• Haberler
  • Güncel
  • BAKAN KURUM, VAN GÖLÜ'NDE ÖZEL ÇEVRE KORUMASININ İLAN EDİLECEĞİNİ AÇIKLADI

BAKAN KURUM, VAN GÖLÜ'NDE ÖZEL ÇEVRE KORUMASININ İLAN EDİLECEĞİNİ AÇIKLADI

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Cumhurbaşkanının onayıyla, Van Gölünde özel çevre koruma projesi ilan edeceklerini duyurdu.

Vansesi Haber Merkezi

Dünyanın en büyük sodalı gölü ve Türkiye’nin en büyük gölü olan Van Gölünü kirlilikten kurtarmak ve gelecek nesillere daha temiz bir şekilde bırakmak için Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının destekleriyle sürdürülen balçık ve dip çamuru temizliği çalışmaları devam ediyor. Bu kapsamda gezi ve ziyaretlerde bulunmak üzere Van’a gelen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ve beraberindekiler gölde devam eden dip çamur temizliğini takip etti.

Bakan Kurum’a Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, AK Parti Van Milletvekilleri İrfan Kartal, Abdulahat Arvas, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Fatih Çelikel, İlçe Belediye Başkanları, Ak Parti İl Başkanı Kayhan Türkmenoğlu da eşlik etti.

Çalışmaları izleyip gazetecilere açıklamalarda bulunan Bakan Kurum, Van Gölünün ekolojik yapısını, tarihini ve kültürünü her zaman için önemsediklerini kaydetti.

Dip çamuru projesini diğer çevre projelerinde olduğu gibi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan himayesinde düzenlediklerini belirten Bakan Kurum, ‘‘Proje kapsamında bir eylem planı ortaya koyduk. Van Gölü kıyısında yaklaşık 14 Kilometrelik bir güzergâh da 3 etap halinde dip çamuru temizliği yapacağız. Toplamda 2 milyon 700 bin metre küp bir çamurdan bahsediyoruz. Valiliğimiz ve Belediyelerimizle koordinasyonlu bir şekilde 1. Etapta 3 buçuk kilometre İskele sahilinde çalışıyoruz. Etaplar halinde 14 km tamamlayacağız. Haziran-Temmuz ayları gibi ilk etabını tamamlayacağımız projede şuana kadar 130 bin metre küp dip çamurunu temizlemiş olduk. Bu sayede burada daha önce rastlanmamış ördek ve kuşlarımız da artık Göl kıyısında yaşamaya başladı. Bu bizim adımıza çok sevindirici. Bir diğer sıkıntı da kokuydu. Vatandaşlarımızın kokudan parkta oturamıyorlardı, dinlenemiyorlardı. Bu Ramazan ayında parkımız dolmaya başladı. Projemiz tamamlandığında sahilimiz daha da yürünebilir, gezilebilir, bisiklete binilebilir bir alan olacak. Bu proje kapsamında Tuşba’dan Üniversiteye giden Millet bahçemizin etaplar halinde tamamlanacağını belirtmek istiyorum. Bu alanda toplamda 717 bin metre kare. İnşallah ilk etabını Haziran ayında çıkacağız’’ dedi.

Van gölü havzasında arıtılmamış hiçbir suyu göle bırakmayacaklarını belirten Kurum konuşmasına şöyle devam etti.

‘‘Van Gölü ve etrafında koruma projesi kapsamında ne kadar il ve ilçemiz varsa atık sularının Van Gölüne bırakılmaması adına da örnek bir çalışma yürütüyoruz. Bu sayede de bu koruma projesini sürdürebilir sit alanıyla birlikte, Cumhurbaşkanımızın da onayıyla, Van Gölünde özel çevre koruma projesi ilan etmektir. Bununla birlikte bu süreci tek elden yönetiyor olacağız. Hedefimiz 2025 yılına geldiğimiz de bu dip çamuruyla alakalı temizliğin tamamen bitip, etrafından ki arıtma tesislerinin ihalesinin yapıldığı bir Marmara hayalimiz vardı. Bu aynı hayal ve hedefimiz Van ve Van Gölü içinde vardır. İnşallah buradaki çalışmayı ayını kararlılıkla sürdüreceğiz. Bakanlık olarak bu güne kadar her türlü desteği verdik, vermeye de devam edeceğiz. Van Gölü inşallah eski haline dönecektir.’’

Yorumlar 1
Dere ve kanallar neden temizlenmiyor 15 Nisan 2022 23:40

ŞAMRAN, AKKÖPRÜ, KURUBAŞ BAŞTA OLMAK ÜZERE MAHALLERDEN GEÇEN BÜTÝN DERE VE KANALLARIN İLGİLİ KURUMLAR TARAFINDAN TEMİZLENMESİNİ İSTİYORUZ.

Bakmadan Geçme