Aslan: Üretimi artırarak işsizliği bitireceğiz
Van Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Memet Aslan, Van'ın üretimine ve istihdamına katkı sunmak için önemli çalışmalar yaptıklarını belirterek, 'Hedefimiz ilimizi kalkındırmak, büyütmek, insanlarımızın refah seviyesini yükseltmek, üretimi artırarak işsizliği bitirmektir. İlimizin üretimine, istihdamına katkı sunmak için elimizden gelen her türlü çalışmayı hayata geçiriyoruz, Allah'ın izniyle hep birlikte çalışarak başaracağız' dedi.
Burhan Ergin
Van OSB Başkanı Memet Aslan, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle gazetecilerle bir araya geldi. Yapılan çalışmalara değinen Aslan, “Van Organize Sanayi Bölgesinde çalışan bayan kardeşlerimizin çocuklarının eğitimi için bir ana okulu ve kreş yapıyoruz. Ayrıca OSB’ye çarşı merkezi ve kapalı spor salonu da kazandırıyoruz. Bahar mevsiminin gelmesiyle beraber çalışmalara başlanacak” diye konuştu.
“10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyorum”
Van basınına önem verdiklerini söyleyen Aslan, “Biz özellikle organize sanayi bölgemizin yönetimine geldiğimiz günden bugüne kadar yapıcı tavırlarınızla, objektif duruşunuz, bize yol göstericiliğiniz, yapmamız gerekenleri bize özellikle belirtmeniz birçok eksiğimizi görmemeniz dolayısıyla bizi ziyadesiyle memnun etmektedir. Bugüne kadar hep sizden destek, katkı aldık. O yüzden ben şahsım, kurumum adına, yönetim kurulumuz adına, müteşebbis heyetimiz adına, sanayicimiz adına, ilimiz adına sizlere teşekkür ediyoruz. 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyorum. İnşallah bu süreçte, bundan sonraki süreçte bizleri, kamuoyunu, ülkemizi, insanlarımızı daha iyi, daha doğru, daha ilkeli, daha net, şeffaf, objektif bir şekilde bilgilendirirsiniz. Şimdiye kadar yaptığınız gibi bundan sonra da aynı ilkesel duruşları sergileyerek hep beraber yolumuza devam edeceğiz. Basın çok kıymetli, çok değerli, basın ülkelerin gelişiminde, kalkınmasında, demokratik kurum ve kurulların işleyişinde demokrasinin, ülkenin her bölgesine yayılmasında basının çok büyük tesiri, çok büyük etkisi var. Demokratik kurumlarda basın dördüncü sıradadır. Yani yasama, yürütme, yargı ve özgür basın. Dolayısıyla bizim için yasama, yürütme, yargı ne kadar önemliyse basın bunların hepsinin üstündedir. O yüzden sizler bizim için çok değerlisiniz. Biz organize sanayi bölgesi yönetimi, organize sanayi bölgesi müteşebbis heyeti olarak geldiğimiz günden bugüne kadar dünya gündemini, ülke gündemini, dünyadaki gelişmeleri, ülkemizin bölgesel kalkınmasını, bölgesel gelişimini yakından takip etmeye çalışıyoruz. Bu minvalde çalışmalar yürütüyor” ifadelerini kullandı.
