Astım hastalarını en çok grip etkiliyor
Türkiye'deki her 5 çocuktan birinde alerjen veya alerjik astım hastalığının göründüğünü belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Melih Yaman, astım ataklarını en fazla etkileyen sebeplerden birinin grip olduğunu, bu nedenle de grip aşısının bu hastalara önerdiklerini söyledi.
Medical Park Elazığ Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Melih Yaman, çocuklarda mevsim değişmesiyle görülen alerjik ve astım hastalıkları hakkında bilgi verdi. Astım hastalığının hava yollarının daralmasıyla kendini gösteren ve ataklar şeklinde krizler şeklinde ortaya çıkan sık sık öksürük hırıltılı solunum nefes darlığıyla şikayetleriyle belirtiler veren çocuklarda özelikle dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Uzm. Dr. Yaman, "Çocuklarımız dönem dönem krizler olduğu zaman haricinde yine normal dönem geçiriyorlar. Daha sonra tekrar krizler ortaya çıkıyor.
Özelikle mevsimler geçişlerde yani bahar aylarında daha fazla olmak üzere polenlerin olduğu çayır, çimenin bol olduğu zamanlarda çocuklarımız daha fazla etkileniyorlar. Eğer çocuğumuzda öksürük, hırıltı özelikle de gece öksürüğü fazla oluyorsa burada aklımızın köşesinde çocuğumuzun acaba alerjik bir durum var mı, alerjik astım var mı düşünmemiz lazım. Şu anda hava da birçok alerjen duman var. Bunların içerisinde polenler, ev tozları, kimyasal ürünler, anne baba ve bebelerin kullandığı deodorantlar, parfümler, hatta hamam böceği, kedi tüyü, köpek tüyü gibi süt ve süt ürünlerinde karşıda birçok çocuğumuz da alerjik reaksiyonlar görebiliyoruz. Eğer çocuğumuzda özelikle gece ve daha da özellikle sabaha karşı öksürük şikayetlerimiz oluyorsa kuru bir öksürük oluyorsa mutlak suretle acaba çocuğumuzda astım alerjik bir durum var mı diye aklımıza gelmesi lazım hele ki ebeveynlerde aile de astımlık bir durum varsa özellikle mutlaka çocukta da olma ihtimali göz önüne almamız lazımdır. Çünkü genetik özelliği çok fazla olan bir durumdur" dedi.
5 ÇOCUKTAN 1'İ ALERJEN VE ALERJİK ASTIM HASTASI
Çocuklarda alerjik ve astım hastalıklarının bölgesel olarak değişim gösterdiğini vurgulayan Uzm. Dr. Yaman, "Neredeyse Türkiye de her 5 çocuktan bir tanesinde maalesef alerjen ve alerjik astım söz konusu olabiliyor. Çocuğumuz en fazla kuru öksürük, hırıltı, yani çocuğumuz nefes alır verirken hırıltılı bir durum söz konusu oluyor. Çocuklarımızda nefes darlığı olabilir. Biraz daha büyük çocuklarımızda ise göğüste bir sıkışma hissi olabilir. Ebeveynin bize vermiş olduğu bilgiler dahilinde biz bazı testler yapıyoruz. Kan testlerimiz, akciğer grafiğimiz ve genel fizik muayenesi ile astım olup olmadığı veya alerjik bir durum olup olmadığı kanaate varıp ona göre tedavimizi düzenliyoruz. Tabi bu astım ve alerjik durum birçok hastalıkla karışabilir. Nezle olan çocuklar olabilir. Grip olabilir. Soğuk algınlığı aynı şekilde bronşit hastalıklarıyla karışabilir. Özellikle onları da ayırt etme konusunda uyanık olmamız lazım ki verdiğimiz tedavi çocuğun sağlığını bozacak şekilde olmaması gerekiyor" diye konuştu.
"ASTIM HASTALARINA GRİP AŞISINI ÖNERİYORUZ"
Çocuk sağlığında ebeveynlerin dikkat etmesi hususunda bilgiler aktaran Uzm. Dr. Yaman, "Alerjik durumu olan çocuklarda teşhis koyduktan sonra birçok aile hele ki öksürük şikayeti var, hırıltısı varsa genelde antibiyotik başlatıyor. Çok yanlış bir durum bazen ailelerden gelen şey yani senede yedi sekiz defa bu şikayetler oluyor. Antibiyotik kullanıp şikayetleri devam eden çocuklarımızın sayısı çok fazla bunlarda muhtemelen alerjik olma durumu olabilir diye onları biraz daha ayrıntılı muayene etmek lazım. Eğer çocuğa teşhis konulmuşsa şuna karşı bir alerjisi var dediğimiz zaman eğer bu alerjen maddenin çocuğumuzdan uzaklaştırdığımız takdirde tabi ki en güzeli odur. Mesela sigara kullanımı, genelde ebeveynler çocukların yanında maalesef içiyorlar. Biz buna müsaade etmiyoruz. Çocuk hele astımlı çocuk, alerjisi olan bir çocuk bundan çok fazla etkileniyor. Bir kere sigarayı çocuğumuzdan uzak tutmamız lazım. O ortamdan uzak tutmamız lazım. Veyahut da çocuğumuz süt, fındık, fıstık ve polene karşı bir alerjisi varsa aynı şekilde o alerjen olan maddeyi çocuğumuzdan uzaklaştırdığımız takdirde çocuğumuzun o ataklara, o krizlere girmesini engelliyoruz. Bir diğeri de özellikle astımlı olan çocuklarımıza grip aşısını öneriyoruz. Grip aşısı her hastaya, her çocuğa önerilmiyor ama bu tür hastalıklarda öneriyoruz. Çünkü astım ataklarına en fazla provoke eden, en fazla oluşturan sebep griptir. Dolayısıyla çocuğun gribe yakalanmaması lazım, soğuk algınlığına yakalanmaması lazım ondan dolayı biz bu çocuklarımıza grip aşısını öneriyoruz" şeklinde konuştu.