Anne duyarlılığı 37 genci bataktan kurtardı

Her fırsatta bir hekim olarak değil bir anne olarak bağımlılıkla mücadele ettiğini dile getiren Yunusemre Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Uzm. Dr. Ümit Atman tarafından iki yıl önce hayata geçirilen proje, 37 genci madde bağımlılığından kurtardı. Projenin mimarı Dr. Atman, amaçlarının çocuk ve gençlerin bağımlılık yapıcı maddelere hiç başlamamasını sağlamak olduğunu belirtti.

Geçen yıl 'Gençliğine ve Geleceğine Sahip Çık. Her Türlü Bağımlılık Yapıcı Maddeden Uzak Dur' sloganıyla çocukları ve gençleri bağımlılık yapıcı maddelerden uzak tutmak için mücadeleye başlayan Dr. Ümit Atman bu yıl da 'Her Türlü Bağımlılığa Hayır Diyoruz' sloganıyla projeyi devam ettiriyor. Manisa Bağımlılıkla Mücadele Derneği'nin de kurulduğu proje kapsamında bu yıl da geleceğin nesilleri olan gençleri bağımlılık yapıcı maddelerden uzak tutmak için farkındalık oluşturma çalışmaları yapılacak.

"BAĞIMLILIK GLOBAL BİR SORUN"

"Ben bir hekimim ama her şeyden önce bir anneyim" diyen Yunusemre Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Uzm. Dr. Ümit Atman, "Bağımlılık insanlık tarihi kadar eski geçmişi olan bir olgu. Sadece bizim ilimize bizim ülkemize it, bizim gençlerimize ait bir sorun değil. Global bir sorun. Bu sorunla ilgili en temel şey farkındalık oluşturabilmek. Bunu yaparken de halk sağlığı uzmanlarına, bu işe gönül vermiş yetişmiş hekimlere çok büyük görevler düşüyor. Bu anlayışla yaklaşık 2 yıldır bir mücadele sürdürüyorum. Yanımda olan başta sayın valimiz, Yunusemre ve Şehzadeler Kaymakamlarımız olmak üzere ilçe kaymakamlarımıza çok teşekkür ediyorum. Bu mücadele devam edecek çünkü böyle kalmaması gerekiyor. Geleceğimiz olan gençler geliyorlar. Onlar gelirken onları bağımlılıktan uzak tutmamız, temiz tutmamız çok önemli" dedi.

FAALİYETLERE RAMAZAN ARASI

Atman son bir ay içinde yaptıkları faaliyetleri ve bu faaliyetlerde ulaşılan kişi sayılarını ise şöyle açıkladı:
"Geçen yıl 'Gençliğine ve Geleceğine Sahip Çık. Her Türlü Bağımlılık Yapıcı Maddeden Uzak Dur' sloganıyla mücadelemizi sürdürmüştük. Bu yıl da 'Her Türlü Bağımlılığa Hayır Diyoruz' teması ile yol çıktık. Yıl içerisinde akran gençlerimizle birlikte yaptığımız hazırlıkları son bir ayda 11 Mayıs'ta başladık ve 3 Haziran'a kadar Ramazan dolayısıyla bir ara verdik. Bu son bir ayda tüm lise ve dengi okulların anne ve babalarına eğitim verildi. STK'ların ve okulların talepleri yerine getirildi. Lale Salonunda, 500 kişiye bağımlılık farkındalık eğitimi verilirken, 'Pişmanım' isimli tiyatro gösterimi ve müzik dinletisi yapıldı. Aynı eğitimlerle Polinas Meslek Lisesinde 150 kişiye, Kula'da 218 kişiye, Akhisar'da 350 kişiye, Soma'da 158 kişiye ulaşıldı. 3 hafta gibi bir sürede hiç azımsanmayacak bir rakama ulaştık bin 376 kişiye ulaşmayı başardık. Ayrıca 2015-2016 eğitim öğretim yılında okullarda bin 438 kişiye bağımlılık farkındalık eğitimi verildi. Genelde 2 bin 814 kişiye ulaşmış olduk. Geçtiğimiz yıl 10 bin 349 kişiye ulaşmıştık. Eğitimlerimiz devam edecek."

"ORTAK PAYDA GENÇLER"

Toplumun her kesiminin ortak paydasının 'gençler ve geleceğimiz' olduğuna vurgu yapan Atman, "Bu yüzden durmak yok, yola devam diyorum. Çalışmaya devam edeceğiz. Her defasında söylediğim gibi bağımlılıkla mücadele multi sektörel bir kavram yani tek başına bir bireyin, bir halk sağlığı uzmanının, bir annenin veya bir STK'nın altından kalkabileceği bir kavram değil. Bütün toplumdaki yerel yönetimler, STK'lar, bürokratlar, hepsi bu konuya el atmalı, taşın altına elini koymalı. 'Bu gençler bizim, gelecek bizim' diyerek bu mücadelede birlikte hareket etmemizi sağlamalıyız diye düşünüyorum. Ben sonuna kadar bu işin içindeyim. Manisa için, ülkem için çalışmaya devam edeceğim. Gençler bizim, gelecek bizim. Bu konuda farkındalığı da artıracağız. Yeni sloganımızı da belirledik. 'Farkındayız, fark ettireceğiz, gençlerimize her türlü bağımlılığa hayır demeyi öğreteceğiz' sloganıyla Ramazan sonrası çalışmalarımıza tekrar kaldığımız yerden devam edeceğiz. Anlamlı, maneviyatı yüksek bir mücadelemiz var. Bu mücadelede yol alan gençlerim var. O gençlerimizin yanlarındayım. Yeni gençlerimizin de yanlarında olmaya devam edeceğiz. Başından beri söylediğimiz, bağımlılıkta önemli olan hiç başlamamayı sağlamak, beyne o uyarıyı hiç vermemeyi sağlamak. Bunun için de 'Farkındayız, fark ettireceğiz. Gençlerimize her türlü bağımlılığa hayır demeyi öğreteceğiz' diyorum" şeklinde konuştu.

"AMAÇ HİÇ BAŞLAMAMAYI SAĞLAMAK"

İki yıllık çalışma sürecinde 37 gencin temiz kalmayı başardığını kaydeden Atman, "Bugüne kadar yaptığımız çalışmalarla 37 gencimiz temiz kalmayı başardı. Mücadeleye başlayıp yarı yolda bırakan, pes eden gençlerimiz de oldu. Çünkü bağımlılık çok uzun bir süreç. Bu yüzden beyni etkileyen bir hastalık olduğu için başarı oranı düşük. Ama bu başarı oranının içerisinde mücadelesini devam ettirip hala temizim diyen 37 tane gencimiz var şuanda. Ben onlarla gurur duyuyorum. Aileleri onlarla gurur duyuyor. Mücadelemiz devam edecek. Ben bunlardan bahsetmekten çok hoşlanmıyorum. Bu mahremiyet çok önemli. Her yerde 'bağımlılığa hayır' çığlığı atmamızdaki amaç, gençlerin hiç başlamamasını sağlamak. Özellikle sigara gibi ön basamak dediğimiz bir bağımlılıktan önce uzak tutup, daha sonra diğerlerine geçişi kolaylaştırmamak adına mücadelemizi sürdürüyoruz." dedi.

Bakmadan Geçme