“Rusya, Ukrayna arasında çok ciddi çatışma var”
Rusya, Ukrayna savaşına değinen Aslan, “Organize sanayi bölgeleri üretimin ana unsurlarıdır. Ülkenin lokomotif gücüdür. Organize sanayi bölgesinin üretimin, yatırımın, sermayenin ve çalışmanın, çalışanların istihdam odaklarının olmadığı bölgelerin, illerin, ülkelerin gelişiminde, kalkınmasında, ulusal ve uluslararası rekabetçiliğinden bahsedemezsiniz. Dolayısıyla hepinizin de malumu dünya geneli maalesef sıkıntılı bir süreç yaşamakta. Özellikle son yıllarda işte pandemi süreçleri, küresel ısınmalar, iklim değişiklikleri, bu tür değişimlerin, bu tür dünya genelindeki bazı dengelerin bozulmasıyla beraber ülkeler kendilerine pay edinmek için özellikle enerji ve gıdada sıkıntı yaşamamak için çok ciddi bir şekilde birbirlerini etkilemektedirler. Özellikle Orta Doğu'da, İslam coğrafyasında yaklaşık bir sene gibi bir süredir de Rusya, Ukrayna arasında çok ciddi çatışma var. Çok ciddi sıkıntılar yaşanmaktadır. Bunun da temelinde enerji ve gıda krizleridir. Bu tür iklim değişiklikleri de küresel ısınmalardan kaynaklı enerji krizleri gıda sıkıntıları ve dünya öyle bir yöne doğru gidiyor ki yakında çok ciddi bir şekilde su sıkıntısı da başlayacak gibi görünüyor. Dolayısıyla biz insanoğlunun yıllardır işte tabiatı, doğayı hor kullanmamızın, her şeyden sonuna kadar bir menfaat elde etmeye çalışmamızın sonuçlarını yaşamaya başlıyoruz. Derler ya tabiat, doğa öcünü almaya başladı gibi geliyor” diye konuştu.
“Üretimimize hiçbir şekilde ara vermedik”
Van Organize Sanayi Bölgesinde üretime ara vermediklerini belirten Aslan, “Önce çok ciddi bir hastalık Çin'de çıktı ve bütün dünyaya geldi. Ülkemizi de etkiledi. Dolayısıyla kapanmalar, yasaklar, üretim kısıtlamaları, tedarik zincirlerinde ciddi aksamalar, enerji tedariğinde çok ciddi yol almalara engel oldu. Bu da ülkelerin genelinde dış piyasalarda, uluslararası piyasalarda çok ciddi fiyat artışları artışlarına, maliyet yükselmelerine, ham maddelerin tedarikinde sıkıntılar yaşanmasına sebep oldu. Bizler de ülke olarak bu aksaklıklardan, eksikliklerden nasibimizi aldık. Devletimiz, hükümetimiz çeşitli enstrümanlarla önlemler aldı, çalışmaları yürüttüler. Ülkemizin, üretimin, insanlarımızın, bireylerimizin az etkilenmesi için, bu sıkıntılı süreçleri daha sıkıntısız bir şekilde atlatılması için çalışmalar yürüttüler. Belki bu süreçlerde yine en az etkilenen ülkelerden biri olduk. Ama fiyat olarak, maliyetler olarak, enerji fiyatları olarak bizler de çok ciddi bir şekilde etkilendik. Biz bu süreçlerde özellikle Van Organize Sanayi Bölgesi olarak hamdolsun üretimlerimize hiçbir şekilde ara vermedik. Çalışmalarımızı devam ettirdik. Organize sanayi bölgemizin büyümesi için, kalkınması için, yeni etapların oluşması için ve istihdamın yoğunluk kazanıp, üretim alanlarının genişlemesi için çok ciddi bir şekilde çalışmalarımızı yürüttük. Hala da yürütmeye devam ediyoruz. Organize sanayi bölgemiz hamdolsun ilimizin, bölgemizin parlayan yıldızı konumuna geldi. Son 4-5 yıldır çok ciddi bir büyüme kat ettik. Yüzde altmış, yüzde yetmiş oranında bir büyüme trendi yakaladı. Bu büyümenin üstüne de katarak istikrarlı bir şekilde devam edecektir” şeklinde konuştu.
