Atatürk’ün ölümü Van’ı nasıl etkiledi?

Bu yazı üniversite kuruluş çalışmaları Atatürk’ün ölümü sonrası durdurularak modern kent projesi elinden alınan Van’ın öyküsüdür.

Kentimizin ve toplumumuzun silinen hafızasına katkı sağlamak üzere YYÜ Yrd. Doç. Dr. Abdulaziz Kardaş’ın “Demokrat Parti İktidarı Döneminde Doğuda Bir Üniversite Kurma Çabaları (1950-1958)” başlıklı makalesinden de yararlanarak Van Üniversitesi’nin Erzurum'a kaydırılmasının aslında yerel bir konu olmadığını, aksine uluslararası  çevreleri ilgilendiren, emperyalistleri rahatsız eden, gelişmişlik farkını  kaldırmayı hedefleyen  kalkınma  projesi olduğunu aşağıda bilinmeyen bazı gerçekler ışığında okuyunca daha net anlayacaksınız.

Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, 1930’larda Ankara’da ve Van’da birer üniversite kurulması düşüncesini hayata geçirerek çalışma başlatılması talimatını veriyor. Atatürk Van için talimat vermekle kalmıyor,  1915’de yakılıp yıkılan, Rus işgaline uğrayan,  ahalisi Ermeni çetelerince katledilen, geride sağ kalan insanları yaprak misali savrulan,ağır travma geçirerek toplumsal hafızasını kaybeden, 1918’de düşman işgalinden kurtarılan, 1920’de kent nüfusu 3 bin , 1935’de, kent nüfusu 9 bin 563'e, toplam  nüfusu 70 bin  ulaşan,  devlet kademeleri ve  siyasette temsilcisi bulunmayan, bir anlamda sahipsiz kalan, büyük acılar ve yıkımlar yaşayan ve küllerinden doğan  Van’ın gönüllü hamiliğini yaparak Van Üniversitesi kuruluş çalışmaları ve  düşündüğü  Van projesini  bizzat takip ediyor.

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme