ARKAS HOLDİNG'TEN VAN'A BÜYÜK YATIRIM

Güçlü filosu ve altyapısıyla dünyanın sayılı denizcilik şirketleri arasına giren Arkas, bu başarısını karaya taşımak için yatırımları hızlandırdı. Arkas Holding Lojistik Hizmetleri Grup Başkanı ve Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Diane Arcas, '2017 yılında Van'a bir aktarma terminali açmayı planlıyoruz. Orada demiryolu ve karayolunu birleştirip oradan yurtdışına açılacağız' dedi.

Denizcilikte dünyanın sayılı şirketleri arasına girmeyi başaran Arkas Holding, denizeki bu başarısını karayolu ve demiryoluna taşımak için bu alanlarda önemli yatırımlara imza atıyor. Holding bünyesindeki Arkas Lojistik, yurtiçi dağıtım ve depolamaya odaklanacak. Demiryolu şirketi Ar-Gü ise lokomotif almak için görüşmelere başladı.

Arkas Holding Lojistik Hizmetleri Grup Başkanı Diane Arcas, “Türkiye’nin en büyük lojistik şirketi olmayı hedefl iyoruz. Ofislerimizin olduğu Karadeniz ve Orta Asya’da ise ismi geçen multinational şirketlerle yarışan bir şirket olmak istiyoruz” dedi.

Arkas Lojistik'in cirosu 400 milyon euroya yaklaştı

Arkas Lojistik, 2.5 milyar dolar ciroya sahip Arkas Holding'in dört ana iş kolundan birini oluşturuyor. Acente, liman ve armatörlüğün arıdından gelen şirketin cirosu 400 milyon dolara yaklaşıyor. Multimodal yapılanması ile tüm taşıma modlarında hizmet veren ve rekabette önemli bir avantaj yakalayan Arkas'ın Türkiye’de 14, yurt dışında ise Rusya, Ukrayna, Gürcistan, Kazakistan, Azerbaycan, Yunanistan ve Şangay’da olmak üzere 13 ofisi bulunuyor. Ofislerin olmadığı bölgelerde ise yaygın network ağı sayesinde 200’e yakın ülkede yerel ortaklarıyla işbirliğimızla işbirliği yapıyor. Arkas, ağır yük ve proje taşımacılığı alanında da hızlı büyüyor. Enerji santralleri ve fabrikalar taşıyor. Boru taşımalarında ise devam eden TANAP şirketin önemli projeleri arasında.

12 milyon Euro’luk lokomotif yatırımı yapacak

2017’de Afrika ve Orta Asya projelerine odaklanacaklarını belirten Diane Arcas, yurtiçinde ise depolama konusunda kendilerini geliştirmek istediklerini belirtti. Arcas, şöyle konuştu: “Lojistik zincirini tamamlamak anlamında depolama ve dağıtıma çok önem veriyoruz. Biz müşteri odaklı çalışıyoruz. Projelerimize göre depo yatırımları yapacağız” dedi. Arcas, 2017 ylına yönelik diğer planları hakkında şunları söyledi: “2017'de, geçen yıl yaptığımız ortaklıkları ve yurtdışındaki ofislerimizi geliştirmeyi düşünüyoruz. Geçtiğimiz yıl Bertschi ile girdiğimiz kimya lojistiği ortaklığımız bunlardan biri. Yurtdışında yeni bir ofis açmayı 2017 için düşünmüyoruz. Ancak belki bir sene sonra Moskova’da ofis açabiliriz. Çünkü, Moskova Amerika’dan gelen trafiği elleçleyen bir nokta. Çin’de geçtiğimiz yıl açtığımız ofisi bu yıl güçlendirmeyi düşünüyoruz. Bu sene yurtdışındaki ofislerimizi Türkiye’de kurduğumuz modele uygun kurum kültürümüzü taşıyan standarda getirme konusundaki çalışmalarımıza devam edeceğiz.” Arcas, ayrıca “2017’de Van’a bir aktarma terminali açmayı planlıyoruz. Orada demiryolu ve karayolunu birleştirip oradan yurtdışına açılacağız” dedi.

Demiryolu serbestleşmesinin tamamlanmasının ardından yatırım yapmaya hazırlanan şirketlerden biri olduklarını vurgulayan Arcas, ilk atepta üç lokomotif almayı planladıklarını ve bununla ilgili iki büyük üretici ile görüştüklerini söyledi. Arcas, “Kendi lokomotifl erimizi alıp işleteceğiz. En son lisanslama yönetmeliği yayınlandı. Filomuzdaki 706 vagonla 35 bin ton taşıma kapasitesimiz var. Dolayısıyla lisanslama yönetmeliğindeki kapasite ile ilgili gerekliliği halihazırda fazlasıyla yerine getiriyoruz. Demiryolunda yurtiçindeki mevcutiyetimizi artırdık. İç bölgeler ve limanlar arasında lokal hatlarda taşımaları geliştiriyoruz. Üç lokomotif yatırımı yapmayı planlıyoruz. Lokomotifl erin bir tanesi yaklaşık 4 milyon euro tutarında, toplam yatırımımız 12 milyon euro civarında olacak” dedi.

Karayolu filosuna da yatırım yapacaklarını kaydeden Arcas, “Geçtiğimiz yıl 30 adet TIR yatırımı yaptık, bu yıl da yine 30 adetlik bir alım gerçekleştireceğiz. Ayrıca farklı dorse yatırımları yapmayı planlıyoruz” şeklinde konuştu. Arcas, uzun vadede yurtdışında şirket satın almaya da sıcak baktıklarını vurguladı.

Kârlılığı yüzde 38 artırdı

2016'nın genel olarak zor bir yıl olmasına rağmen Arkas'ın başarılı bir yılı geride bıraktığını ifade eden Arcas, “Biz geçen sene yeniden yapılanma sürecimizle birlikte çok yetkin bir iş gücü oluşturduk. TL bazında karlılıkta yüzde 38 artış yakaladık. 2017 yılında da karlılığımızı korumayı hedefliyoruz” dedi.

Sektörde birleşmeler artacak

Sektöre yönelik de değerlendirmeler yapan Diane Arcas, şöyle konuştu: Sektör zor bir dönemden geçiyor. Birleşmeler, satın almalar olacak.. Özellikle forwarder şirketlerde son iki yıldır yabancılarla birleşmeleri çok görüyoruz. Burada kar marjlarının çok daralması etkili oluyor. Dünya ortalamasında lojistiğin kar marjı en fazla yüzde 12’lerde. Bu sene yüzde 8-9’a düştüğü için zorlanma var. Birleşme ve satın almalarla yaşanacak bu azalma sonucunda da rekabet fiyat odaklılıktan, kalite ve teknoloji odaklılığa geçilecek. Bizim odağımız bugünden böyle. Bu süreçte biz hizmet çeşitliliği , coğrafya çeşitliliği yaratıyoruz ve hızlı karar verme, verimlilik ve müşteri memnuniyeti konularında yüksek hedeflerle ilerliyoruz; finans süreçlerimizi yakından takip ediyor bu avantajımızı korumaya çalışıyoruz. Önemli pazarlara çok yakınız. İçeride yatırımlar kuvvetlense transit ülke olarak çok daha avantajlı konumda olacağız” diye konuştu.

Kaynak: Dünya Gazetesi

Vansesi Özel Haber

Bakmadan Geçme