“Genç bir nüfusa sahibiz”
Van’ın genç nüfusu sahip olduğunu belirten Aslan, “Organize sanayi bölgemizin kurulumu 1998 yılında resmi olarak gerçekleşmiş, 2000 yılından sonra fiili olarak üretime başlamıştır. Organize sanayi bölgemiz 5 etap şeklinde kurgulanmış, 514 hektarlık bir alan üzerinde mevcudiyetini korumaktadır. Şu ana kadar 4 etabımızın tamamında parsellerin tamamı tahsis edilip, üretim süreçleri, inşaat, evrak süreçleri, idari süreçler tamamlanıp yüzde 90’nın üzerinde bir üretim gerçekleştirmiştir. 5. etabımızda da aynı şekilde şu an hem üretim, hem inşaat, hem tahsis süreçleri devam etmektedir. Özellikle bölgemizin, ilimizin can yakıcı sorunu olan işsizlik ve yoksulluk sorununu ortadan kaldırmak için çok ciddi bir çalışma yürütmekteyiz. Bizler kamuoyuyla, diğer paydaş kurumlarımızla ekonomik paydaş kurumlarımızla, sivil toplum örgütlerimizle, kamu tarafını temsil eden örgütlerimizle, valiliğimizle, bakanlığımızla, yerel yönetimlerimizle beraber bu faaliyetleri sürdürmekteyiz. Çok ciddi bir uyumumuz, iş birliğimiz söz konusu. İlimizde ve ulusal tarafında da aynı şekilde hiçbir kurumla, hiçbir idari yapıyla hamdolsun organize sanayi bölgemizin hiçbir problemi yok. Bizim bütün sıkıntılarımızı, sorunlarımızı iş birliği uyum ve bu çerçevede olaylara bakarak, muhatap kurumlarımızla çözüm yoluna gidiyoruz. Şimdiye kadar da bunları gerçekleştirdik. İlimizin biraz önce dediğim en önemli sorunu işsizliktir. Biliyorsunuz ilimiz özellikle genç işsiz noktasında, ülkenin en genç işsizine sahip illerin başında geliyor. Yaş ortalamamız 20-21 civarlarındadır. Nüfusumuzun yüzde 60-70’i otuz yaş altı bir nüfus teşkil etmektedir. Bunun için de bu insanlarımıza, gençlerimize, çocuklarımıza iş yaratmak zorundayız. Bunlara çalışma alanları ihdas etmek zorundayız. Bizim böyle bir lüksümüz, öyle bir şeyimiz yok” dedi.
“Ülkemizin en gözde firmaları Van’a geldi”
Açıklamalarına devam eden Aslan, “Dolayısıyla bundan dolayı bizler özellikle bakanlığımızla Sayın Valimizin önderliğinde, diğer kamu kurumlarımızın yatırımcı kuruluşlarımızla beraber 5. bölgemizde bir tekstil hazır giyim OSB alanı yarattık. Yüz hektarlık alan üzerinde. Bu alanda şimdiye kadar 42 hektarlık bir bölgesinde altyapı çalışmaları tamamen Van Valiliği, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı, Valilik koordinesinde tamamlanıp orada şu an 14-15 tane yer tahsis ettik. Bu tahsis ettiğimiz firmalar hamdolsun ulusal bazda ülkemizin en gözde firmalarıdır. Özellikle Ege Bölgesi'nin, Ege İhracatçılar Birliği'ne bağlı firmaların tahsisiyle beraber orada şu an çok ciddi inşaat çalışmaları yürütülmekte. 30 bin, 20 bin metrekareler kapalı alanlar oluşturulmakta ve inşallah oradaki yerlerimizde bunlar tamamlandıktan sonra baharla beraber zaten orada üretim süreçleri de başlayacaktır. Çok Ciddi bir istihdam, çok ciddi bir üretim alanları oluşturulacaktır. Aynı zamanda yaklaşık bir sene önce Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı, Gençlik Spor Bakanlığı, Sanayi Teknoloji Bakanlığı bunların iş birliğiyle altı tane beş bin metrekare kapalı alanlı 6 tane tekstil fabrikası yapıldığı, inşaatları tamamlandı. Orada da üretimler başladı. Şu an bir iki tane fabrikamızda üretim başladı. İnşallah yakın zamanda 5-6 tane fabrikamızda tamamen üretimler başlayacaktır. Aynı bölgede Sayın Valimizin direktifleriyle Büyükşehir Belediyemiz, Van Valiliğimiz tarafından 9 tane fabrika binası tekrar orada inşa edilecek. İnşallah onların da yakın zamanda ihale süreçleri tamamlanıp, inşaat süreçleriyle beraber hedefimiz Temmuz, Ağustos’tan sonra orada da üretimlerin başlamasıdır” diye konuştu.
