Annem

'Şayet onlardan biri veya ikisi yanında yaşlılığa ulaşırsa onlara 'of' bile deme' (İsra Süresi- 23) Peygamber Efendimiz(sav) 'Cennet annelerin ayakları altındadır.' Hadisi Şerifi ile ezeli ve ebedi olan çok şerefli bir payeyi annelerimize vermiştir.

"Şayet onlardan biri veya ikisi yanında yaşlılığa ulaşırsa onlara "of" bile deme" (İsra Süresi- 23) Peygamber Efendimiz(sav) "Cennet annelerin ayakları altındadır." Hadisi Şerifi ile ezeli ve ebedi olan çok şerefli bir payeyi annelerimize vermiştir. Peygamberimiz(sav)'eEshab-ı Kiramdan biri soruyor; İnsanlardan en çok kim ikram ve hürmete layıktır? " -Annen… Sonra yine annen… Sonra yine annen… Sonrada baban." Diye buyurmuştur. Dinimizin anneye verdiği üstün değer bu işte.Anne başa taç imiş, her derde ilaç imiş, evlat pir olsa da anneye muhtaç imiş..

 

Ana gibi yar, Bağdat gibi diyar…

 

Ağlarsa anam ağlar gerisi yalan ağlar…Anne deyince aklımıza ilk gelenler: Peygamber Efendimizin(sav) kıymetli anneleri Emine Hatun, Âdem(as)'ın hanımı Havva annemiz, müminlerin ilk annesi Hz. Hatice(ra), Hz. Fatma (ra), Hz. Aişe (ra) ve İsa(as)'nın annesi Hz. Meryem.

 

Mustafa Kemal Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım,Osman Gazi'nin Annesi Hayma Hatun veya Hayma Ana ilk görev yerim olan, Ankara'nın Haymana ilçesine adını veren anne. Güzel Memleketimizin diğer bir adı "Anadolu", Aydın İmamköy'den Kurtuluş Savaşı'nda büyük kahramanlıklar göstermiş olan Çete Ayşe,Erzurum'dan Nene Hatun. MaksimGorki'nin ünlü "Ana" romanı, "Saçlarına yıldız düşmüş koparma anne" hüzünlü melodisiyle annesini anan Ahmet Kaya. "Devlet Ana" Kemal Tahir, Cengiz Aytmatov'un "Toprak Ana" romanı.Van'da eskiden çok kullanılan,yeni nesillerin neredeyse hiç kullanmadığı isimler ve sıkça kullandıkları sözler var şimdi sırada;  "Remziye, Fevziye, Kadriye, Necibe, Fahriye, Fevgiye, Nafiye, Muhsine, Raziye, Behice, Naciye ve Fikriyeanneler" diye uzayıp gider…. -Ana kurban olsun. -Ay kurbanın olum. - Senin yerin başkadır.- Başım üstünde yerin var.  -Ana kızı vs…

 

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ...

Bakmadan Geçme