Zamlar ilaç sektörünü fena vurdu! Binlerce ilaca zam geldi
Türkiye bir süredir zam dalgası alında. KDV oranlarına yapılan artış ilaçlara da vurdu. Buna göre yapılan KDV zammı 15 bine yakın ilaca zam gelmesine yol açacak
7 Temmuz'da Resmi Gazete'de yayınlanan 'Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar'la birlikte iğneden ipliğe her şeye zam geldi.
Konuyu gündemine alan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) KDV oranındaki artışın pek çok ilaca zam olarak yansıyacağını açıkladı. TEİS Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, bugünden itibaren ilaç KDV oranını yüzde 10'a çıkaran düzenlemeye ilişkin şunları kaydetti:
'KDV YÜKÜNÜ HEM ECZACILAR HEM DE SGK TAŞIMAK ZORUNDA'
İlaç ertelenemeyen, yerine ikame edilecek hiçbir ürün bulunmayan insan sağlığı ve tedavisi için son derece önemli bir ihtiyaçtır. KDV artışı hem ülkemizdeki ilacın en büyük alıcısı konumundaki devletimize ekstra bir finans yükü, hem de geçim sıkıntısı çeken vatandaşlarımıza da ödeyecekleri katkı payı ve farklara yansıyacak artış nedeniyle ek külfet getirecek. Bu artan KDV yükünün zararını hem biz eczacılar hem de SGK taşımak zorunda kalacak.
15 BİN İLACA ZAM
Gelişmiş ülkeler bu durumun farkına varmış ve devletlerin geri ödeme sistemindeki ilaç gibi yaşamsal ürünlerin vergileri (yani KDV) sıfır veya 1(bir) olarak uygulanıyor. Yani devletler geri ödeme kurumlarının ilaç tedavilerindeki vergi yükünü hafifletiyor. Temel gıda ürünlerinde belirlenen yüzde 1 (birlik) KDV oranı, yaşamamız için en temel ihtiyaç olan ilaç için de kabul edilmelidir ve asla değiştirilmemeli. 10 Temmuz'dan itibaren KDV oranında değişiklik yapılan 14.900 çeşit ilacın fiyatları bir kez daha artacak. Bu artışın bizlerden kaynaklanmadığını vatandaşlarımızla paylaşmak isteriz.'