Bakanları bekliyoruz
Başkentin üst tepelerinde yer alan bakanlara, bürokratlara derdinizi, sorununuzu anlatmanız pek kolay değil. İlgili bakanın, bürokratın yoğun gündemi arasında size ayıracağı zaman ne kadar uzun olursa olsun hep kısıtlıdır.
Başkentin üst tepelerinde yer alan bakanlara, bürokratlara derdinizi, sorununuzu anlatmanız pek kolay değil. İlgili bakanın, bürokratın yoğun gündemi arasında size ayıracağı zaman ne kadar uzun olursa olsun hep kısıtlıdır.
Bakan veya bürokrata derdinizi anlatırken ya çok önemli bir telefon gelir ya da beklenmedik önemli misafir içeriye girer. Özel Kalem Müdürü'nün makama giriş çıkışları kalkmanız için uyarı mesajı niteliğinde oluğu için tedirgin eder.
Önceki gün sağlık bakanları arasında en başarılı bakan olarak gösterilen Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ berberindeki bakanlık bürokratlarıyla ilimize ziyarette bulunarak bir gününü Van'a ayırdı. Bakan Akdağ'ın ilimizin çözüm bekleyen sağlık sorunlarına samimiyetle ilgi gösterdi. Sorunları, talepleri ilk ağızdan dinleyerek anında yanıtlaması, önemlidir, değerlidir.
Bakan Akdağ, Vali Murat Zorluoğlu, Milletvekilleri Beşir Atalay, Burhan Kayatürk, kaymakamlar, belediye başkanları, başkan vekilleri, kamu kurum kuruluş yetkilileri, meslek odaları ve STK temsilcilerinin katılımıyla Van'ın sorunlarına ortak çözüm üretmek amacıyla kurulan Van Güçbirliği Platformu 6. Toplantısı sağlık gündemiyle gerçekleştirildi. Toplantıda Van halkını temsil eden atanmış ve seçilmişler Bakan'a bazı sorular yönelttiler. Bakan Akdağ soruların bir kısmını yanıtladı, bazıları için de not alarak gerçekleşmesi için talimat verdi.
Toplantıdan bazı bilgiler ve sonuçlar çıktı:
Eski Van Devlet Hastanesi yaklaşık 10 yıl önce Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne dönüştürüldü. Bölgesel sağlık hizmetlerinin yanı sıra uzman hekim yetiştirmek üzere uzmanlık eğitimi vermesi öngörülen hastane 2016 yılında Sağlık Bakanlığı Sağlık Bilimleri Üniversitesi'ne bağlandı. Geçen uzun zaman içinde teknik altyapı, kadro açısından eğitim ve araştırma için gerekli asgari şartları yerine getiremediği anlaşılan hastanenin Şehir Hastanesi'ne dönüştürüldüğünü Bakan Akdağ, "Burada ilan ediyorum. Artık Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi ismini kullanmıyoruz. Van Şehir Hastanesi ismini kullanıyoruz" şeklinde açıkladı! Anlayacağınız Van'da bu hastanede uzman hekim yetiştirilmesi hayal oldu. Nokta.
Bakan Akdağ, Van'daki hastanelerin şartları İstanbul'daki birçok hastanede yok, ama toplu olarak bazı hususlarda eksiklik olduğunu belirtti. Ardından Van bugün Türkiye'de bizim nitelikli yatak dediğimiz odasında banyosu, tuvaleti bulunan bir yataklı en kabadayısı iki yataklı odalar açısından Türkiye birincisi bir şehirdir şeklinde konuştu.
Bakalım;
Evet, son yılların en iyi sağlık yatırımları bu dönemde yapıldı. İnkâr eden kör olur, felç olur. Ama nüfusu 1 milyon 100 bin 190 olan Van, sağlık yatırımları büyüklüğü ve kalitesi bakımından nüfusu 762 bin 021 olan Bakanın memleketi Erzurumla asla kıyaslanamaz. Mesela Erzurum'un yaklaşık 50 yıllık sağlık hizmetleri ihtiyacını karşılayacağı belirtilen ve Sağlık Bakanlığı'nca yapımına 2011 yılında başlanan ve depreme dayanıklı izoletörlerinin de kullanıldığı, ameliyathane ve yoğun bakım üniteleriyle birlikte toplam 1200 yatak kapasitesine sahip sağlık kampüsünde, 150 Yataklı Kadın Doğum, 150 Yataklı Çocuk Hastalıkları, 100 Yataklı Onkoloji, 150 Yataklı Göğüs Hastalıkları, 150 Yataklı Kalp ve Damar Cerrahi Hastaneleri yer alıyor. Bunun yanı sıra yatak sayısı 1500 olan inşaatı devam eden Erzurum Şehir Hastanesi var. Van'ın toplam yatak sayısı ise 2 bin 945.
Devam edelim.
2011 depreminin altında ezilen 600 insanın can verdiği yaralı ilçemiz Erciş'te yılan hikayesine dönen Devlet Hastanesi açılmayı bekliyor. Bakan Akdağ mazereti geçerli olmayan gecikmeden dolayı Ercişlilerden daha önce bir televizyon kanalında özür dilemişti. Van'da da bu özrünü bir kez daha yineleyerek, yılsonunda açılacağı sözünü verdi. Göreceğiz.