Araç Sahiplerine Kış Bakım Uyarısı
Otomobil tamir ustaları yaklaşan kış öncesi araç sahiplerini kışlık bakım yaptırmaları konusunda uyardı.
Haber: Rıdvan CAN
Asil Oto araç bakım ve onarım özel servisi yöneticisi ve motor ustası Metin Cepe, yaklaşan kış mevsimi öncesinde araç sahiplerini uyararak Kış mevsiminde karşılaşılabilecek risklere karşı motorlu araçların kış bakımlarının zamanında yapılması gerektiğini söyledi.
Kış şartlarında araçlarda oluşabilecek arızalar nedeniyle sürücülerin 4-5 bin liraya varan ağır faturalarla karşılaşabildiklerini kaydeden Cepe, araçlarda yazlık ve kışlık olmak üzere yılda en az iki kere bakım yapılması gerektiğini belirterek özellikle kışlık bakımda araçların yağı, suyu, filtreleri, bujileri, fren tertibatı, silecekleri, akü ve lastiklerinin kontrol edilmesi hayati önem taşıdığını ifade etti.
Bakımın ihmal edilmesi durumunda kış şartlarının araca büyük zararlar verebildiğini ifade eden Metin Cepe şunları söyledi: “Kış mevsimine yaklaştığımız bu aylarda araç sahiplerinin kış koşullarına karşı araçlarının bakımlarını yapmaları gerekiyor. Bakım yapılan araç yolda kalmaz, sürücü de huzursuz olmaz. Kışlık motor bakımı dizel ve benzinli araca göre değişmektedir. Dizel araçlarda enjektör bakımı, yağ filtreleri, polen filtreleri değiştirilirken, benzinli araçlarda filtrelere, yağ ve termostat bakımı yapılıyor. Bir aracın kışlık bakımı ortalama 250 TL civarındadır. Bakıma kar lastiği eklenirse bu fiyat 750 TL’ye kadar çıkabiliyor. “
Araçlara kışlık bakım yapılmadığı takdirde meydana gelebilecek olumsuzluklara işaret eden Cepe, “Araçlarda en önemli aksamlardan biri lastiklerdir. Kış koşullarına göre lastik kullanılması hayati önem taşımaktadır. Hava ısısı eksi 7 derecenin alına düştüğünde kışlık lastikler takılmalıdır. Çünkü soğuk havada lastikler sertleşerek yol tutuş özelliğini kaybeder. Kışlık bakımda araca antifriz koymazsanız, donma riski oluşur. Motor bakımı yapılmazsa araç sabahları geç çalışır. Yağları zamanında değiştirilmese motor arıza yapar. Kışın lastik, fren ve triger kayışlarının bakımlarının yapılmaması risklere sebep olabilir” diye konuştu.
OTOMOBİLİNİZİN KIŞ BAKIMI:
V Kayışına dikkat
Yaz aylarında genişleyen V kayışı, özelliğini kaybeder. Kayışı germeniz mümkünse gererek kullanın, aksi takdirde kayışı değiştirmek gerekir. Çünkü gevşek kayış şarjı etkiler, vantilatörün devir daimini yavaşlatır. Dolayısıyla otomobilin sağlıklı çalışmasını etkiler.
Antifrizi mutlaka ölçtürün
Radyatör sistemindeki suyun donmaması için antifiriz kullanılmalıdır. Soğutma sistemini korozyona karşı korumak için yaz-kış kullanılması gereken antifriz, kışın soğutma sisteminin donmasını önler.
Hava filtresine bakın
Kış mevsimi önceden hava filtresini kontrol etmek, temizlemek veya kullanılmayacak durumdaysa değiştirmek gerekir.
Fıskiyeleri ayarlayın
Camı temizlemeye yarayan fıskiyeler sudaki kireç nedeniyle zamanla tıkanabilir.Fıskıyelerin uçlarını bir iğne yardımı ile açabilirsiniz.
Silecekleri kontrol edin
Ön cam sileceklerinin kış ayarlarının zorlu koşullarında iyi performans göstermesi için aşınmışsa değiştirilmesi gerekir.Yazın bunaltıcı sıcaklarında silecekler çabuk aşınmış olabilir..Silecekleriniz aşınmışsa,kendinizde kolayca değiştirebilirsiniz.Böylece yağmurlu ve karlı havalarda görüşünüz önemli ölçüde artar.
Lastiklerin diş derinliklerini kontrol edin
Otomobilin yola tutunmasını sağlayan lastiklerin ideal diş derinliğinin 3 mm olması gerekir.Eğer kışın karlı yollarda kaymak istemiyorsanız,mutlaka lastiklerinizi kontrol ettirin.
Elektrik sistemini gözden geçirin
Kışın havadaki nem ortamının artmasıyla,buji kabloları ve distribütör kapağındaki çatlaktan nem girip otomobil çalışmayabilir.Onun için elektrik sistemini kontrol edin.
Periyodik bakıma rağmen yağa sık sık bakın
Periyodik bakımların dışında kışa girmeden önce motor yağının mutlaka kontrol edilmesi gerekir.Uzun süre kullanılan yağ,motoru koruma özelliğini kaybeder.
Silecek suyunu ihmal etmeyin
Alkol içermeyen uygun bir cam silecek sıvısı,cam yıkama sistemini sıfır dereceye kadar,donmaktan koruyabilir.Buzlu havalarda camınızı temizlemek istemiyorsanız,dikkat.
Kışın rezistansa ihtiyacınız daha fazla
Arka camdaki buharlaşmayı önleyen rezistansın kontrol edilmesi,eğer herhangi bir problem varsa onarılması veya değiştirilmesi gerekir.
Üşümemek için kalorifere baktırın
Kış mevsimi öncesinde kalorifer ve klima bakımının mutlaka yapılması gerekir.Klimalı otomobillerde polen filtresi değiştirilir.Kalorifer hortumları kontrol edilir.