz. Böylece aslında Van Gölü'nde ne var, suyun altında ne var, bundan sonraki senelerde çok daha net konuşabileceğiz” şeklinde konuştu.

“BU SENE BALIK BOL”
Şu anda gölün dibinde çok büyük balık sürülerini gördüklerini ifade eden Prof. Dr. Mustafa Sarı, “Birazdan tekne hareket ettiğinde siz de göreceksiniz, çok büyük balık sürüleri var. Havalar soğudukça daha da dibe inecek ve balıkçılarımız daha fazla balık yakalayabilecek. Şu anda balık avına çakan balık avcılarımız yaklaşık 600-700 kilo kadar balık tutuyor. Balıkların kilosu 1,5 TL. Şu anda siz düşünü çok kazançlı hale geldi. Umut ediyoruz ki balıklara daha büyük pazarlar açmak, balığı işleyerek pazarlamayı öğrenelim ve o zaman balıkçımız avladığı balığı toptan 1,5 yerine 2,5 TL'ye satarsa 500 kilo balık getirdiğinde ne kadar gelir artışı yaşanacağını tahmin edebiliriz. Bu sene balık bol. Kaçak balık avını azalttığımız sürede sürekli olarak artacak bu balıklar. Balığın boyunu biraz önce ağ çektik oradan gördünüz. Yani ortalama 20- 22 santime çıktı boyu. Dolaysıyla 1996 yılında ki 16,5 santim olan balıkları düşündüğümüzde 6 santim büyüme yaşanmıştır. Çıkın pazara küçük balık bulamıyorsunuz. Şu anda 10 tanesi 1 kilo geliyor neredeyse. 1996 yılında 16-18 balık 1 kilo geliyordu. Bu kazanç tamamen balıkçımızın cüzdanına girmektedir. Umut ediyoruz ki Van Gölü barınaklarımız gelişsin. Balıkçılarımıza imkanlar sağlanır pazarlama imkanları sağlanır ve balıkçılıktan çok insan kar eder. Balıkçılıktan gelir sağlayan 15 bin üzerinde insan vardır. 3-5 yıl daha sabredilirse ve tedbirleri biraz daha sıkı tutarsak üreme zamanında, 30 bin kişiyi istihdam edebiliriz. Bu bölgede sadece balıkçılıkta 30 bin kişiyi istihdam edebiliriz” dedi.

Bakmadan Geçme