Bakanlık için konuşulan isimler MHP'li kabine senaryosu
Kabine revizyonu gündeme. Gözler partiyi 2019 seçimlerine hazırlayacak yeni kabinede kimlerin yer alacağına çevrildi.
MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin vereceği karara bağlı olarak, ‘MHP’li ve MHP’siz yeni kabine’ alternatifleri hazırlanıyor. Hürriyet gazetesinden Nuray Babacan'ın kulis haberine göre MHP’ye 2-3 bakanlık gündemde.
CUMHURBAŞKANLIĞI Hükümet Sistemi’ni içeren Anayasa değişikliğine hem TBMM’de hem de referandum sürecinde destek veren MHP’nin kabinede yer alıp almaması, yeni hükümetin ne zaman açıklanacağını da belirleyecek.
MHP KULİSLERİNDE İKİ GÖRÜŞ
MHP ile ‘bakanlık’ görüşmeleri yapılırsa, önümüzdeki hafta açıklanması beklenen yeni kabinenin bir sonraki haftaya kalabileceği iddia ediliyor. MHP kulislerinde iki görüş var. Bazı MHP kurmayları, “Bu bir koalisyon hükümeti olacaksa, koalisyon görüşmelerinin yapılması ve bakanlıkların da bu aşamada konuşulması gerekir. Sığıntı parti görüntüsü vermek istemeyiz. Aksi durumda, hükümette, MHP’li bakan yer almaz ama uyum yasalarına desteğe devam ederiz” diyorlar. Bazı MHP kurmayları ise yeni hükümette 2-3 bakanla temsil edilmenin sakıncası olmadığını, tabanın iktidarda olmayı önemsediğini dile getiriyorlar.
BAŞBAKAN YARDIMCILIĞI İDDİASI
AK Parti kulislerinde ise MHP’nin yeni hükümette 2-3 bakanla temsil edileceğini dile getirenler bulunuyor. MHP’ye bir başbakan yardımcılığı, Kalkınma Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın verilebileceğini iddia edenler var. Partide, MHP’den hiç bakan almadan yeni bir kabine yapılacağını dile getirenler de yer alıyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, Başbakan Binali Yıldırım’la yapacağı değerlendirmelerde, yeni bakanlar kurulu ile yeni MKYK ve MYK’yı da birlikte gözden geçirecekleri ifade ediliyor.
BÖLGESEL DENGELER ETKİLİ OLACAK
AK Parti kulislerine göre, yeni görevlendirmede, bakanların ‘başarı ve başarısızlıkları’ kadar, bölgesel dengeler de etkili olacak. Kulislerde, Başbakan Yıldırım başkanlığındaki yeni kabinede, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın Dışişleri Bakanı yapılabileceği öne sürülüyor. Kabinede Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in kalması durumunda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın yerini koruyacağı; Şimşek’in görevden alınması durumunda ise bu göreve Albayrak’ın getirileceği öne sürülüyor.
YENİ MKYK ERDOĞAN’DAN SONRA
Erdoğan’ın yeni kabinenin belirlenmesinin ardından, görev verilmeyen bazı bakanları MKYK listesine alacağı ve genel başkan yardımcısı yapacağı da dile getiriliyor. Yeni MKYK da 21 Mayıs’ta yapılacak olağanüstü kongrede Erdoğan’ın yeniden genel başkan seçilmesinden sonra şekillenecek. Partinin TBMM grup yöneticilerinin ise ekim ayında yeni yasama döneminde değiştirilebileceği, TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın ikinci dönemde görevine devam edip etmeyeceğinin de, bu süreçte belli olacağı ifade ediliyor.
YERLERİNİ KORUYACAK MUHTEMEL İSİMLER
BAŞBAKAN Yardımcısı Nurettin Canikli, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Bilim ve Sanayi Bakanı Faruk Özlü’nün yerlerini koruyacakları; AB Bakanı Ömer Çelik ile Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın ya görev yerlerinde kalacakları ya da Başbakan Yardımcısı yapılabilecekleri iddia ediliyor.
BAKANLIK İÇİN KONUŞULAN İSİMLER
Cevdet Yılmaz, Abdulhamit Gül, Fatih Şahin, Ahmet Aydın, Kasım Gülpınar’ın ismi yeni bakanlar arasında geçerken, kabinede ikinci kadın bakan olarak Radiye Sezer Katırcıoğlu ve Genel Başkan yardımcılarından Çiğdem Karaaslan’ın adı da geçiyor.
Kaynak: İnternethaber