Askerlik şubesinde işlem kuyruğu

Van Askerlik Şubesi'nde işlem yapmak isteyen asker adayları ve vatandaşlar saatlerce kuyrukta bekliyor.

Hacı Yılmaz


İşlem yapmak isteyen izne gelmiş askerler, asker adayları ve vatandaşlar sabahın erken saatlerinde Milli Savunma Bakanlığı Van Askerlik Şubesi'ne akın ediyor. İşlemlerini yapmak isteyen vatandaşlar soğuk havaya rağmen saatlerce sıra kuyruğunda bekliyor.
Van Askerlik Şubesi'nde işlemlerin çok geç yapıldığını ve personel sayısının yetersiz olduğunu ileri süren vatandaşlar duruma tepki göstererek sorunun biran önce çözülmesini istediklerini ifade ettiler.


Özellikle Van ilçeleri ve çevre illerden gelip işlem yapmak isteyen izinli askerler, asker adayları ve vatandaşlarında Van'a gelmesi işlemlerin daha uzun ve geç sürmesine neden oluyor. Günlerdir sabahın erken saatlerinde şubeye gelmelerine rağmen işlemlerini geç saatlere kadar yapabildiklerini ileri süren vatandaşlar bu soruna çözüm bulunmasını beklediklerini belirttiler.


Sabahın erken saatlerinde Van Askerlik Şubesi'ne akın eden, asker adayları ve vatandaşlar ısınmak için ateş yakarak soğuktan korunmaya çalışıyor. Bazı vatandaşlar ise kuyruğun uzun olmasından dolayı işlemlerini yapamadan evlerinin yolunu tutuyor.


"2 VEYA 3 GÜNDE ANCAK SIRA GELİYOR"
Duruma tepki gösteren vatandaşlar gazetemize yaptıkları açıklamada, "Hakkari, Yüksekova, Başkale, Özalp Askerlik şubelerinde tek memur var. Diğer askerlik şubelerinde olması gereken mevcudun çok altında personel ile hizmet vermeye çalışılıyor. Van İpekyolu Askerlik Şubesi'nde de personel sayısı çok az olmasına rağmen çevre il ve ilçelerden minübüs kiralayan vatandaşlar Van İpekyolu Askerlik şubesine akın ediyor. Buda işlemlerimizin aksamasına ve işlemlerimizi yapamamamıza neden oluyor. Van ilinde yaşayan insanlar olarak mağduriyet yaşıyoruz. İnternet üzerinden randevu almak istediğiniz zaman 10-15 güne kadar boşluk olmuyor. Buraya günlük ortalama 300- 400 vatandaş işlemlerini yapmak için geliyor. Ancak bunların yarısı işlemlerini yapabiliyor. Personel sayısının yetersizliği yüzünden kapıda izdiham yaşanıyor. Sabah erken saatlerinde buraya gelen vatandaşlar sıraya girmektedir. Bazen 2 veya 3 günde ancak sıra geliyor. Van İpekyolu Askerlik Şubesinin ve bölgedeki diğer şubelerinin personel sayısının artırılması isteniyor" ifadelerini kullandılar.


"AİLELERİMİZLE BİRLİKTE SABAHTAN AKŞAMA KADAR DONDURUCU SOĞUKTA SIRA BEKLİYORUZ"
Kimi öğrenci olduğu için tecil yapmak, kimi ise askere gitmek için başvuruda bulunduğunu söyleyen vatandaşlar, "Yoğunluktan dolayı günlerdir şubeye gelip gidiyoruz. Ailelerimizle birlikte sabahtan akşama kadar dondurucu soğukta sıra bekliyoruz. Burada günde 150-200 işlem yapılıyor. İşlemler yapılırken, askerlik şubesindeki personel bizlere her konuda yardımcı oluyor ve bizi sıcak ve güler yüzle karşılıyor. Ancak daha fazla memurun burada görev yapması lazım, çünkü burada personel yetersizliği var. Bundan dolayı işlemlerimiz çok uzun sürüyor. Yetkililerden öncelikle isteğimiz yeterli sayıda personel ataması yapılıp sıkıntıların biran evvel giderilmesini istiyoruz" diye konuştu.

Bakmadan Geçme