Avrupa Hareketlilik Haftası etkinlikleri başladı

Büyükşehir Belediyesi, Avrupa Hareketlilik Haftası kapsamındaki etkinliklere bisiklet turu ile start verdi. Büyükşehir Belediye Başkanı Abdullah Zeydan ve yardımcısı Neslihan Şedal'ın katıldığı etkinlikte, 'Duyarlı Toplum, Temiz Van' sloganıyla düzenlenen temizlik kampanyasına da dikkat çekildi. 

Büyükşehir Belediyesi, “Paylaşımlı Kamusal Alanlar” temasıyla Avrupa Hareketlilik Haftası etkinliklerine başladı. Bu kapsamında, Büyükşehir Belediye Başkanı Abdullah Zeydan ve yardımcısı Neslihan Şedal’ın yanı sıra merkez ilçe belediye başkanı, sivil toplum örgütleri, spor kulüpleri ve yurttaşların katıldığı bisiklet turu etkinliği, Kent Park’ta başladı. Akan trafikte Musa Anter Parkı’na kadar pedal çeviren Zeydan ve Yedal beraberindekiler, burada basın açıklaması gerçekleştirdi. Zeydan ve Şedal konuşmalarında kentin en büyük sorunlarından biri olan trafik sorununa dikkat çekerek, temizlik kampanyası için ise çağrılarını yineledi. 

Trafik ve ulaşım sorunu

Göreve başladıklarından bu yana eşitlikçi bir belediyecilik anlayışı ile hareket ettiklerini ifade eden Şedal, demokratik katılımcı, şeffaf ve sosyal eşitlik, hak temeline dayalı bir anlayışla çalıştıklarını belirterek, “Buradaki amacımız kentte en temel ve derinleşmiş sorun haline gelen trafik ve ulaşım sorununa dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmaktır. Bu sorunu ifade ederken sadece belediye yönetimi değil, bu sorunu en derin şekilde yaşayan halka çağrı yaparak, bugün buraya geldik. Avrupa Hareketlilik Haftası’nın en temel amacı ise kentlerde bir takım sorunları, bu hareketlilik ile çözüme kavuşturmaktır. Bizler de kentimizde en temelde trafik ve ulaşım sorununa karşı duyarlılık oluşturmak ve bu bilinci açığa çıkarmak adına pedal çevirdik. Bu sorunu toplu taşımayı tercih etmek, yürüyüş parkurları oluşturmak ve bisiklet sürüşünü teşvik etmekle çözüme ulaştıracağımızı söylemiştik. Burada daha güvenli ve daha ekolojik bir ulaşım hedefliyoruz” dedi. 

‘Bu doğa, bu tarihi zenginlikler hepimizin’

Ekolojiye dayalı kentler yaratmak, sürdürülebilir kentler yaratmak ve ekolojik dengeyi sağlayabilmek açısından da bu etkinliklerin önemli olduğunu vurgulayan Şedal, “Daha önce de ifade ettiğimiz gibi bu doğa, bu tarihi zenginlikler hepimizin. Bunları korumakta da hepimiz sorumluluk sahibiyiz. Bu hafta boyunca tüm Van halkını dezavantajlı gruplar için de yaşanabilir bir kent yaratabilmek ve hep birlikte bu kenti yönetebilmek, eşitliği adaleti hep birlikte yerinde yönetimle oluşturabilmek için halkı bu etkinliklere davet ediyor ve katılımlarından dolayı herkese teşekkür ediyoruz” diye konuştu. 

‘İmkânlarımız kısıtlı ancak yapabileceklerimiz de çok’

Daha sonra konuşan Zeydan ise, “Avrupa Hareketlilik Haftası'nın, amacı daha ekolojik, daha demokratik, daha katılımcı, daha eşitlikçi, daha güvenli, daha sağlam, daha erişilebilir, daha yeşil ve daha yaşanılabilir kentler inşa etmek ve buna teşvik etmektir. Bu anlamda bizler de hep söyledik; kentimizi daha yeşil, daha ekolojik, daha demokratik, daha eşitlikçi, daha katılımcı, daha kapsayıcı, daha sağlam ve daha güvenli bir anlayışla yöneteceğiz. Bu anlayışla bizler de bugün bu değerlere sahip çıkma ve bu değerleri kentimizin her alanında yayma anlamında pedal çevirdik. Biliyoruz; imkânlarımız kısıtlı ancak yapabileceklerimiz de çok. Bu anlamda katılımcı bir anlayışla, kentimizin dinamikleriyle başta imar, ulaşım, trafik, çevre, kültür ve tarım alanları olmak üzere her alanda üstümüze düşen bütün sorumlulukları kentin dinamikleriyle birlikte yerine getireceğiz” dedi.  

‘Büyükşehir'e yakışır bir görüntü ortaya çıkaralım’ 

Özellikle son süreçlerde yaratılmak istenen algılara halkın kanmadığına dikkat çeken Zeydan, şunları söyledi: “Biliyorsunuz biz üç hafta önce bir temizlik kampanyası da başlatmıştık. ‘Duyarlı Toplum, Temiz Van’ anlayışıyla halkımız büyük bir sahiplenmeyle, büyük bir duyarlılıkla temiz bir kent yaratma adına bu süreci destekliyor. Biz de bu anlamda Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri olarak daha da temiz, daha da yeşil, daha da güvenli, katılımcı, demokratik ve eşitlikçi bir kent yaratma adına önümüzdeki süreçte çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Buradan şunu da ifade edelim, nasıl ki biz temizlik kampanyası için kentin bütün dinamikleri ve demokratik kitle örgütleri, emek örgütleriyle birlikte bir kampanya süreci başlatmışsak, çok yakın bir süreçte kentin özellikle kaldırım ve yollarda esnafımızın daha duyarlı olması için önümüzdeki süreçte geniş kapsamlı bir kampanyamız da olacak. Bu konuda değerli halkımızdan, değerli esnafımızdan da büyük bir duyarlılık bekliyoruz. Bu anlamda halkımıza tekrardan da buradan çağrı yapıyoruz; lütfen; Büyükşehir'e, bir kente yakışır bir görüntü ortaya çıkarma adına herkesin kendi duyarlılıklarımızı ve sorumluluklarımızın bilinciyle hareket edelim. Biz tekrar daha yeşil daha yaşanılabilir, erişilebilir daha da temiz bir kent yaratmak adına bugün pedal çeviren tüm duyarlı arkadaşlarımıza ve halkımıza saygılarımızı sunuyoruz.”

Avrupa Hareketlilik Haftası etkinlikleri 19 Eylül tarihine kadar çeşitli etkinliklerle devam edecek. 

Bakmadan Geçme