Bakan Yardımcısı Çiftci: Kuşak ve Yol Projesi Bir Kazan-Kazan Projesidir
'Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftci, İtalya'nın Venedik şehrinde İtalya merkezli Ambrosetti (Avrupa Evi) ile Çin merkezli Çin Kalkınma Enstitüsü'nün ev sahipliğinde gerçekleştirilen 'Kuşak ve Yol: Avrasya'da Yeni Gelişme Dalgasını Yakalayın' başlıklı üst düzey uluslararası foruma katıldı.
Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftci, İtalya’nın Venedik şehrinde İtalya merkezli Ambrosetti (Avrupa Evi) ile Çin merkezli Çin Kalkınma Enstitüsü’nün ev sahipliğinde gerçekleştirilen “Kuşak ve Yol: Avrasya’da Yeni Gelişme Dalgasını Yakalayın” başlıklı üst düzey uluslararası foruma katıldı.
Foruma Bakanlığımız heyeti yanında; İtalya, Çin, Türkiye, Azerbaycan, Gürcistan gibi “Kuşak ve Yol” projesinde özellikle ülkemizin de yer aldığı “Orta Koridor” rotasında önemli bir yere sahip olan ülkelerden Bakan Yardımcıları, Büyükelçiler, Akademisyenler, düşünce kuruluşları ve uluslararası pek çok firmanın üst düzey yetkilileri katıldı.
Toplantının açılışında konuşan Bakan Yardımcısı Çiftci, 2013 yılında Çin Devlet Başkanı Jinping tarafından ortaya konulan ve Avrasya Bölgesinin geleceğine damga vuracak nitelikte gördükleri “Kuşak ve Yol Projesi”ne Türkiye olarak başından beri aktif olarak katkı sunma düşüncesinde olduklarını ifade etti.
Bakan Yardımcısı Çiftci, 60’tan fazla ülkeyi, 40 milyon kilometrekarelik bir coğrafi alanı ve 4 milyarlık bir nüfus potansiyelini barındıran söz konusu projenin nihai amacının; devasa ve birbiriyle entegre altyapı, ulaştırma, yatırım, enerji ve ticaret ağı oluşturmak suretiyle Avrasya Bölgesinde ve tüm dünyada sürdürülebilir kalkınmaya destek olmak olduğunu belirtti.
Projenin başarısı için tüm bölge ülkelerinin işbirliği yapması gerektiğini vurgulayan Çiftci, projenin finansmanında önemli bir rol üstlenecek olan Asya Altyapı Yatırım Bankası’na (AIIB) Türkiye olarak 2,6 milyar dolarlık bir sermaye katkısı ve 2,48 oy hakkı ile katılım sağladıklarını dile getirdi.
Türkiye, Gürcistan, Azerbaycan, Türkmenistan, Kazakistan, Özbekistan, Afganistan ve Pakistan üzerinden Çin’i Avrupa’ya bağlayan orta koridorun geliştirilmesine özel önem verdiklerine dikkat çeken Bakan Yardımcısı Çiftci, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Proje kapsamında tüm alanlarda yapılacak çalışmalar ve yürütülecek projelerde Çin ile ortak çalışmalar yapmak üzere Mutabakat Zaptı imzalandı. Başta Bakanlığımız olmak üzere Türkiye’deki tüm Bakanlıklar ve kamu kuruluşları, söz konusu projenin gerek ülkemiz ve gerekse tüm Avrasya Bölgesi için ne kadar önemli olduğunun farkında ve çalışmalarımızı bu doğrultuda planlıyoruz. Bakanlığımız da en başta İpek Yolu Girişimi, Kervansaray Projesi, E-TIR projeleri ve TIR Sisteminin uygulanmasının yaygınlaştırılmasına dönük çalışmalar ile Dünya Ticaret Örgütü Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması’nın uygulanmasına dönük çalışmalar yürütmekte ve tüm çalışmalarda bu hususa özel önem vermektedir. Diğer ülkeler tarafından yürütülen çalışmalara da azami katkıyı sunma gayreti içerisindeyiz.”
Çiftci, Kuşak ve Yol Projesi’ni Avrasya’daki tüm aktörlerin katkı vermesi gereken ve her ülkenin yarar sağlayacağı bir kazan-kazan projesi olarak gördüklerini vurgulayarak, “Bu çerçevede, Türkiye’de son yıllarda hızla faaliyete sokulan veya inşaatları devam eden Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi, Edirne-Kars Hızlı Demiryolu Projesi, Marmaray, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Avrasya Tüneli, İstanbul’daki 3. Havalimanı ve köprü projeleri gibi devasa boyutlu projelerin her birinin aynı zamanda Kuşak ve Yol Projesi’ne katkı sağlayacak projeler olarak görülmesi gereklidir” dedi.
Forum’da yapılan sunuşlar, ortaya konulan değerlendirmeler ve veriler ışığında, Kemer ve Yol Projesi’nin sadece ticari ve ekonomik getirileri olan bir proje olmadığı; bunun ötesinde Avrasya’da ticari, ekonomik, siyasi, kültürel, sosyal anlamda da ülkeler arasında işbirliğini, etkileşimi ve iletişimi üst düzeye çıkarabilecek çok boyutlu bir Proje niteliği taşıdığı; Projeye katkı ve katılım sağlayan her ülkenin bu gelişmelerden hep birlikte yarar sağlayacak olması hasebiyle projenin “kazan-kazan” prensibini esas alan topyekün ve sürdürülebilir bir kalkınma projesi olduğu; hususlarında bir görüş birliğine varıldı.
Türkiye’nin Roma Büyükelçisi Murat Salim Esenli’nin de panelist olarak katılım sağladığı söz konusu Forum esnasında Bakan Yardımcısı Çiftci, katılımcı üst düzey yetkililerle ikili görüşmeler de yaptı.