BAKANLIKTAN TAŞKINLARA ÖNLEM

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, bugüne kadar yaklaşık 1 milyon hektar alanda erozyon kontrol çalışması yapıldığını, bunun yüzde 50'sinin 2003-2011 yılları arasında gerçekleştirildiğini belirtti. 2011 yılında 65 bin hektar alanda erozyon kontrol çalışması yapılarak ülke tarihinin en yüksek rakamına ulaşıldığını kaydeden Eroğlu, 2012 yılında 70 bin hektar ile bu rekorun da kırılacağını söyledi.
Küresel ısınmanın ve iklim değişikliğinin neticesi olarak gerçekleşen mevsimlik ve yıllık yağış toplamlarında nispi değişkenlik ve artışların görüleceğini vurgulayan Eroğlu, bu yağışların neticesinde oluşacak sel ve taşkınları önlemek için sele sebep olan havzaları belirlediklerini söyledi. Sel havzalarının bütün olarak ele alınarak tedbirler alındığını ve erozyon kontrol çalışmaları yapıldığını belirten Eroğlu, "Bu çalışmalarla yüzey akışları yavaşlamakta, akışa geçen yağış alt havzaya daha geç ulaşmakta ve aynı zamanda toprak erozyonunu da önlemektedir" dedi.
"DOĞU ANADOLU BÖLGESİ'NDEKİ MERALAR KURTARILIYOR"
Doğu Anadolu Bölgesi'nin mera alanları bakımından çok zengin bir bölge olduğunu ifade eden Eroğlu, vasfı bozulmuş, erozyona maruz mera alanlarının ani yağışlar neticesinde yüzey akışlarını yavaşlatamadığını, bunun neticesinde havzanın alt kısımlarında bulunan yerleşim yerlerinin sel ve taşkınlara maruz kaldığını, aynı zamanda meraların zarar gördüğünü dile getirdi. Sel ve taşkınları önlemek için dere ıslahlarının yanı sıra mera vasfını değiştirmeden azami yağışlar dikkate alınarak yamaçlarda 10-20 metre aralıklarla, 150 santimetre genişliğinde teraslama yaptıklarını belirten Bakan Eroğlu, "Şiddetli yağışlar bu teraslarda tutularak, toprağın taşınması engellenmekte ve sel zararları önemli derecede azaltılmaktadır" diye konuştu.
Teraslama yapılan mera alanlarının 2 yıl korunduktan sonra tekrar otlatmaya açıldığını ve bu alanlardaki ot veriminin çok yüksek olduğunun görüldüğünü vurgulayan Eroğlu, böylece hayvancılığa da katkı sağlandığını söyledi. Mera bakımından zengin olan ve geçtiğimiz yıllarda yaşanan taşkınlar neticesinde can ve mal kayıplarının yaşandığı Ağrı, Iğdır ve Van illerinde çalışmaların hızla devam ettiğini kaydeden Eroğlu, "Özellikle sonbahar mevsiminin gelmesiyle fidan dikme çalışmalarını hızlandırmış bulunmaktayız. Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde su taşıyan derelerin üst havzalarında, 20 bin dekar alanda ağaçlandırma ve teraslama çalışmaları bitme safhasına gelmiştir. Sonbaharda dikilecek 500 bin adet fidanla çalışmalar tamamlanacaktır. Bu proje için yaklaşık 2 milyon TL harcanmıştır. Iğdır'da 15 bin dekar alanda, Van'da da 10 bin 800 dekar alanda erozyon kontrolü ve teraslama çalışmaları yapılmaktadır" bilgisini verdi.
Bakan Eroğlu, sel ve taşkınlarla mücadele için Devlet Su İşleri'nin dere ıslahları, taşkın koruma ve rüsubat tesisleri yaptığını, bu şekilde son 9 yılda 640 derenin ıslah edildiğini belirtti. Buna paralel olarak Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü ile Orman Genel Müdürlüğü tarafından üst havzalarda ağaçlandırma, erozyon kontrolü ve teraslama çalışmaları yapıldığını anlatan Eroğlu, akışa geçen yağışın daha geç sürede alt havzalara ulaşmasının sağlandığını ifade ederek, "Sel ve taşkınlarla mücadele çalışmalarımız artan bir hızla devam edecek" şeklinde konuştu.

vanhaber, van, haber, van haber

Bakmadan Geçme