BARAJLAR SU DOLACAK

Önceki gün akşam saatlerinden itibaren etkili olan yoğun kar yağışı hayatı olumsuz etkiliyor. Kar kalınlığının yer yer bir metreyi aştığı kentte kardan kapanan yolları açma çalışmaları devam ediyor. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Fuat Doğu, Van'ın kar bölgesi olduğunu, geçmişte günlerce kar yağdığını belirterek, yoğun kar yağışının şaşırtıcı olmadığını söyledi. DSİ 17. Bölge Müdürü Yunis Şenol da kar yağışlarının fazla olması nedeniyle barajların tamamen dolmasını beklediklerini söyledi.

 Burhan Ergin

 

Önceki gün başlayan ve 24 saat süresince aralıksız devam eden kar yağışının yer yer 1 metreyi aştığı belirtildi. Kardan kapanan yolların açılması için Van Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeler, Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü kar mücadele ekipleri çalışmalarını sürdürüyor.

Van'da geçtiğimiz yıla oranla bu yıl kar yağışlarının fazla olması kentte, su ve enerji sağlayan barajların doluluk oranlarını artırması bekleniyor. Son yağışlarla Erciş Koçköprü, Morgedik, Gürpınar Zernek, Muradiye Sarımehmet, Gölgen ve Sırımlı barajlarında doluluk oranının üst seviyelere ulaşacağı belirtildi. Yağan karların erimesiyle birlikte barajların yanı sıra ilimiz ve bölgemizde bulunan göletlerde de su seviyesinin yükselmesi tahmin ediliyor.

"Bu yıl barajlar tamamen dolacağı için bir sıkıntı beklemiyoruz"

Kış memleketi Van'da kar yağışının sevindirici olduğunu kaydeden DSİ 17. Bölge Müdürü Yunis Şenol, "Van'da bu yıl kar yağışının fazla olması sevindiricidir. İlimize son yılların en yoğun kar yağışı düştü. Şuan kar erimediği için barajlarımıza su girişi olmamıştır. Cemrelerin düşmesiyle Nisan ve Mayıs ayında barajlarımızda su oranlarının tamamen dolmasını bekliyoruz. Van'da yoğun kar yağışı toprağı ve yer altı suyunu da besleyecek. Yağışlar yazın inşallah sulama suyunu da olumlu etkileyecek. Kesintileri asgariye indirecek. Bu yıl barajlar tamamen dolacağı için bir sıkıntı beklemiyoruz. Kar yağışı barajlarımızı olumlu yönde etkileyecek" dedi.

"Barajlar su dolacak"

Gazetemize özel değerlendirmelerde bulunan Devlet Su İşleri 17. Bölge Müdürü Yunis Şenol, barajlardaki su oranının bu yıl etkili olan yağışlarla birlikte yükselmesini beklediklerini belirterek 2020 yılında Van ve ilçelerinin hem içme suyu bakımından hem de sulama suyu bakımından iyi geçeceğini söyledi.

"Doluluk oranın daha iyi olacağını tahmin ediyoruz"

Şenol, "Barajlardaki doluluk oranının bu yıl geçen seneye göre daha da artmasını bekliyoruz. Şuan yağışlı dönemdeyiz. Sezon sonuna kadar bu barajların ve göletlerin tamamına yakınının maksimuma geleceğini ve dolacağını ümit ediyoruz. Geçen seneye göre barajlardaki doluluk oranın daha iyi olacağını tahmin ediyoruz. O yüzden 2020'de de sulama anlamında herhangi bir sorun veya problem beklemiyoruz" dedi.

"Endişe edilecek bir durum yok"

Kar yağışını değerlendiren YYÜ Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Fuat Doğu, Van'ın kış, kar bölgesi olduğunu, geçmişte günlerce kar yağdığını belirterek, "Yoğun kar yağışı şaşırtıcı değil. Geçmişte Van'da günlerce kar yağışı olurdu. Yoğun kar yağdığı için endişe duyulacak bir durum yok. Yörenin insanları bu kar yağışını zaten biliyor. Gençler bu yağışları görmediği için onlara şaşırtıcı geliyor. Yalnızca iklimsel değişiklikleri nedeniyle kar yağışı geç yağdı. Bundan 30 yıl önce de bu kentte günler süren kar yağışı olurdu. Kar yağışı yararlıdır. Havaların ısınmasıyla birlikte eriyen kar suları toprağı, barajları, göletleri su doldurmaya başlayacak" dedi.

"Kar yağışları yeni çığa neden olabilir"

Kar yağışı nedeniyle Van'ın güney bölgesinde dağlık kesimlerinde yeni çığ meydana gelebileceğine dikkat çeken Doğu, "4 ve 5 Şubat'ta Bahçesaray kara yolunda meydana gelen çığ, keder verici bir durum. Umarım bundan sonra benzer olaylar olmaz. Bölgede bilimsel çalışma yaptık. Çatak-Bahçesaray Vadisi'nde 24 noktada çığ riski belirledik ve bunu morfolojik olarak haritalandırdık. Sabah saatlerinde ve öğlen vakti güneş aldıysa yüzeyde kristalleşen ya da buzlaşan kar yüzeyi, yağan ve yağacak yeni kara kaydırma yüzeyi oluşturarak yeni çığa sebebiyet verebilir. Eğim, yükselti, kar yağışı gibi faktörler bölgede mevcut olduğu için çığ oluşma riski de yüksek oluyor. Yoğun kar yağışıyla birlikte riskli noktalarda çığa karşı önlem alınması gerekir" dedi.

Bakmadan Geçme