Zeydan muhtarlarla bir araya geldi

Van Büyükşehir Belediyesi'nin Stratejik Plan çalışmaları çerçevesinde Başkan Abdullah Zeydan, İpekyolu, Tuşba ve Edremit ilçelerinin mahalle muhtarlarıyla bir araya geldi. Muhtarların görüş ve önerilerinin kendileri için çok kıymetli olduğunu belirten Zeydan, yaşanan sorunları hep birlikte çözmeye çalışacaklarını söyledi.

Büyükşehir Belediyesi 2025-2029 Stratejik Plan çalışmalarının ilçelerdeki muhtar toplantılarının sonuncusu Tuşba Belediyesi ev sahipliğinde yapıldı. İpekyolu, Edremit, Tuşba İlçe muhtarlarının katıldığı toplantıya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Abdullah Zeydan, İpekyolu Belediyesi Başkanı Cevdet Altındağ, Tuşba Belediye Başkan Yardımcısı Ümit Keser, ilgili daire başkanları ve müdürler katıldı.
Kentin muhtarlarıyla 2025-2029 stratejik plan çalışmaları kapsamında bir araya geldiklerini söyleyen Zeydan, kenti kentin dinamikleriyle yönetme gayreti içinde olduklarını ifade etti.

Zeydan, “Daha katılımcı bir stratejik plan için STK'ları, seçilmişleri, demokratik kitle örgütlerini planlama sürecine katarak, onların düşüncelerini, önerilerini, eleştirilerini dinliyoruz ve önemsiyoruz. Biz halkımızın kentimizin geleceğinde söz sahibi olmasını istiyoruz. Nasıl bir kent istediklerini öğrenmek istiyoruz. Daha geliştirilebilir, daha yaşanılabilir, daha yeşil, daha temiz, depreme ve afetlere dayanıklı bir kent olması için çabalıyoruz” dedi.

‘Muhtarların görüş ve önerileri bizim için çok değerli'

Halk ile en çok temas kuran seçilmişlerin muhtarlar olduğunu belirten Zeydan, “Bugün de burada bu çalıştayın bir parçası olarak siz değerli muhtarlarımızla bir aradayız. Halka teması en fazla olan, halkın içinde yaşayan kesimlersiniz. Halkın sorunlarını kentin sorunlarını birebir yaşayan ve birebir sorunlara hakim olan insanlarsınız. Dolayısıyla fikirleri görüşleri önemli olan kesimlersiniz. Bu nedenle siz muhtarlar bizler için çok kıymetli ve değerlisiniz. Büyükşehir Belediyesi'nin kapıları size her zaman sonuna kadar açıktır” diye konuştu.

‘Ortaya çıkan dayanışma çok kıymetliydi'

31 Mart seçimlerinin ardından yaşanan irade gaspına karşı Türkiye'de büyük bir tepki oluştuğunu ifade eden Zeydan, “İrade gaspının ardından Van özelinde ortaya çıkan dayanışma çok kıymetliydi. Adaleti sahiplenme anlayışı Türkiye genelinde de Van'la büyük bir dayanışma ortaya çıkmasını sağladı. Hatta dünyaya yayılan bir dayanışma ruhu ortaya çıktı. Bütün siyasi partiler, en solundan en sağına kadar bu ruha sahip çıktılar. Ben herkese bir kez daha Van halkı adına teşekkür ediyorum” dedi.