“4. etapta ciddi bir üretim hattı oluşacak”
Aslan, “100 hektarlık alan üzerinde kalan bizim 58 hektarlık bir alanımız vardı. Onun da şu an altyapı çalışmaları için projeler, programlar, planlama alkışları yapılmakta. İnşallah o da tamamlandıktan sonra orada da tahsisler başlanacak. O bölgede çok ciddi bir inşaat süreci, üretim süreçleri, makine, ekipman prosesleri hazırlanıp, üretim hatları oluşturulacak ve üretim ve istihdam başlayacaktır. Orada özellikle o bölgedeki firmalarımız hem Türkiye kapasitesine yakın çok hacimli, kapasiteli hem üretim olarak hem istihdam olarak çok ciddi hacimlere sahip fabrikalar. İnşallah en küçük firmamız orada 400, 500 tane elemanla işe başlayıp, çalışacak olan firmalarımız. İnşallah o süreçleri tamamladıktan sonra Allah'ın izniyle organize sanayi bölgemizin genelinde ve tekstil bölgesinde artık 20, 25, 30 bin istihdam konuşmuş olacağız. Bu 2-3 sene içerisinde inşallah bütün bu süreçler herhangi bir aksilik, çok büyük bir problem çıkmazsa bu süreçler tamamlanacak. Aynı zamanda bizler tekstile yoğunlaştığımız gibi karma organize sanayi bölgesinin de ilin ve bölgenin ihtiyaçlarını giderecek olan ürünlerin de üretilmesi noktasında ciddi çalışmalarımız devam etmektedir. Özellikle uluslararası firmaların, yabancı uyruklu firmaların organize sanayi bölgemize çok ciddi teveccühü var. Çok ciddi bir talep var. Biz şimdiye kadar 6 tane yabancı uyruklu firmaya yer tahsis ettik. Onların 3-4 tanesinde şu an inşaat süreçleri tamamlandı. İnşallah yakın zamanda makine parkurlarını tamamlayıp üretime başlayacaklar. Bunlar özellikle hem teknolojik, hem yüksek teknoloji katma değeri yüksek üretimler yaratıyorlar. Hem istihdam yaratıyorlar. Yakın zamanda buradaki firmalar üretime başlayarak 4. etapta ciddi bir üretim hattı oluşturacaklar. Bu firmalar çok önemlidir. Bunlardan bir kaçı ilimizde en büyük sermayeye sahiptir. Bunlar binin üzerinde istihdam oluşturacaklar. Hedefleri Avrupa’ya ihracat yapmak, üretim hedeflerini bu şekilde yapıyorlar” dedi.
“Yenilenebilir güneş enerjisi konusunda çok ciddi çalışmalar yürütüyoruz”
Güneş enerjisi konusunda ciddi adımlar atıklarını söyleyen Aslan, “Biz yıllardır Türkiye ile İran arasında ortak bir organize sanayi bölgesi kurulması yönünde isteğimiz vardı. Buradaki yetkililer birçok kez girişimde bulundu ancak gerçekleşmiyordu. Şimdi hamdolsun bugün Organize Sanayi Bölgemizdeki yatırımlar, talepler bütün bunların önüne geçmiş oldu. Şuan İran’da çok ciddi talepler var. OSB olarak bu taleplere cevap verebilmek için 5. Etapta 63 hektarlık alanımızın fizibilite çakışmalarını yapıp tamamladık. Bakanlığımıza sunduk, Cumhurbaşkanlığı Stratejik Bütçe’de onaylandı. Şuan alt yapı çalışmaları için uygulama çalışmalarını hazırlıyoruz. İnşallah yakın zamanda ihalesi tamamlandıktan sonra tahsislere başlayacağız. Hedefimiz ilimizi kalkındırmak, büyütmek, insanlarımızın refah seviyesini yükseltmek, hep beraber mutlu olmak için çalışıyoruz. Bizler beraber mücadele edersek inşallah birlikte başaracağız. Van Organize Sanayi Bölgesi’ni cazip hale getirmemiz gerekiyor. Bunun içinde yapısını güçlendirmemiz gerekiyor. Elektrik, su, doğalgaz, kanalizasyon gibi ihtiyaçların giderilmesi lazım. Biz şuan elektrik alt yapısını güçlendirdik. Van Türkiye’nin en verimli güneş alan kentidir. Şuan OSB’de yenilenebilir güneş enerjisi konusunda çok ciddi çalışmalar yürütülüyor. Birçok firmamız güneş enerji sistemini kurdu. Yakın zamanda bunu bütün fabrikalara yayılacağını düşünüyorum. Bu hem çevre kirliliğinin önlenmesi, hem maliyetlerin düşürülmesi noktasında sürekli enerji alımı anlamında katkı sunacaktır. Ayrıca burada ürettiğimiz her enerjinin ülkemize giren yabancı kaynaklı enerjinin düşmesine neden olacak. Bu şekilde dış ticaret açığımızın bir nebze de olsa kapanacak olması demektir. Van Büyükşehir Belediyesi ile kanalizasyon, su gibi çalışmalarda birlikte çok güzel çalışıyoruz. Organize Sanayi Bölgemizin kanalizasyonunu yaptığımız bir çalışmayla tamamen ileri biyolojik arıtma tesisine bağlayarak sorunumuzu çözdük. En önemlisi Van Gölü konusunda hepimizin çok hassas olması gerekiyor. Van Gölü çok kıymetlidir. Bizlerde gelecek nesillere temiz bir Van Gölü bırakmak için yoğun çaba harcıyoruz. Van Gölü’nü kirletecek tüm çalışmalardan uzak duruyoruz” dedi.
