Balıkçılar av yasağına uyuyor

İnci kefali balığı avlanma yasağının başlamasıyla birlikte Van'da balık satışı yapan işletmeler av yasağına uyuyor.

Yalçın Arpa

Van Gölü'nde yaşayan inci kefalinin neslinin devamı için üreme dönemi olan 15 Nisan-15 Temmuz arası uygulanan av yasağı geçtiğimiz günlerde başladı.

90 günlük av yasağına uyduklarını söyleyen Vedat Yaman, 40 yıla yakın zamandır abim ve kardeşlerimle birlikte balıkçılık yapıyoruz. Van balığı popülasyonunun artması için tüm Vanlılara büyük görevler düşmektedir. Balığı avlayandan satana, alıp yiyene kadar her kesimin hassasiyet göstermesi gerekir. Van Gölü Havzası'nda yaklaşık 20 bin kişinin ekmek kapısı olan inci kefali balığı ilimiz için önemli bir değerdir. Korunması için herkes üzerine düşen görevi yerine getirmeli. Van Gölü Havzası'nın önemli değerlerinden olan ve Alaska'daki somon balıkları gibi akıntının tersine yüzerek zaman zaman uçarcasına derelere akın eden inci kefali için av yasağı boyunca balık satışı yapmıyoruz. Balıkçı ve fırıncı esnaflarımızdan isteğimiz yasak döneminde kurallara riayet edip Van balığı satışı yapmasınlar. Burada bir görevde fırıncı esnafımıza düşüyor. Van balığı pişirmek isteyen vatandaşlarımıza müsaade etmesinler. Yetkililerde denetimlerini arttırmalı” dediler.

Van Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri, yasağın başlamasıyla iskelelere demir atan balıkçı teknelerini denetleyerek balıkçıları av yasağıyla ilgili bilgilendiriyor.

Bakmadan Geçme