‘Kayyım borçlanmış ama asli işleri yapmamış'

Büyükşehir Belediyesi'nde yaşanan tahribata da değinen Zeydan, şöyle devam etti: “Halkın en önemli seçilmiş organları olarak nelerle karşı karşıya kaldığımızı bilmeye hakkınız var. Belediyelerimizde bir tahribatın olduğunun farkındaydık fakat bu kadar büyük bir tahribatın olduğunu bilmiyorduk. 9 milyara yakın bir borcun olduğunu gördük. Maalesef bizden önceki yönetim borçlanmış ama belediyenin asli işlerini yapmamış. Milli Eğitime okullar yapılmış, biz okul yapılmasına karşı değiliz, ancak bu belediyelerin işi değil. Milli Eğitim Bakanlığı'nın işi. Spor bakanlığı için spor sahaları yapılmış. Bu da belediyenin işi değil. Kültür Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı'na, Diyanet İşleri'ne işler yapılmış. 2 milyar 200 milyona yakın bunlara iş yapılmış. Belediye bütçesinden para aktarılmış. Para yokken de gidip yüksek faizle para çekilmiş. Şu an ödediğimiz borcun yüzde 80'i faiz. Belediyelerin asli işleri dururken, belediyelerin bunları yapması bizi zor durumda bırakıyor.”

‘Arıtma tesisinin eksik ünitelerini tamamlayacağız'

Belediyenin elektrik borcunu ödemeyip başka kurumlara para aktarıldığını dile getiren Zeydan, “VASKİ'nin 5 aylık elektrik borcu ödenmemiş. Biz geldiğimizden beri elektrik kesintisi tehdidi ile karşı karşıyayız. Bütün imkânsızlıklarımıza rağmen Büyükşehir Belediyesi bütçesinden VASKİ'ye 75 milyon aktararak elektrik borcunu ödedik. Devletin diğer kurumlarına belediyenin parasını pervasızca aktarılırken, VASKİ'nin elektrik parasını ödememişler. Biyolojik atık su arıtma tesisi eksik kapasiteyle yapıldığını gördük. Tesis yapılırken çamur kurutma ünitesi ve bazı ilave tesislerin yapılmadığını gördük. Çamur kurutma ünitesi yapılmadığı için arıtma tesisinin o katı atığını çıkarmak zorunda kalıyoruz. Ve onu götürüp kentin başka bir yerine döküyoruz. O tesis eksik yapıldığı için maalesef üzülerek söylüyorum; atık tesisine giren pis suyun yüzde 20'si olduğu gibi göle akıtılıyor. Korkunç bir şey. Geleceğimiz adına göl adına bir tehditle karşı karşıyayız. Tesisin kapasitesini artırmak yerine sizlerin, halkın parasını nereye aktarıldığını bilmenizi isteriz. Tesisin bu tür eksiklerini bulduk. Çalışmalarımızı başlattık. Bu eksiklikler için kısa zamanda ihaleye çıkacağız” diye belirtti.

‘Diyalog kapılarımız herkese açık'

Sosyal belediyecilik anlayışıyla 2 bin Vanlı öğrenciye 4 bin TL para desteği ve ihtiyaç sahibi ailelere de destek sunduklarını ifade eden Zeydan, şunları söyledi: “Bölge hastanesi, öğrencilerin yoğun olduğu duraklarda ve her iki cezaevi önünde çorba ikramlarımız olacak. Bizi en çok üzen kentteki işsizlik. İnsanlarımızın çaresizliğini biliyoruz. Tarih turizmi, doğa turizmi kayak turizmi; bunlara değecek çalışmalarımız olacak. Çiftçilerin desteklenmesi için altyapı çalışmalarımız olacak. Her konuda kentimize dokunuşlarımız olacak. Yine mülki amirlere sesleniyoruz; derdimiz Van'a hizmet etmek, gelin bu diyalog kapılarını kapatmayın, bu halkın iradesine varlığına saygı duyun. Gelin birlikte bu kente hizmet edelim. Birbirimizi yok sayarak, birbirimizi inkâr ederek, birbirimizi görmezden gelerek bu kente hizmet edemeyiz.”

Zeydan'ın konuşmasının ardından tek tek söz alan muhtarlar, Stratejik Plan'a ilişkin görüş ve önerilerini aktarırken, belediyelerden taleplerini de dile getirdi. Programın sonunda başkanlar muhtarlarla yemek yiyip, toplu fotoğraf çekindi.

Bakmadan Geçme