“İlimizin ve bölgemizin kalkınması için her türlü çabayı sarf ediyoruz”
Aslan son olarak şunları söyledi; “Organize Sanayi Bölgemizde çok ciddi çalışmalar var. İnsanlarımız çalışıyor, bayan kardeşlerimiz çalışıyor ve bölgemizin en büyük problemlerinden biri çalışan bayan kardeşlerimiz evlendikten sonra işi bırakmak zorunda kalıyor. Bu da hem istihdam kaybına hem kalifiye eleman kaybına sebep olmaktadır. Bunun içinde Bakanlığımız, Valiliğimiz, Milli Eğitim Müdürlüğümüz ve Büyükşehir Belediyemizle birlikte Organize Sanayi Bölgesinde çalışacak olan bayan kardeşlerimizin çocuklarının eğitimi için bir ana okulu ve kreş proje çalışmalarımızı yaptık. Allah’ın izniyle bahar mevsiminin gelmesiyle beraber inşaat çalışmalarına başlanacak. Organize Sanayi Bölgemize bir de çarşı kazandırıyoruz. İnsanlarımızın hoşça vakit geçirebilecekleri, sosyal aktivelerinin yapılacağı, ihtiyaçların giderileceği bir çarşı projemizde önümüzdeki dönemde OSB’mizde yapacağız. Ayrıca çalışanlarımızın ve yatırımcılarımızın sosyal sportif faaliyetlerini yürütmeleri için kapalı spor salonu hayata geçiriyoruz. İhalesi yapıldı. Bahar mevsimiyle beraber temelini atacağız. 2018 yılında OSB’mize kazandırdığımız mesleki ve teknik lisede bin öğrenci eğitim görüyor. Bunu bir üst seviyeye çıkarmak için yaklaşık bir yıldır Van YYÜ ile beraber çalışıyoruz. Van YYÜ’ye bir alan tahsis ettik. Buraya bir tane de Van YYÜ’nün teknik meslek yüksek okulunun açılması için talepte bulunduk. Van YYÜ Rektörü YÖK’e teklif etti ve kabul edildi. Kaynakları oluştuğu zaman projemiz hayata geçirilecek. Biz bütün çalışmalarımızı arkadaşlarımızla konuşarak, danışarak, istişare ederek hayata geçiriyoruz. Bütün kurumlarımızla koordineli bir şekilde ortak çalışma yürütüyoruz. Biz ilimizin, bölgemizin kalkınması için elimizden gelen her türlü çabayı sarf ediyoruz. Cenabı Allah yaptığımız çalışmalarda Muvaffak etsin. Gücümüz yettiğince üretim yapan insanlarımıza kolaylık sağlamak için mücadele etmeye devam edeceğiz. Yönetimimle beraber hiçbir mesai gözetmeden her zaman üreticilerimizin yanında olduk. Ülkemizin menfaati için her türlü çalışmanın içinde olduk, olmaya devam edeceğiz.”