Başarılı okul kantinlerine plaket verildi

İpekyolu Milli Eğitim Müdürlüğü ve Bakkallar ve Manavlar Odası iş birliği ile başarılı olan 10 okul kantinine plaket verildi.

İlhan Siyahtaş

Şişli öğretmenler evinde yapılan plaket takdim etkinliğine İpekyolu İlçe Milli Eğitim Müdürü Şükrullah Yavuzer, Van Bakkallar ve Manavlar Odası Başkanı İsa Berge, Marangozlar Odası Başkanı Mazhar Sarıkaya ve okul kantinlerinin temsilcileri katıldı.

Programda konuşan İpekyolu İlçe Milli Eğitim Müdürü Şükrullah Yavuzer, " Bu etkinliğimizin temel amacı giderek meslek haline gelen kantinciliğin, kantincilikteki kaliteyi yükseltmeyi ve oradaki hijyen kurallarının en iyi şekilde uygulama aşamasına getirmek için bir çalışma yaptık. Alınan bu bilgilerde Türkiye'de bir ilktir. Daha önce hiçbir ilde böyle bir çalışmanın gerçekleşmediğini görüyoruz. Bu çalışma ilk defa İpekyolu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nce bir ilk olarak gerçekleştirildi. Toplam kalite yönetimi felsefesindeki kaizen mantığıyla hareket ettik. Kaizen küçük ama sürekli adımlarla yenilikler yapmak ve sürekli bir iyileştirmeyle bulunduğumuz durumun daha iyiye gitmek için yapılan bir çalışma mantığıdır. Bizim amacımız küçük ama sürekli adımlarla kantinlerimizi daha iyi bir hale getirebilmektir. Kantin denince okullarda ilk akla gelen hijyendir. Hijyende birinci etapta kişisel bakım, ikinci olarak gıdaların kalitesi, üçüncü olarak da kullanılan araç-gereç malzemenin hijyeni ve son olarak da ortam hijyenin sağlanması gerekir. İpekyolu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüzün bir değerlendirme komisyonu sonucunda kantinlerimiz bu 4 kritere göre değerlendirilmiştir. Bir puanlama yapılmıştır ve yaklaşık 65 kantinimiz içerisinde bu kriterlere en iyi şekilde uyan 10 tane kantin belirledik. İnşallah önümüzdeki yıl bu kantinleri sıralayacağız ve diğer okullarımızdaki kantinlere de örnek teşkil edecektir. Kantinlerimiz daha hijyenik bir ortamda hizmet verecektir" dedi.

Van Bakkallar ve Manavlar Odası Başkanı İsa Berge ise, "Bizim odamıza ait 20-25 tane meslek kolu var. Tabi bunların içinde kantin, market, kuruyemiş, peynirci gibi meslekler var. Bu çalışma alanlarında en önemsediğimiz kantindir. Çünkü çocuklarımızın alış-veriş kültürünü kapsadığı yer kantinlerdir. Çocuklarımızın sabah gözünü açtığında ilk gördüğü kişiler kantincilerdir. Bu kantinci arkadaşlarımız bir baba, bir anne, bir ağabey, bir dayı niteliği taşıyor. Hep merhamet duygusunun da yüksek olması gereken bir yerdir. Tabi bu anlamda esnaflarımıza çok büyük işler düşüyor. Kantincilik mesleği 2005 yılına kadar modül kapsamında değildi. Modül kapsamına çalışmalar sonucu alındı. 2005 yılından bu yana da kantin işletmeciliği kendi alanında bir dal oluşturdu. Biz kantinlerde hijyenik ortamın devam etmesi için çalışmalarımızı sürdüreceğiz" şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme