Anayasa Mahkemesi: Barışçıl protesto haktır
Anayasa Mahkemesi, barışçıl protestonun engellenip, gözaltı yapılmasını ve yasa dışı gösteri suçlamasıyla hapis cezasını hak ihlali saydı
Anayasa Mahkemesi (AYM), barışçıl bir protestonun engellenerek gözaltı yapılmasını, yasadışı gösteriye katılmak suçlamasıyla hapis cezası verilmesini hak ihlali saydı.
Aydınlık gazetesi muhabiri Osman Erbil, İşçi Partisi ve Aydınlık Gazetesi’nin bazı yöneticilerinin gözaltına alınmasını protesto etmek amacıyla 24 kişilik bir grupla birlikte 24 Ağustos 2011’de Ankara’daki ABD büyükelçiliği önünde basın açıklaması yapmak istemiş, ancak polis tarafından gözaltına alınmıştı. Erbil, açılan kamu davası sonunda beş ay hapis cezasına çarptırılmış ve hükmün açıklanması geri bırakılmıştı. Bunun üzerine Erbil, kararı Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı. Mahkemenin dün verdiği kararda Anayasa’nın 34. maddesinde herkesin ‘önceden izin almaksızın’ barışçıl toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahip olduğu vurgulandı. Eylemin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) bir kilometre mesafede bulunan ABD Büyükelçiliği’nin önünde yapılması nedeniyle makul önlemlerin alınabileceği vurgulansa da sadece bu gerekçeyle gösteri veya toplantıya müdahale edilmesinin haklı görülemeyeceği ifade edildi. AYM kararının sonuç bölümünde Osman Erbil’in katıldığı basın açıklamasının kanuna aykırı olmadığının ve hükmün açıklanması geri bırakılsa dahi hapis cezasına mahkûm edilemeyeceğinin altı çizildi. Kararda şöyle denildi: “Anayasa’nın 34. maddesi kapsamında ‘demokratik bir toplumda gerekli’ ve ‘ölçülü’ değildir. Bu nedenle, Anayasa’nın 34. maddesinde güvence altına alınan toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkı ihlal edilmiştir.”